Covid-19 salgınındaki kısıtlamalar ve tedbirlerden etkilenen gıda sektörünün bundan sonrası için nasıl bir yol haritası izleyeceği 2-5 Eylül’deki 28’inci WorldFood Istanbul Fuarı’nda bütün detaylarıyla netliğe kavuşacak. Fuarın direktörü Semi Benbanaste, Türkiye’nin gelişmiş bir “gıda ve içecekler sanayine” sahip olduğunu ve yeniden yapılanacak tedarik zincirlerinde kendisine ilave alanlar bulacağını vurguluyor.
Günlük vaka sayısının 1000’in altına düşmesiyle Türkiye’nin Covid-19 salgınında başarıya ulaştığının tescillendiğini ve tedbirleri elden bırakmamak kaydıyla kontrollü sosyal hayat dönemine geçildiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın anlattıkları kendimizi normalleşmeye hazırlamamız gerektiğini ortaya koyuyor.
EVDEN GIDA SİPARİŞİ EĞİLİMİ KALICILAŞABİLİR
Kısıtlamamalardan en fazla etkilenenlerden biri yalnızca dışardaki mekanlarda hizmet veren yeme-içme sektörü. Yeni dönemde eski canlılığı yakalaması zor görünüyor. Sektör cirodaki olağanüstü daralmayı ev siparişleriyle aşmaya çalıştı. Salgın sürecinde evden gıda siparişi eğiliminde ciddi bir artış meydana geldi. Bunun kalıcılaşarak trende dönüşeceği tahmin ediliyor.
“GIDA VE İÇECEK SANAYİNDE ARTIŞ GERÇEKLEŞECEK”
2-5 Eylül tarihlerinde TÜYAP’ta 28’incisi gerçekleşecek WorldFood Istanbul Fuarı’nın Direktörü Semi Benbanaste, “Gıda sektörü, zorunlu harcama kalemleri arasında yer alması nedeniyle Covid-19 salgınının sebep olduğu talep çöküşünden en az etkilenecek sektör olacaktır. Bu nedenle diğer tüm sanayilerde önemli bir üretim düşüşü beklenirken, gıda ve içecek sanayilerinde üretim artışları gerçekleşecektir. 2020 ve 2021 yıllarında gıda ve içecekler sanayisinin önemi kritik düzeyde olacaktır.” görüşünde.
Semi Benbanaste
“TÜRKİYE GIDA TEDARİĞİNDE İLAVE ALANLAR BULACAK”
Ülkelerin tarım ve gıda ürünü ihtiyaçlarını daha çok yerli üreticilerden karşılamaya yöneleceklerini söyleyen Benbanaste, “Türkiye özellikle gelişmiş gıda ve içecekler sanayisiyle yeni dönemde yeniden yapılanacak olan gıda tedarik zincirleri içinde kendisine ilave alanlar bulacaktır.” diyor.
Bundan sonrasında tedarik güvenliğine ileri derecede öncelik verileceğinin altını çizen Benbanaste, Avrupa Birliği (AB) ile komşu ve yakın ülke pazarlarından Türkiye’ye daha çok çeşit ve miktarda gıda talebinde bulunulacağını ifade ediyor: “Özellikle Covid-19 döneminde bazı önemli ülkelerin tarım ve gıda ürünlerine ihracat yasakları getirmeleri Türkiye gibi alternatif tedarikçilerin önemini arttırmıştır.”
WORLDFOOD İSTANBUL, KRİTİK ROL ÜSTLENECEK
Benbanaste, Hyve Group’un organize ettiği WorldFood Istanbul Fuarı’nda sektör temsilcilerini bir yandan ‘yeni normale’ hazırlayacaklarını diğer yandan ise başta gıda güvenliği olmak üzere öne çıkan konu başlıklarında gelişecek trendler hakkında bilgilendireceklerini dile getiriyor: “Türkiye’nin sahip olduğu avantajı artırmak için, 2018 yılından bu yana tüm fuarlarda kullandığımız Hyve Connect uygulamamız da dahil olmak üzere, yeni dönem iş modelleri ile yerli- yabancı katılımcılarımızı fuar ziyaretçileri ve yabancı alıcılar ile buluşturmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin lezzetlerini, sektör temsilcilerimizin kabiliyet ve ürünlerini, bölgeye ve dünyaya WorldFood İstanbul aracılığı ile ulaştırmaya devam edeceğiz.”
2019’DAKİ FUARA 45 ÜLKE KATILMIŞTI
27’nci WorldFood Istanbul Fuarı’nda 45 ülkeden 500 katılımcı ve 20,746 ziyaretçi ağırlandı. 2018’dekine göre yüzde 29 büyüyen fuarın ziyaretçi sayısı yüzde 87 arttı. İHBİR’le ortaklaşa düzenlenen Alım Heyeti Programı’yla Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere, Hindistan, Hollanda ve A.B.D gibi hedef pazar niteliğindeki birçok ülkeden 100’ün üzerinde profesyonel alıcı misafir edildi. 3 bini aşkın B2B toplantısında yeni iş birliklerine imza atıldı.
Hyve Group, 13 ülkede 130’u aşkın etkinlik düzenleyen uluslararası bir fuar şirketi. Türkiye’de ise Turkeybuild Istanbul, EMITT, BeautyEurasia, WorldFood Istanbul ve Eurasia Rail fuarlarını organize ediyor.