Connect with us

Sağlık

OTİZME “MAVİ IŞIK” YAK!

Birleşmiş Milletler’in Otizme karşı kamuoyunun dikkatini çekmek için ilan ettiği “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde” tüm dünyada ve Türkiye’de sembolik binalar “mavi ışıkla” aydınlatılacak.

“Otizme Mavi Işık Yak” kampanyasının Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı ve Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) üyelerinin katkılarıyla 2 Nisan günü akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü başta olmak üzere; İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapıda mavi ışık yakılacak.

 Suat Kardaş-Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü

Suat Kardaş-Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü

“OTİZME KARŞI FARKINDALIK ARTMALI”
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Suat Kardaş, otizme karşı farkındalığın artması gerektiğini söyledi: “Günümüzde her 54 çocuktan 1’i otizm riski ile doğuyor. ‘Otizm farkındalığında neredeyiz?’ sorusuna cevap bulmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması farkındalığın yıllar içinde nasıl arttığını gösteriyor. Araştırma sonuçları umut verici olsa da otizmin belirtileri ile erken tanı ve eğitimin önemi konusunda farkındalık çalışmalarının artırılmasının kritik olduğunu gördük. Hal böyleyken herkesin bu farkındalık hareketinin parçası olması çok önemli.”

“‘MAVİ” İLE DESTEK OLABİLİRSİNİZ”
Otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasının önemine değinen Kardaş, kamuoyuna seslendi: “Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyasına destek vermek için 2 Nisan günü mavi giyebilir, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapabilir, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olmak isteyen herkesi, otizmi gündeme taşıyarak Türkiye’nin otizme bakışının dönüşmesine, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaya ve sosyal medya paylaşımları ile kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.”

2 NİSAN “MAVİ GÜN”
Otizme farkındalık yaratmak isteyenler 2 Nisan’da mavi giyecek. Otizmle ilgili paylaşımlar sosyal medya üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile yapılacak.

HER 54 ÇOCUKTAN 1’İ OTİZM RİSKİ İLE DOĞUYOR
Otizm genellikle doğuştan geliyor ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark ediliyor. Resmi kayıtlara göre gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 54 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor.

ERKEN TANI VE SÜREKLİ EĞİTİM
Uzmanların, çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olmasıyla tanımladığı otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru eğitim yöntemi ile sürekli eğitim gören çocukların yarısında otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlandığını ve bazı otizmli çocukların ergenlik çağına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir