Connect with us

Reel Sektör

“AVRUPA BİRLİĞİ, SALGINI YÖNETMEDE ZAYIF KALDI”

Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES For Europe) Başkanı ve TÜGİAD (Türkiye Genç İş Adamları Derneği) Başkan Yardımcısı Gürkan Yıldırım, AB’nin Covid-19 salgınını yönetmede zayıf kaldığını belirterek “Özellikle genç girişimcilerin kredi notu oluşmaması nedeniyle finansmana zor ulaştıklarını görüyoruz.” dedi.

 

YES For Europe’nin (Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu) kurulduğu 1988’den bu yana ilk Türk başkanı olan ve bu göreve oy birliğiyle seçilen Gürkan Yıldırım, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) küresel salgınının ülkeler bazında etkilerini ortaya koymak amacıyla bir çalışma yaptıklarını ve saptadıkları ortak sorunları 2 trilyon Avro’luk kurtarma paketinde dikkate alınması talebiyle Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’e ilettiklerini açıkladı.

Gürkan Yıldırım

“2020’DE YÜZDE 5 İLE 9 ARASINDA KÜÇÜLME ÖNGÖRÜLÜYOR”
Yıldırım, bu çalışmada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin salgına hazırlıksız yakalandığını ve sağlık altyapılarında eksiklikler bulunduğunu belirlediklerini ifade etti: “Ülkeler birbirlerine sınırlarını kapatıp kendi sorunlarına odaklandılar. AB salgını yönetmek konusunda çok zayıf bir performans sergiliyor. Özellikle genç girişimcilerin kredi notu oluşmaması nedeniyle finansmana zor ulaştıklarını görüyoruz. Ülkemizde olduğu gibi tüm Avrupa’da da ekonominin yüzde 60 ile yüzde 80’ini küçük, orta boy işletmeler kapsıyor. Kriz döneminde bu tür işletmeler için likidite büyük problem. AB Merkez Bankası’nın daha programlı kısa, orta ve uzun vadeli acil eylem planları açıklaması ve uygulamaya koyması gerekiyor. Üye ülkeler olarak GSYH’nin 2020 yılında yüzde 5 ile yüzde 9 arasında düşeceğini öngörüyoruz.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE”
İşsizliğin artmasının da ciddi sorun oluşturacağının altını çizen Yıldırım, AB’deki yaklaşıma ilişkin şu bilgileri verdi: “Hükümetler ve AB Merkez Bankası reel sektöre, işverenlere geniş kapsamlı yardım hazırlığındalar. AB’nin geleceği için bu dönemde öne çıkan başlıklar şöyle: Üye ülkelerinin iş hukuku ve vergi alanlarında ortak kanunları kullanması, sürdürülebilir bir gelecek için iklim değişikliğine karşı mücadele, yeşil enerji kurtarma anlayışı, AB varlıklarının veri ve işlevsel bağımsızlığının sağlanması.”

“AMACIMIZ ÜLKELER ARASI TİCARET HACMİNİ ARTIRMAK”
Yıldırım, çatısı altında 21 ülkeden 500 bini aşkın genç girişimci ile 23 sivil toplum örgütünün yer aldığını kaydettiği Brüksel merkezli YES For Europe’nin üyelerine farklı pazarlara açılma fırsatı sunduğunu ve girişimcilere katma değer sağladığını söyledi: “Amacımız ülkeler arası ticaret hacmini artırmak. Bugün 200 milyar Avro’nun üzerinde ihracat hacmine sahibiz. Bu dönemde Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya ve Polonya bizimle birlikte yönetimde bulunuyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir