Connect with us

Araştırma ve Raporlar

EBEVEYNLER ÇOCUKLARINI SOSYAL MEDYADA BAŞI BOŞ BIRAKIYOR…

Toluna araştırma şirketince 2019 sonu ile 2020 başında META bölgesinden ve Baltık ülkelerinden 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen “Sorumlu Dijital Ebeveynlik” anketinin sonuçlarına göre sosyal medya Türkiye’de çocuklar arasında da yaygınlaşıyor ve yüzde 49’unun bir hesabı var. Anne babaların yüzde 43’ü çocuklarının sosyal medya hesabında hangi kişiye özel bilgileri paylaştığını bilmiyor.

 

“Sorumlu Dijital Ebeveynlik” araştırmasının ortaya koyduğu veriler, ebeveynlerin yüzde 63’ünün çocuklarıyla sosyal medyadan arkadaş ve iletişim halinde olduğuna işaret ediyor. Yüzde 16’sı ise çocuğuyla sanal platforma arkadaş ancak etkileşime geçmiyor.

YÜZDE 9’U EVLERİNİN FOTOĞRAFLARINI BİLE PAYLAŞIYOR
Araştırmadaki en kritik bilgi ise şu: Anne babaların yüzde 43’ü çocuklarının sosyal medya hesabında hangi bilgileri herkese açık tuttuğundan habersiz. Çocukların yüzde 75’i hobilerini, yüzde 52’si yaşını, yüzde 38’i akrabaların isimlerini, yüzde 17’si kesin coğrafi konumlarını ve hatta yüzde 9’u oturduklarını evin fotoğraflarını paylaşıyor. “Yaş, akraba isimleri ve bulunulan konum” gibi kişisel bilgilerin paylaşımı güvenlik tehdidi oluşturuyor ve mutlaka ebeveynlerin kontrolü altında olması gerektiği belirtiliyor.

EN POPÜLER SOSYAL MEDYA MECRASI INSTAGRAM
Çocuklar arasındaki en popüler sosyal medya platformu yüzde 83’lük kullanım oranıyla Instagram. Onu yüzde 73’le Facebook, yüzde 56’yla YouTube ve yüzde 29’la Twitter takip ediyor.

Andrey Sidenko-Kaspersky Network Çocuk Güvenliği Başkanı

“KİŞİYE ÖZEL BİLGİ” KAVRAMI ÖĞRETİLMELİ
Dünya genelinde 400 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren siber güvenlik firması Kaspersky’in Network Çocuk Güvenliği Başkanı Andrey Sidenko, “Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçiyken hangi bilgilere erişim izni verdiğinin farkında olmalıdır, çünkü bu veriler çocuklarına ve kendilerine zarar verebilir ve siber suçluların kimlik hırsızlığına yardımcı olabilir.” diyor ve şu ifadelerle uyarıyor: “Çocuklara kişisel bilgilerini saklamak için doğru yaklaşımı öğretmek, hangi bilgilerin kişiye özel olduğunu ve başkalarının bilmemesi gerektiğini anlatmak çok önemli.”

 

.ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİM HALİNDE OLUN
Kaspersky, ebeveynlere şunları öneriyor:
-Çocuğunuzla iletişim halinde olun ve bağ kurun. Her zaman sorularını yanıtlamaya hazır olduğunuzu gösterin. Onlara internet ahlakının temellerini, özel ve herkese açık bilgi arasındaki farkı öğretin.
-Çocuğunuzla sosyal medyada arkadaş olun ve zaman zaman paylaştığı bilgileri kontrol edin. Ancak bunu yaparken çocuğun özel hayatına girmemeye çalışın;
-Çocuğunuzun dijital yaşamını başarılı ve daha üretken kılmak için Kaspersky Safe Kids gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kurun.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Leyla

    16 Ekim 2020 at 19:19

    Faydalı bir haber olmuş

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir