Connect with us

Araştırma ve Raporlar

AKKUYU ISINIYOR!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci güç ünitesinin en önemli ekipmanı reaktör basınç kabı, inşaat sahasına ulaştı. Reaktör basınç kabı, işletme sırasında içerisine nükleer yakıtın yerleştiği ve yüksek basınç altında büyük miktarda ısı salınımı ile nükleer reaksiyonların gerçekleştirildiği büyük boyutlu bir ekipman olarak tanımlanıyor.

Akkuyu NGS’ye ait reaktör basınç kabı ve parçaları, üretim aşamasında 300’den fazla kalite kontrol testini başarıyla tamamladı. Ağırlığı 330 ton, çapı 4,5 metre, yüksekliği ise 12 metre olan reaktör basınç kabının üretiminin, Atomenergomash AEM-Teknoloji tarafından yaklaşık 3 yılda tamamlandığı belirtildi. Atommash imalat tesisine ait Tsimlyan Barajı’nda bulunan limandan yola çıkan reaktör basınç kabının, Akkuyu NGS sahasındaki Doğu Kargo Terminali’ne 20 gün içerisinde ulaştığı bilgisi kaydedildi.

Sergey Butskikh – Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü

EKİPMANLAR TAKVİME UYGUN ŞEKİLDE ELİMİZE ULAŞIYOR
Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh, Akkuyu NGS sahasında inşaat-montaj işlerinin aktif şekilde yürütüldüğünü ifade etti: “Birinci güç ünitesinde iç koruma kabuğunun ikinci katmanı, konsol kirişi ve destek kirişi gibi bazı önemli yapısal elemanların kurulumu yapıldı, kor tutucu ve reaktör koruyucu tasarlanan konumlarına yerleştirildi. Ana ekipmanlar sahaya takvime uygun şekilde ulaştırıldı. Eylül sonunda Doğu Kargo Terminali’ne birinci ünitede kullanılacak dört adet buhar jeneratörü getirilmişti, bugün ise birinci ünitenin kalbi olan reaktör basınç kabını teslim alıyoruz. Bu ekipman, itme ve destek çemberleri ile birlikte, AEM-Teknoloji A.Ş’nin Volgodonsk’taki Atommash şubesinden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu sahasına, yaklaşık 3 bin kilometre yol kat ederek ulaştı.”

ÜRETİM AŞAMASINDA DENETLENDİ
Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ve NDK tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının, reaktör basınç kabının Atommash imalat tesislerindeki tüm üretim aşamalarında denetim faaliyetlerini gerçekleştirdiği paylaşıldı. Aynı şekilde sahada yapılacak olan tüm faaliyetler de, NDK ve NDK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından belirlenen plan dahilinde denetlenecek.

ÖZEL BİR KOMİSYON KURULDU
Reaktör basınç kabının, gerekli tüm gümrük işlemleri tamamlandıktan sonra giriş kontrolünden geçirilmesi amacıyla özel bir komisyon kuruldu. Komisyon, ekipmanın tasarım, kalite ve üretim dokümantasyonunu denetleyip, çeşitli ölçüm cihazları kullanaral detaylı kontrol yapacak. Reaktör basınç kabı, bu aşamaların tamamlanmasının ardından montaja gönderilecek.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir