Connect with us

Araştırma ve Raporlar

ÜRKÜTEN ÖNGÖRÜ: 2021 SONUNDA İFLASLAR 2019’A GÖRE YÜZDE 35 ARTACAK

Euler Hermes Küresel İflas Endeksi Raporu’nda iflasların 2021’de 2019’a nazaran ABD’de yüzde 57, Brezilya’da yüzde 45, İngiltere’de yüzde 43, İspanya’da yüzde 41, Çin’de yüzde 40, İtalya’da yüzde 27, Belçika’da yüzde 25 ve Fransa’da yüzde 25 artacağı ifade ediliyor. Hükümetlerin “şirketleri destekleyici uygulamalara erken son vermesi halinde” artış oranının 5 ila 10 puan yükseleceğine dikkat çekiliyor.

 

Alacak sigortasında dünya lideri olan ve “kefalet sigortası, garanti ve tahsilat alanlarında da” sektörün lider şirketleri arasında yer alan Euler Hermes’in güncellediği “Küresel İflas Endeksi’ne” göre 2021 yılı sonunda öncesindeki iki yılla kıyaslandığında iflaslarda yüzde 35’lik artış meydana gelecek. İflasların önemli bir bölümünün 2020 bitiminde ve 2021’nin ilk yarısında gerçekleşecek.

Ahmet Ali Bugay- Euler Hermes Türkiye CEO’su

İFLASLAR 2020’DE SALGIN OLMASA DA ARTACAKTI
Euler Hermes Türkiye CEO’su Ahmet Ali Bugay, Küresel İflas Endeksi’ni değerlendirdiği açıklamasında, Covid-19 salgını henüz başlamamışken de küresel ticari iflaslarda evvelindeki 3 yılda olduğu gibi 2020’de de artış beklediklerini söyledi.

“İHRACATÇILARIN DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”
“Ancak Covid-19 salgınıyla beraber iflaslar olağan dışı bir yükselme kaydedecek. Politika yapıcılar artık çok daha hassas bir dengeyi yönetmek zorunda.” diyen Bugay, şunları dile getirdi: “Dengeleyici önlemlere erken son vermek ve küresel ekonominin geç toparlanması durumu daha da kötüye götürebilir. Diğer yandan şirketlere sağlanacak desteklerin artırılması iflasları sınırlayabilir. Bu da orta ve uzun vadede zombi şirketlerin artmasına neden olabilir. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde ihracatçıların ticaret yaptıkları şirketleri çok daha iyi analiz etmesi ve dikkatli olması gerekiyor. Bu noktada alacak sigortasının önemi gitgide artıyor. Şirketler alacak sigortası ile alacaklarını güvenceye alabilir, ticaret yaptıkları şirketleri daha iyi analiz edebilirler.”

EN FAZLA İFLAS ARTIŞI OLACAK ÜLKELER
Euler Hermes Küresel İflas Endeksi Raporu’nda iflasla kapanacak şirket sayısının 2021 yılında 2019’a nazaran ABD’de yüzde 57, Brezilya’da yüzde 45, İngiltere’de yüzde 43, İspanya’da yüzde 41, Çin’de yüzde 40, İtalya’da yüzde 27, Belçika’da yüzde 25 ve Fransa’da yüzde 25 artacağı öngörülüyor. Ayrıca hükümetlerin “şirketleri destekleyici uygulamalara erken son vermesinin” iflaslardaki artış oranını yüzde 5 ila 10 yukarı çekebileceğine işaret ediliyor. Küresel toparlanmanın tahminlerden daha uzun sürmesinin ekstra artış yüzdesini 50 ya da 60 puan yükseltebileceğine dikkat çekiliyor.

COVID-19 ŞOKU KALICI İZ BIRAKACAK
Raporda, Covid-19 salgınının küresel ekonomiyi bir göktaşı gibi vurduğu ve tarihi şokun kalıcı iz bırakacağı belirtiliyor. Şirket iflaslarındaki görünümün 2021 yılının ilk yarısında negatif olacağı ve krizin zaten güçsüz durumdaki şirketleri daha da kritik pozisyona iteceği kaydediliyor. Rapora göre başta ulaşım, otomotiv ve perakende sektörleri ile otel ve restoranlar bu şoktan fazlaca etkilenecek.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir