Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KÜRESEL ÖZEL SERMAYE FONLARINDA COVID-19 SARSINTISI…

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin (Ernst & Young) ‘Küresel Özel Sermaye Fonları Sektörünün Nabzı’ adlı raporuna göre fon toplama faaliyetleri 2020 yılının ilk çeyreğinde Covid-19 salgını yüzünden küresel çapta yüzde 10 geriledi. Toplanan fon tutarı ilk çeyrekler itibariyle 2019’da 182 milyar dolar iken 2020’de 164 milyar dolara düştü. Fon hacmi ise yüzde 24 eridi. Toplamda 786 milyon dolar büyüklüğe sahip 228 fon kapandı. Kapanan fonların büyüklüğü 2019’a nazaran yüzde 13 arttı.

 

Ernst & Young raporunda özel sermaye fonları şirket yöneticilerinin yüzde 40’ının yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının henüz dünya geneline yayılmadığı şubat ayında, yüzde 67’sinın ise mart ayında 2020 yılında küresel bir resesyon öngörerek bunu yatırım modellerine yansıttığı; yöneticilerin genelinin salgın dolayasıyla işlem faaliyetlerinin yüzde 25’e kadar gerileyeceği yönünde kanaate sahip olduğu belirtildi.

ÖZEL SERMAYE FONLARI 5 TEMEL KONUYA YOĞUNLAŞMIŞ DURUMDA
Özel sermaye fonları şirketleri şu 5 temel konuya yoğunlaşmış durumda: “Tedarik zincirlerinin değerlendirilmesi”, “stratejilerin yenilenmesi ve gelir üzerindeki etkilerinin gözden geçirilmesi”, “kısa, orta ve uzun vadeli likidite ihtiyaçlarının belirlenmesi”, “güncel vergi konularının ve etkilerinin ortaya konması” ve “yeni normalde değer oluşturması için insan kaynağı ve teknolojiden en etkin şekilde faydalanılması”.

PANDEMİ KAYNAKLI SORUNLAR, PORTFÖY SEVİYESİNDE ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR
EY Türkiye ve Orta, Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya (CESA) Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Demet Özdemir, özel sermaye fonları şirketlerinin “pandemi etkisiyle ortaya çıkan sorunları” portföy seviyesinde çözüme ulaştırmaya odaklandıklarını kaydetti.

Demet Özdemir

“GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKEN KRİTİK FAKTÖRLER VAR”
Kriz yönetimi ekiplerinin olumsuz senaryoları modelleme ve “maliyet yapılarının ve işletme sermayelerinin optimize edilmesi” üzerinde çalıştığını; bazı durumlarda ise “gelir akışlarını çeşitlendirerek ekonomik faaliyetlerin daha uzun dönemlere yayılacak şekilde askıya alınmasına” hazırlık yaptığını belirten Özdemir, ardından konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Bununla birlikte krizin doğasına bağlı olarak özel sermaye fonları ve portföy şirketlerinin gözden geçirmesi gereken birtakım kritik faktörler bulunuyor. Özellikle, portföy genelinde tedarik zincirlerinde oluşan aksamalar karşısında hem portföy hem de fon seviyesinde yeterli likiditenin ve işletme sermayesinin sağlanması gerekiyor. Şirketlerin stratejilerinin yeniden yapılandırmalarına destek olmaları ve belirsizliğin sürdüğü faaliyet ortamlarına uyum sağlamaları öncelikler arasında yer alıyor. Diğer taraftan, hükümetler tarafından sunulan destek ve teşviklerin artmasıyla ortaya çıkan yeni vergi konularına hâkim olmaları şart.”

2020 İLK ÇEYREKTE FON HACMİ YÜZDE 24 GERİLEDİ
Rapordan öne çıkan notlar:
– Özel sermaye fonları sektörünün fon toplama faaliyetlerinde 2020 yılının ilk çeyreğinde Covid-19 salgını sebebiyle küresel çapta yüzde 10’luk düşüş meydana geldi. Toplanan fon tutarı ilk çeyrekler itibariyle 2019’dan 2020’ye 182 milyar dolardan 164 milyar dolara geriledi. Fon hacmi ise yüzde 24 eridi. Toplamda 786 milyon dolar büyüklüğe sahip 228 fon kapandı. Kapanan fonların büyüklüğü 2019’a nazaran yüzde 13 arttı.

SALGIN ÖNCESİNDEKİ PERFORMANSLA YATIRIM FAALİYETLERİ YÜZDE 9 ARTTI
-Yatırım faaliyetleri “salgının henüz dünya geneline yayılmadığı ocak ve şubat aylarında kaydedilen güçlü performansın etkisiyle” değer bakımından 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 yükseldi. İlk çeyrekteki 116 milyar dolarlık işlem gerçekleşti. Ancak 100 milyon dolar ve üzeri değerdeki işlemlerin hacmi yüzde 10 geriledi.

ÖZEL SERMAYE ÇIKIŞLARI YÜZDE 31 AZALDI
-Özel sermaye fonları, salgın kaynaklı belirsizliğin etkisiyle yatırımları daha uzun vadeli elde tutmaya yöneldi. Özel sermaye çıkışları 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 31 azalarak 82 milyar dolara düştü. 2019’un ilk çeyreğindeki tutar 119 milyar dolardı. 100 milyon dolar ve üzeri değerdeki özel sermaye çıkış işlemlerinin hacmi yüzde 20 küçüldü.

ALTYAPI FONLARINA 40 MİLYAR DOLAR TOPLANDI
-Altyapı fonları için fon toplama faaliyetleri 2020’nin ilk çeyreğinde ivme kazanarak 40 milyar dolara ulaştı. 2019’un ilk çeyreğinde 27 milyar dolar idi. Altyapı işlemlerinde hem hacim hem de değer artışı kaydedildi. İlk çeyrekteki 630 işlemin toplam işlem değeri 80,4 milyar dolar.

ÖZEL KREDİ FON TOPLAMADA YÜZDE 37’LİK KAYIP
-Özel kredi fon toplama faaliyetleri yüzde 37’lik düşüşle 16 milyar dolara indi. Buna karşın kapanan fon sayısı ise yüzde 31 azaldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir