Connect with us

Araştırma ve Raporlar

SATIŞ SONRASI OTOMOTİVDE COVID-19 HAREKETLİLİĞİ…

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Eylül Ayı Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre üretici üyelerin kapasite kullanım oranı yüzde 84,4’e yükseldi. Eylül 2019 verileriyle kıyaslandığında satışlar yüzde 19,5; üretim yüzde 17,5; ihracat ise yüzde 8,8 arttı.

 

Türkiye genelinde 198 üyesi bulunan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp; “Covid-19 salgını sürecinde mobilitenin bireysel araçlara yönelmesiyle ikinci el piyasasında hareketlilik yaşanmasının” ve “garanti süresi dolan araçların ‘uygun ve rekabetçi hizmet anlayışı’ dolayısıyla sahiplerince satış sonrası kanallarına daha yoğun getirilmesinin sektöre olumlu yansıdığını kaydetti.

Ziya Özalp-OSS Yönetim Kurulu Başkanı

YENİ YATIRIMLAR EKONOMİK İSTİKRARA BAĞLI
Ziya Özalp, OSS üyelerinin yaklaşık yarısının bu gelişme üzerine yeni yatırımlara sıcak baktığını söyledi: “Son üç ay içerisinde üretici üyelerimizin kapasite kullanımları yüzde 75’lerden yüzde 85’lere kadar ulaşmış durumda. Ancak, gümrük ve TSE süreçlerinde yaşanan gecikmeler ürün bulunabilirliğini günden güne zorlaştırıyor. Bu da yakın vadede tedarik zincirinde bir kırılma yaşanması endişesini arttırıyor. Önümüzdeki dönemde, mevcut sorunların giderilmesi ve ekonomide sağlanacak istikrarın üyelerimizin yeni yatırımlara kaynak ayırmasının önünü daha da açacağına inanıyorum.”

İÇ PAZAR SATIŞLARI YÜZDE 19,5 ARTTI
OSS Eylül Ayı Sektörel Değerlendirme Anketi sonuçları satış, üretim ve ihracat kalemlerinde artış meydana geldiğini ortaya koyuyor. Ankete katılan üyelerin iç pazardaki satışları geçtiğimiz ağustos ayına nazaran yüzde 11,6 arttı. 2019 Eylül’e göreyse satışlarda yüzde 19,5’lik artış söz konusu. Oran dağıtıcı üyelerde yüzde 14,6; üreticilerdeyse yüzde 27,4.

KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 84,4’E YÜKSELDİ
İç pazardaki talebin çoğalmasıyla sektördeki üreticilerin kapasite kullanımı yüzde 84,4’e çıktı. Temmuzdaki yüzde 75,6; ağustostakiyse 79,6 idi. Eylülde ağustosa kıyasla yüzde 19,2; bir önceki eylüle kıyasla da yüzde 17,5 üretim artışı kaydedildi.

İHRACATTA YÜZDE 8,8 ARTIŞ KAYDEDİLDİ
Avrupa pazarlarındaki normale dönüş sektörün ihracatına da yansıdı. Dış satım ağustosa göre yüzde 7,5; Eylül 2019’a göreyse yüzde 8,8 arttı.

YÜZDE 46,9’U YENİ YATIRIM PLANLIYOR…
OSS üyeleri, eylülden ekime yurt içi satışlarında yüzde 2,9 artış beklediğini ifade etti. Dağıtıcı üyelerin yüzde 68,2’si önlerindeki üç ayda artış seyrinin süreceği inancında. Bir önceki anketteki oran yüzde 49 idi. Aynı düşüncedeki üreteci üyelerin oranı ağustostan eylüle yüzde 50’den 63’e tırmandı. Öte yandan üyelerin yüzde 46,9’u “Yeni yatırım yapmayı planlıyor musunuz?” sorusuna evet cevabını verdi.

İSTİHDAM KORUNDU
Otomotiv satış sonrası sektörü eylül ayında istihdamını korudu. Üretici üyelerde istihdam azalmadı; yüzde 59,3’ünde arttı. Dağıtıcı üyelerin yüzde 25’inde artış, yüzde 2,3’ünde de düşüş var.

YAKINILAN PROBLEMLER
Üyeler genel anlamda “döviz kurlarında hareketlilik, gümrükler ve tedarikteki problemler ile Covid-19 salgınının çalışanlar üzerindeki negatif etkilerinden” yakındı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir