Connect with us

Sağlık

COVID-19 TEDAVİSİNDE UMUT VEREN GELİŞME…

Covid-19 tedavisiyle ilgili araştırma ve çalışmalar sürerken, Bahçeşehir Üniversitesi’nden (BAU) umut veren bir haber geldi. BAU ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nin “TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu” bünyesinde yürüttüğü projede; farklı bir ilaçta bulunan “Montelukast” adlı molekülün Covid-19 virüsünün hücreye girmesini ve çoğalmasını engellediği preklinik çalışmalarla ortaya kondu.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Durdağı’nın yürütücü olduğu ve İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Güzel’in ise koordinatör araştırmacı desteği verdiği projenin Faz-2 çalışmaları yakında başlayacak.

Prof. Dr. Serdar Durdağı-Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Serdar Durdağı-Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı

“VİRÜSÜN ÇOĞALMASINI ENGELLİYOR VE ETKİLERİNİ ÖTELİYOR”
İlacın virüsün çoğalmasını engellediğini ifade eden Prof. Dr. Serdar Durdağı, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu ilacın en önemli özelliği, virüsün hem hücre içerisine girmeden önceki Spike/ACE2 etkileşimini engellemesi hem de hücre içerisinde main proteaz enzimini inhibe ederek çoğalmasını önleyecek moleküler mekanizmaya sahip olması. Virüs nötralizasyon testlerinde yapılan analizlerde virüs enfeksiyonu öncesi ilaç muamelesinin de virüsün etkisini ötelediği bulundu.”

“BİR İLACIN YENİDEN KULLANIMI ZAMAN KAZANDIRIYOR”
Bir ilacın yeniden kullanılması yaklaşımının, sıfırdan ilaç geliştirme maliyetlerini ve süresini önemli ölçüde azalttığını vurgulayan Durdağı: “İlaç yeniden konumlandırma çalışmalarında ele alınan moleküller daha önce farklı bir hastalığa karşı preklinik ve klinik faz çalışmalarından geçtiği ve iyi tanımlanmış profillere sahip olduğu için uzun vadeli preklinik çalışmalar gerektirmezler ve bu nedenle acil hastalık durumlarında veya salgınlarda mükemmel adaylar olurlar. Bu nedenle çok hızlı bir şekilde Faz-2 aşamasına gelindi.” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Güzel-İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü

Doç. Dr. Mustafa Güzel-İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü

“TAMAMEN YERLİ İMKANLAR KULLANILDI”
Daha önce Covid-19 tedavisinde kullanılan “Favipiravir” ilacının yerli sentezini üreten Doç. Dr. Mustafa Güzel yeni ilaç adayının tamamen yerli imkanlarla, ilaç yeniden konumlandırma çalışmaları ve araştırmacı bir ekiple belirlendiği vurguladı.

FAZ-2 ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK
Virüs nötralizasyon testlerinde alınan başarılı sonuçlar sonrasında Montelukast için klinik çalışmalar planlandı. 380 gönüllü hasta üzerinde gerçekleşecek Faz-2 klinik çalışma için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) “klinik araştırma izni” alındı. Faz-2 çalışmaları kısa süre içerisinde 8 farklı merkezde başlayacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir