İçinde “polietilen glikol” bulunan Pfizer-BioNTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olması üzerine; “ilaç alerjisi görülenler ile besin katkı maddesine karşı alerji gelişenlerin” dikkatli olması istendi. Besin Alerjisi Derneği Başkanı Prof. Dr. C. Dost Zeyrek, Covid-19 aşısına alerji ihtimaline karşı uyardı.
Besin Alerjisi Derneği başkanı Prof. Dr. C. Dost Zeyrek, alerji oluşma ihtimali açısından Covid-19 aşısı ile besin katkı maddelerindeki “polietilen glikol” (PEG) maddesi arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
Prof. Dr. C. Dost Zeyrek-Besin Alerjisi Derneği Başkanı
“BESİN KATKI MADDELERİNDE BULUNUYOR”
Besinlerin katkı maddesinde “polietilen glikol” bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeyrek, “Besinlerde E1521 kodu ile uzun yıllardır polietilen glikol kullanılıyor. İlk defa 1982 yılında dondurmanın içindeki bir polietilen glikol ürünü polisorbat 80’e karşı alerjik reaksiyon bildirilmişti. Daha sonra sayıca azalsa da polietilen glikol’e karşı gelişen ciddi alerjik reaksiyonlar kaydedildi.” dedi.
“İLAÇ SEKTÖRÜNDE UZUN YILLARDIR KULLANILIYOR”
Zeyrek, polietilen glikolün besinlerde, ilaçlarda ve endüstride uzun yıllardır kullanıldığının altını çizdi: “Üretimi ve kullanımı çok eski yıllara dayanmakla birlikte 1990’lı yıllardan itibaren ürtikerden, alerjik şoka kadar değişen çeşitli alerjik reaksiyonlar bildirildi. Covid-19 aşılarının içinde bulunması nedeniyle de bugünlerde tekrar gündeme geldi. Aşı çalışmalarında; uygulanan 250 bin dozdan altısında polietilen glikole bağlı alerji tepit edildi.”
“COVID-19 AŞISI İÇİN RİSKLİ”
İlaçlar sebebiyle sıklıkla polietilen glikol alerjik reaksiyonlarının görüldüğünü belirten Zeyrek, Covid-19 aşısı için şu uyarıları yaptı: “Bazen besinlerin içindeki polietilen glikol nedeniyle de alerji ortaya çıkabiliyor. Polietilen glikol içeren bir besinin alımı sonrası alerjik reaksiyon gelişen hastada, eğer ‘besinin kendisine karşı’ alerjik reaksiyon saptanmamışsa o zaman “polietilen glikol alerjisi” olasılığı değerlendirilmeli ve gerekli tetkikler yapılmadan da aşı yaptırmamalı.”
TEŞHİSİ NASIL KONUYOR?
Zeyrek, gerekli tanının testlerle konulduğunu dile getirdi: “Polietilen glikol içeren bir besinin kendisi ile yapılan testler negatifse o zaman içindeki polietilen glikol’e karşı alerji testleri yapılmalıdır. Kan ve ciltten yapılan alerji testlerin negatif çıkması durumunda, maddenin artan dozlarda doğrudan kişiye verildiği provokasyon testleri uygulanmalıdır.”