Connect with us

Araştırma ve Raporlar

2008 EKONOMİK KRİZİNDEN DAHA YIKICI…

50’yi aşkın ülkede “ticari alacak sigortası, teminat ve kefalet, tahsilat ve bilgi hizmetleri” sunan ve alacak sigortasında dünyanın, sigortadaysa İspanya’nın en büyük şirketlerinden Grupo Catalana Occidente’nin (GCO.MC) iştiraki olan Atradius uzmanları, 2020 yılında dünya genelinde ekonominin yüzde 4,3 daralacağını öngörüyor.

 

Covid-19 salgınının ilk dalgası sırasında Avrupa’nın doğu ve batısındaki13 ülkede gerçekleşen Atradius “Ödeme Alışkanlıkları Barometresi” araştırmasına göre “yeni tip Koronavirüs’ün yol açtığı kriz 2008-2009 ekonomik krizinden daha fazla etkili” ve “Euro Bölgesi’nde oluşan ciddi ekonomik durgunluk sebebiyle şirketler 2021’de daha fazla devlet desteğine ihtiyaç duyabilir.” Araştırma raporunda Avrupa ekonomisinin yıpransa da virüse yenik düşmediği kaydedildi.

Andreas Tesch-Atradius Pazarlama Kurulu Başkanı

GECİKMİŞ ÖDEMELER ÜÇTE İKİ ARTTI…
Dünya ticaretinde 2020’de yüzde 15’lik küçülme beklendiğini belirten Atradius Pazarlama Kurulu Başkanı Andreas Tesch, “Avrupa’da araştırmaya katılan istisnasız her ülke, gecikmiş ödemelerde artış görüldüğünü bildirdi. Bölgenin genelinde salgından önceki dönemle karşılaştırıldığında gecikmiş ödemelerde ortalama üçte ikilik bir artış yaşandığı görülüyor. Dünya ekonomisi ve yerel ekonomiler, önümüzdeki birkaç yıl boyunca, şirket iflasları üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağı öngörülen bu krizin etkileriyle başa çıkmak zorunda kalacak” dedi.

 

ARTIŞ ORANI DOĞU AVRUPA’DA YÜZDE 88
Atradius araştırmasına dahil ülkelerde “gecikmiş ödemelerde ve alacak tahsilat süresinde” salgın öncesine kıyasla artış var. Vadesi geçmiş faturalalar yıllık bazda Birleşik Krallık’ta yüzde 81, Hollanda’da yüzde 75, Doğu Avrupa ülkelerindeyse ortalama yüzde 88 arttı. Bulgaristan ve Slovakya’daki şirketlerin büyük bir kısmı, salgının “nakit akışları ve gelirleri üzerinde olumsuz etki meydana getirdiğini” bildirdi.

KRİZİ RAĞMEN GELECEĞE İYİMSER BAKIYORLAR
Andreas Tesch, Avrupa özelindeki araştırmada bölgedeki şirketlerin “zorlu ekonomik koşullara sağlam karşılık verdiğinin ve alacaklarını iflas riskinden stratejik bir şekilde koruduğunun” görüldüğünü belirtti: “Araştırmaya katılan şirketlerin önemli bir bölümü, salgın sırasında alacak sigortası yaptırdıklarını ve gelecek yıl da yaptırmayı planladıklarını belirtti. Bu, şirketlerin mücadele ettiğini, ticareti mümkün olduğunca canlandırmaya çalıştığını ve gelecek hakkında iyimser olduğunu açıkça göstermektedir. Pek çok şirketin gelecek hakkındaki iyimserliğini koruduğunu görmek, 2021’i sabırsızlıkla beklediğimiz bu günlerde iyimserliğimizi artırıyor.”

Ödeme Alışkanlıkları Barometresi Araştırması linki: https://atradius.com.tr/reports/payment-practices-barometer-turkey-2020-businesses-hopeful-despite-marked-downturn-in-pandemic-payments.html

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir