Connect with us

Finans & Ekonomi

BİR AYDA KURULAN E-TİCARET SİTESİ SAYISI SALGINDA 300’DEN 600’E ÇIKTI

Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, olağan süreçte ayda ortalama 300 e-ticaret sitesi kurduklarını ancak Covid-19 salgını döneminde sayının 600’e kadar çıktığını kaydetti. Çiğdemli, 2020 tamamlandığında “hem genel e-ticaret hacminde hem de yemek-gıda kategorisinde en az yüzde 50 bir büyüme” öngördüklerini söyledi.

 

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını yüzünden uygulanan karantina günlerinde zirveye çıkan e-ticaret hacminde kısıtlamaların sona ermesine rağmen herhangi bir daralma meydana gelmediğini belirten Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, online alışveriş alışkanlığının özellikle gıda kategorisinde kalıcılaştığını söyledi: “Pandemi döneminde e-ticaret sitesi açan veya operasyonlarını e-ticarete kaydıranlar kazanmaya devam ediyor.”

Cenk Çiğdemli-Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu 

“E-TİCARET HACMİNDE EN AZ YÜZDE 50 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ”
Türkiye’deki 2019 yılı e-ticaret hacminin 136 milyar lira olduğunu ve bundan en fazla payı 5 milyar lirayla yemek sektörünün aldığını ifade eden Çiğdemli, 2020’deki duruma ilişkin şunları dile getirdi: “Bu senenin ilk 5 ayındaki e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira oldu. Özellikle mart-nisan-mayıs aylarının toplamında, geçen seneye göre e-ticaret kanalıyla yapılan gıda-market harcamalarının 6 kat arttığını görüyoruz. 2020 tamamlandığında hem genel e-ticaret hacminde hem de yemek/ gıda kategorisinde en az yüzde 50 bir büyüme öngörüyoruz. Normalde ayda ortalama 300 e-ticaret sitesi kurarız. Pandemi sürecinde ise, altyapısını kurduğumuz e-ticaret sitesi sayısı ayda 600’e kadar ulaştı.”

“2019 VERİLERİYLE 68 BİN 457 ŞİRKET E-TİCARET YAPIYOR”
Çiğdemli, e-ticarette şirket sayısı ve alışkanlıklara ilişkin de şu bilgileri aktardı: “Ülkemizde 2019 verilerine göre toplam 68 bin 457 işletmemiz e-ticaret faaliyeti yürütmekte. Hem kendi sitesinde hem de pazar yerinde satış yapan işletme sayısı 5,139. Pazar yerlerinde faaliyet gösteren işletme sayısı 57,394. ETBİS’e kayıtlı site sayısı 21,515. ETBİS’e kayıtlı işletme sayısı ise 16,202. Karantina sürecinde yeni açılan e-ticaret siteleriyle beraber bu rakamlarda da yıl sonunda ciddi artışlar olacağını tahmin ediyoruz. Karantina dönemi geçmiş olsa da pandemi birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Temassız online alışveriş tercih etmek de bunlardan sadece biri. Bu nedenle e-ticaret yapan işletme sayısında olsun, e-ticaret hacmi ve büyüme hızı olsun, sektör ilerlemeye devam edecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir