Connect with us

Finans & Ekonomi

ÇARE “ORGANİK VE AKILLI TARIM” UYGULAMALARINDA…

11-17 Ocak Tarım Haftası’nda iklim krizinde tarımsal üretimin etkisine dikkat çeken Egeli tarım ihracatçıları, “organik ve akıllı tarım uygulamalarının” önemini vurguladı.

 


Üyelerince gerçekleştirilen tarım ihracatının 2020’de yüzde 4 artarak 5 milyar 100 milyon dolara ulaştığını ve bunun 846 milyon dolarlık bölümünün kuru meyve ile mamullerinden elde edildiğini açıklayan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, “Katma değer zinciri, organik üretim ve ortak akıl bilinciyle büyük bir irade oluşturularak genişletilebilir.” dedi.

Birol Celep-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

“EN UFAK BİR ÇABA BİLE ÇOK ÖNEMLİ”
İklim değişikliğiyle mücadelenin zamana karşı bir yarış ve etik bir hesaplaşma olduğunun altını çizen Celep, şunları kaydetti: “En ufak bir çaba bile önemli. Tetikleyici olmamız lazım. Organik Tarım ve İyi Tarım uygulamaları, tohum bankaları, tarım alanlarının korunması ve genişletilmesi, gıda israfının önlenmesi için birçok proje hayata geçiriliyor. Artık bütün tüketiciler küresel sorunlar üzerinde ciddi bir şekilde kafa yorması gerektiğini biliyor. Biz marka değerimizi, ürünlerimizi yarınlarda var olacak yeniliklerle donatarak artırabiliriz.”

Hayrettin Uçak-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı

80 YILDA 1,4 TRİLYON METRİK TON EMİSYON…
Journal Science araştırmasında mevcut yöntemlerle üretilen gıdaların 80 yılda 1,4 trilyon metrik ton sera gazı emisyonuna sebep olacağının ortaya konulduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, organik üretimin ve bitkisel beslenmenin önemine işaret etti: “Daha az kimyasal kullanımı, toprağın doğru şekilde işlenmesi 540 milyar metrik ton emisyonu önleyecek. Covid-19 salgını gıdanın hayati önemde olduğunu bir kez daha gösterdi. 2020’de yüzde 17’lik artışla 1 milyar 39 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek artış rekortmeni olduk. Tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması, biyolojik çeşitliliği koruyarak üretim yapmak, çiftçilerimizi doğru üretim yöntemlerine yönlendirmek için yıllardır omuz omuza kararlılıkla direndik. Bunun sonucunda sadece insan eksenli değil, bütün ekosistemi düşünen, organik tarımı savunan ilkemiz ortaya çıktı.”

Mustafa Terci-Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

“ORGANİK ÜRÜN İHRACATININ YÜZDE 75’İNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
“2020 yılı için belirlediğimiz 500 milyon dolar hedefini aşarak, ihracatımızı yüzde 14’lük artışla 505 milyon dolara taşıdık.” bilgisini aktaran Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, dünyanın en kaliteli gıda ürünlerinin yetiştiği topraklarda yaşadığımızı vurguladı: “Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini biz gerçekleştiriyoruz. Kuraklık ve gıda güvenliği odaklandığımız, önlem aldığımız öncelikli konular arasında yer alıyor. Organik üretim tohumdan başlayan bir süreç. Devlet nezdinde ata tohum başta olmak üzere birçok proje yürütülüyor. Aslında bütün mesele potansiyelimizi nasıl harekete geçireceğimizi öğrenmemiz.”

Bedri Girit-Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı

“GIDA TEDARİK ZİNCİRİ KARBON EMİSYONUNUN YÜZDE 26’SINDAN SORUMLU”
2020’de ihracatlarını yüzde 4 artışla 984 milyon dolara yükselttiklerini kaydeden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, gıda tedarik zincirinin küresel karbon emisyonlarının yüzde 26’sından sorumlu olduğunu söyledi: “Arazi kullanımı, hayvan yemi, çiftlik aşaması, işleme, taşıma, paketleme, perakende gibi aşamaların tamamı sürece etki ediyor. Tarım alanları son 18 senede yüzde 12,3 azaldı. 7,8 milyar insanın gıda talebini karşılamak için birim alandan alınan verimi arttırmanın tek yolu dijital tarım. Birim alanda daha fazla, kaliteli, kontrollü, veriye dayalı ürünlerin üretilmesi, verimin yükseltilmesi, gıda güvenliği, tüm değer zincirinin senkronizasyonu, blockchain teknolojisinin entegrasyonuyla mümkün. Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları sektörde yaşanan birçok sorunun çözümünü de beraberinde getirecektir.”

Davut Er-Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Başkanı

“KÜRESEL EKOSİSTEMİ CANLANDIRMALIYIZ”
2020’de 159 milyon dolarlık ihracata imza atan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Davut Er ise iklim krizi ile tarım arasındaki ilişkiyi şu ifadelerle değerlendirdi: “Türkiye gıdada geniş ürün gamıyla, büyük potansiyeliyle şanslı ülkelerden biri. Dünyada bir yanda 820 milyonun üzerinde insan açlıkla savaşırken diğer yanda ise iklim krizi yaşanıyor. Son yılların en kurak kışını yaşıyoruz. İnsanlığın bir şansının olmasını istiyorsak küresel ekosistemi canlandırmalıyız. Ekosistemler sadece karbon emilimini sağlamıyor, hayatımız onlara bağlı. Gezegenimiz için değil, kendimiz için hızlı olmak, hızlı düşünmek, hızlı harekete geçmeliyiz. Zamanın hızını tarım sektöründe inovasyon geliştirme programlarını devreye sokarak yakalamalıyız.”

 

Cahit Doğan Yağcı- Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı

“1,3 MİLYAR TON GIDA İSRAF EDİLİYOR”
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı da sürdürülebilir gıda üretim-tüketim zincirinin Ar-Ge ve inovasyon yoluyla çizilmesi gerektiğini dile getirdi: “2020’de 645 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırdık. Maruz kaldığımız problemlere eğilerek, dinamikleri iyi anlayarak, daha güzel bir dünyada çalışmak için emek veriyoruz. İklim değişikliğinin önüne geçemezsek gıda güvenliğini de sağlayamayız. Her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretiliyor. Ancak Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 11’i gıdaya ulaşamıyor. 1,3 milyar ton gıda ise israf ediliyor. Hem iklim hem açlık krizinin önüne geçmek hem de tarladan çatala kadar olan zincirde güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırmak için Organik Tarım ve İyi Tarım uygulamalarına, tarımsal teknolojilere kısacası Ar-Ge ve inovasyona yoğunlaşmalıyız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir