Connect with us

Dünya Gündemi

TANGOCULAR CONTANGO’YA YAKALANDI!

Hayatında petrolle işi olmamış bazı kişilerin gerçekleri göz ardı ederek kendilerini bir trader gurusu olarak görüp bu mecralarda işlem yapması… Sakın diyelim uyaralım; canınız çok yanabilir! Ayrıca düşünsenize 1 kontrat yaklaşık 160 litre yani “hani sudan ucuz petrol deriz ya” içine koyacağımız şişeden daha ucuz bir hale gelen petrol fiyatı gördük.

 

Üretim kısıntısı geldiğinde ki onu da gerektiği gibi yapamadılar; 10 milyon varil olarak düşünülen kısıntı Meksika’nın oyunbozanlığıyla günlük 9,7 milyon varil olarak gerçekleşti. Ancak içinde bulunduğumuz süreçte yani havayolları uçaklarının ABD hariç yerde olduğu, üretimin Covid-19 sebebiyle hemen hemen her ülkede durduğu ya da yavaşlatıldığı bir ortamda petrole olan talep giderek düşmekte olacaktı. Kısıntı geldiği an itibariyle attığım tweetle de bu indirimin fiyatlar üzerine yukarı bir baskı uygulamayacağı, daha ziyade orta vadede fiyatları daha da aşağı çekeceğini paylaşmıştım.

“30 SENELİK MESLEK HAYATIMDA HİÇ GÖRMEDİĞİM BİR ŞEYE TANIKLIK ETTİM”
Şimdi esasında buraya kadar herşey normal; fiyatlar iner de çıkar da bu oyunun bir parçası. Ancak 20 Nisan Pazartesi günü 30 seneyi aşkın meslek hayatımda hiç görmediğim bir şeye tanıklık ettim. Birileri (long WTI Mayıs kontratı olanlar) vadesi dolacak olan ve fiziksel teslimat istemedikleri kontratları son işlem gününde satmaya başladılar. İlk başında 10 dolarlara, sonra 4’lere gerileyen fiyatlar gerçekten şaşırtıcı idi. Ama daha sonrasında elindeki kontrattan kurtulmak adına yani satabilmek için alıcılara para veriyorlardı. Bu rakam kontrat başına 40 doların biraz üzerine kadar da çıktı. Bu elbette Mayıs kontratında yaşanan bir sıkışıklık ve ona özel bir durumdu. Aynı anlarda Haziran kontratı 25 dolarlar seviyesinde işlem görüyordu. Salı sabahı ise Haziran kontratları da yaklaşık 10 dolar/kontrat gerileyerek güne 14,50 dolarlardan başladı.

“AZALAN TALEP DÜŞÜK HACİMLE DESTEKLENİNCE VAHŞİ DÜŞÜŞ KAÇINILIMAZ OLDU”
Şimdi buradaki esas sıkıntı vadeli kontratların belli bir güne bağlı olması. Vade yaklaşırken vadeli kontrat fiyatlarının, kontratların fiziksel spot fiyatlarına yakınsaşmasını bekleriz. Petrol kontratlarında da alıcılar rafineriler ve havayolları şirketleridir. Ama işte bu içinde bulunduğumuz zamanda bu istek kaybolmuş durumda ve rafineriler ile havayolları şirketleri depolayamayacakları kontratların fiziksel teslimatını almamak için şiddetli satışa geçtiler ve voila. Aynı zamanda azalan talep bir de düşük hacimle desteklenince bu vahşi düşüş kaçınılmaz oldu. Düşük hacimden kasıt 20 Nisan’da son işlem günü 21 Nisan olan Mayıs kontratında hacim yaklaşık 125,000 kontrat seviyelerinde iken; son işlem günü 19 Mayıs olacak olan Haziran kontratında işlem hacmi 800,000 kontrat seviyelerinde idi.

“PETROLÜN İÇİNE KONULAN ŞİŞEDEN DAHA UCUZ HALE GELDİĞİNİ GÖRDÜK”
Şimdi burada artık olan olmuş; çıkartılacak bazı dersler var. Hayatında petrolle işi olmamış bazı kişilerin bu gerçekleri göz ardı ederek kendilerini bir trader gurusu olarak görüp bu mecralarda işlem yapması… Sakın diyelim uyaralım; canınız çok yanabilir! Ayrıca düşünsenize 1 kontrat yaklaşık 160 litre yani “hani sudan ucuz petrol deriz ya” içine koyacağımız şişeden daha ucuz bir hale gelen petrol fiyatı gördük.

“PETROL FİYATLARINDA UZUN SÜRELER 40 DOLAR SEVİYELERİNİ GÖREMEYECEĞİZ”
İkinci ders; bu pandemi etkilerinden arınana kadar petrol fiyatlarında “Brent olsun WTI olsun sanmıyorum ki ne kadar üretim kısarsak kısalım” uzun süreler tweetimde de dediğim gibi 40 dolar seviyelerini göremeyeceğimiz.

“SON KULLANICI VADESİ FİX OLMAYAN TÜREV ÜRÜNLERE YÖNELMELİ”
Üçüncü çıkarım da “gerçek manada kendilerince yeteri kadar fiyat düşüşünün gerçekleştiğini düşünen son kullanıcının” kendini “vadesi fix olmayan ya da vadede kendine kullanıp kullanmama şansı tanıyan” türev ürünlere yöneltmesi gereğidir. Bu da diğer bir türev ürün olan opsiyonlarla yapılabilir, ödeyeceğiniz bir primle piyasa fiyatına göre alma ya da satma hakkınızı ister kullanır ister kullanmazsınız.

“PROF. SACHS’TAN ‘2030, PETROL DÖNEMİNİN SONU OLACAK ’UYARISI”
Diğer başka bir konu da şu anda Columbia Üniversitesi’nde bulunan ve TIME tarafından açıklanan “Dünyanın En Etkili Kişileri” listesine birden çok giren tek akademisyen olan Prof. Jeffrey David Sachs ise 2030 senesinin petrol döneminin sonu olduğunu ve yeşil ekonominin başlayacağı uyarısını yapıyor. Kısa vadede pandeminin sonu fiyatlarda yön belirleyici olacak iken, uzun vadede Prof. Sachs’ındediklerini kesinlikle göz önünde bulundurmakta fayda var.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir