Connect with us

Araştırma ve Raporlar

DERİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİNDE DÜNYA VE TÜRKİYE…

 Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation öncülüğüyle hazırlanan “Türkiye’de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği” başlıklı raporda, Covid-19 salgını sürecinde bu tür teknolojilere yönelik talebin arttığı kaydedildi. Türkiye’de ana statüsündeki 6 teknoloji kategorisinde ve 12 sektörde faaliyet gösteren 131 derin teknoloji girişiminin kurucu ve yöneticilerinin katıldığı araştırmaya ilişkin raporun oluşum aşaması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordineli İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) iş birliğiyle yürütüldü. Rapora göre 2015’ten 2018 arasındaki derin teknoloji şirketlerine dönük küresel yatırımların yaklaşık yüzde 81’i ABD ve Çin’de.

 

Derin teknoloji girişimleri; yapay zekâ, veri ve görüntü işleme, otonom araçlar, robotlar ve mekatronik artırılmış ve sanal gerçeklik (AR/VR), endüstri 4.0, nesnelerin interneti, biyoteknoloji, yeni malzemeler, nanoteknoloji ve benzeri alanlarda çalışıyor. Tarım, otomotiv ve ulaşım, tüketici ürünleri ve hizmetleri, savunma ve havacılık, enerji, çevre ve su, finans, gıda, sağlık, üretim ve yapı, telekomünikasyon ve perakendeye dönük ürün ve çözümler geliştiriyor.

GLOBAL GİRİŞİMCİLİK EKONOMİSİ 3 TRİLYON DOLAR
Global girişimcilik ekonomisinin toplam değeri yaklaşık 3 trilyon dolar. Dünyadaki en büyük 10 şirketten 7’si ve küresel şirketlerin önemli bir kısmı bu sahada aktif. 2019 yılı girişimcilik ekosistemine dönük risk sermayesi yatırımları 300 milyar dolar civarında.

2020’DE 51 ÜLKEDE DERİN TEKNOLOJİ YATIRIMI GERÇEKLEŞTİ
“Türkiye’de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği” raporuna göre derin teknoloji girişimlerinin tüm teknoloji girişimlerindeki payı 2010’da yüzde 22’lerdeyken 2018’de yüzde 45’i geçti. Bu kategorideki yatırımlar en fazla fotonik ve elektronikte yoğunlaştı. Kuantum bilgisayarlar sıralamanın en altında yer aldı. 2020’de 51 ülkedeki 1305 şehirde derin teknoloji yatırımı gerçekleşti.

KÜRESEL YATIRIMLARIN YÜZDE 81’İ ABD VE ÇİN’DE
2015’ten 2018 arasındaki derin teknoloji şirketlerine dönük küresel yatırımların yaklaşık yüzde 81’i ABD ve Çin’de. ABD’deki tutar 32,8 milyar, Çin’dekiyse 14,6 milyar dolar. Pek çok Avrupa ülkesi de bu kulvarda yarışın içinde. Atomico’nun “The State of European Tech” (2020) raporunda Avrupa’daki tutarın 2016’dan 2019’a 3,9 milyardan 10,2 milyar dolara yükseldiği, 2020’nin ilk 9 ayında 8,9 milyar doları bulduğu belirtildi.

Bilal Topçu- Teknopark İstanbul Genel Müdürü

“SAYILI RAPORLARDAN BİRİ”
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, söz konusu çalışmanın Türkiye ve dünyadaki terin teknoloji girişimleriyle ilgili sayılı raporlardan biri olduğunu ifade etti: “Teknopark İstanbul olarak girişimcilik ve yeni fikirlere verdiğimiz önemle girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirme yolunda karşılaştıkları birçok zorluğu aşmalarına çözüm üretiyoruz. Hem derin teknoloji girişimlerimizin dünyaya açılması anlamında hem de derin teknoloji alanında çalışan girişimcilere mali destek olma noktasında yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR, ÖNGÖRÜLEBİLİR VE TÜRKİYE’DE İLKLERİ GERÇEKLEŞTİREN…”
Yeni kuluçka binasıyla -sağladıkları pek çok desteğin yanı sıra- “sürdürülebilir, öngörülebilir ve Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren” benzersiz bir derin teknoloji girişim ekosistemi oluşturmak hedefiyle ilerlediklerini söyleyen Topçu, şunları dile getirdi: “Kısa zaman içerisinde uluslararası camiada önemli bir merkez olarak konumlanmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki derin teknoloji girişimlerinin hizmet sağladığı ana sektörler içerisinde sırasıyla ‘sağlık’ ile ‘üretim ve yapı’ yoğunluk bakımından ön plana çıkıyor. Bu iki sektöre ek olarak temel odak alanlarımızdan ‘savunma ve havacılık’ sektörü de yoğun çalışılan bir diğer sektör olarak dikkat çekiyor. Kurumlar olarak bu çalışmayı iyi inceleyerek doğru adımlar atmamız girişimcilere daha iyi bir ortam sunmamızı sağlayacaktır. Yaptığımız bu çalışmanın kendi potansiyelimizi görme ve dünyaya tanıtma anlamında önemli fayda sağlayacağına inanıyorum. Türkiye’de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği Raporu, derin teknolojili girişimlere odaklanmamızdaki gerekliliğin defalarca altını çizen, çok kıymetli bir çalışma.”

Türkiye’de Derin Teknoloji Girişimciliğinin Mevcut Durumu ve İhtiyaçlarının Tespiti Araştırması’nı da içeren rapor  https://www.cubeincubation.com/ adresinde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir