Connect with us

Sağlık

“YUTULABİLİR MİDE BALONU” İLE KİLO VERMEYE DAİR MERAK EDİLENLER…

Günümüzün en ciddi sağlık sorunlarından obezitede ameliyatlı ve ameliyatsız birçok tedavi yöntemi uygulanıyor. Ameliyatların çeşitli riskleri yüzünden hastalar ameliyatsız zayıflama yöntemlerine yöneliyor. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, şu sıralar gündemdeki “Elipse mide balonu” yöntemine dair en çok merak edilenleri anlattı.

Kilo vermenin en sağlıklı yöntemi sağlıklı beslenme ve spor aktiviteleri. Diyet ve egzersizle istediği kilolara inemeyen obezite hastaları için ameliyatlı ve ameliyatsız tedaviler gündeme gelmekte. Hastaların bu konuda mutlaka uzman bir hekime danışmalarını öneren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, ameliyatsız kilo verme yöntemi “Elipse mide balonu” hakkında merak edilen detaylara açıklık getirdi.

Doç. Dr. Hasan Erdem-Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı

MİDE BALONU NEDİR?
Erdem, “mide içerisine yerleştirilen bir materyal” diye tarif ettiği mide balonuna ilişkin şunları söyledi: “Mide balonu, mide içerisine yerleştirilen silikondan bir daire şeklinde esnek bir materyaldir. Bu materyalin hem sıvı veya hava ile doldurulabilen hem de altı ya da on iki ay midede kalabilen türleri var. Bu cisim, endoskopi yöntemiyle kişinin midesine belirli bir hacim miktarı ile şişirilerek yerleştiriliyor. Sedasyon dediğimiz anesteziden çok daha hafif bir uyutma yönteminin kullanıldığı bu uygulamalarda, balonun zamanı geldiğinde çıkartılması da aynı şekilde endoskopi ile yapılıyor.”

ELİPSE MİDE BALONUNUN FARKI NEDİR?
“Elipse yutulabilir mide balonunun” geleneksel mide balonu uygulanmasına göre “daha kolay” bir işlem olduğuna dikkat çeken Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “Elipse yutulabilir mide balonu; neredeyse ilaç içmek kadar kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu işlemde şişirilebilir balon, yutulabilir küçük bir kapsül içerisinde yer alır. Bu kapsülün ucunda da kapsülün mideye indikten sonra içerisine sıvı enjekte edilmesini sağlayacak bir kateter, yani çok ince bir hortum bulunuyor. Kişiden bu balonu ağız yoluyla yutması isteniyor. Ardından hekim, kapsülün mideye indiğinden radyolojik tetkik ile emin olduktan sonra kateter ucundaki araç ile balonu şişirmeye başlıyor. İçi su ile şişirilen balonun istenen hacme ulaşması yaklaşık 10 dakika sürüyor. Balonun şiştiğinden emin olmak için ikinci bir röntgen çekiliyor ve ardından kateterin mideye yerleşen balon ile bağlantısı kesilerek ağızdan çıkartılıyor.

KİLO VERME SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Erdem, operasyonun ardından hastanın kilo verme sürecine gireceğini belirtti: “25 – 30 dakika süren bu işlemden sonra diyetisyenin vereceği uygun beslenme programı ile kişinin zayıflama süreci başlıyor. Yutulabilir mide balonu, yaklaşık 16 hafta mide içerisinde kalıyor ve bu sürenin sonunda balonun üzerindeki zaman ayarlı boşaltım mekanizması açılarak içindeki sıvı kendiliğinden boşalması sağlanıyor. Herhangi bir çıkartma işlemine gereksinim duyulmadığı bu süreçte balon, boşaltım sistemi aracılığıyla doğal yollarla vücuttan atılıyor.”

ELİPSE MİDE BALONU KİMLERE UYGULANIYOR?
Erdem, elipse yutulabilir mide balonu uygulamasının; gerekli tetkiklerin ardından herhangi bir problemle karşılaşılmadığı takdirde 10 – 15 kilo fazlası olanlara uygulanabildiğini kaydetti.

ELİPSE MİDE BALONU NASIL KİLO VERDİRİYOR?
Erdem, elipse mide balonunun “mide hacmini azaltması” prensibiyle kilo vermeyi sağladığını anlattı: “Yeni nesil yutulabilir Elipse mide balonu da dahil tüm mide balonu uygulamalarının temel prensibi, midede hacim kaplayarak porsiyon miktarını küçültmektir. Bu yöntemler, midede kalıcı bir değişiklik yapmadan mide hacmini azaltırlar. Dolayısıyla kişiler, uygulama sonrasında tükettikleri besinlerin porsiyon miktarlarını azaltarak kalori açığı yaratırlar. Bu da düzenli bir şekilde devam ettiği takdirde kilo verimine yol açar.”

ELİPSE MİDE BALONU İLE KAÇ KİLO VERİLİR?
Kaç kilo verileceğine ilişkin ortak bir standart bulunmadığını ifade eden Erdem, “Herkesin aynı miktarda kilo vermesi elbette söz konusu olamaz. Ancak genel olarak diyet kurallarına uyulması ve çeşitli spor aktiviteleri de yapıldığında bu yöntem ile yaklaşık 10 – 15 kilo verildiğini görüyoruz.” dedi.

OPERASYONUN RİSKLERİ VAR MI?
Erdem, bu operasyonun hayati risk taşımadığının altını çizdi: “Elipse mide balonu uygulaması hayati risklere sahip bir yöntem değil. Ancak özellikle işlem sonrası ilk iki günde kramplar, mide bulantıları ve çok nadiren de olsa kusma görülebiliyor. Tüm bu durumlar, işlem sonrası alışma süreci kapsamında normal görüyoru. Bu sorunların yaşanmaması için hekim tarafından gerekli ilaçlar veriliyor. Kişinin tolere edemediği sıkıntılı durumlarda ise işlem kolaylıkla iptal edilebiliyor.”

İŞLEM SONRASI GÜNLÜK YAŞAMA NE ZAMAN DÖNÜLÜYOR?
Yutulabilir elipse mide balonu işlemi sonrası hastaların büyük bir çoğunluğu normal günlük aktivitelerine en geç işlemin 2’nci gününde dönebildiğini belirten Erdem; nadiren bazı kişilerde daha uzun süreli yan etkiler görüldüğü için sürenin uzayabildiğini vurguladı.

BALON MİDEDEN ÇIKTIKTAN SONRA NE OLACAK?
Ameliyatsız kilo verme yöntemleriyle; işlem sonrasında kişilerde sağlıklı bir beslenme düzeni amaçlandığını dile getiren Erdem; “Balon midedeyken uygulanan sağlıklı beslenme alışkanlıklarına, balon mideden çıktıktan sonra da devam edilmeli. Aksi takdirde verilen kilolar geri alınabilir.” uyarısında bulundu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir