Connect with us

Finans & Ekonomi

KİMYADA İHRACATIN 2021 YILDIZLARI…

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nce (İKMİB) düzenlenen İhracatın Yıldızları 2021 Ödül Töreni’nde “34 kategoride ilk beşe giren 170 firmaya” ödülleri takdim edildi.

 

Kimya, Türkiye’de en çok ihracat yapan sektörler arasında otomotivin ardından ikinci sırada. Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 11,2. 2021 yılı ilk üç çeyrek dönem verilerine göre “3,07 trilyon dolarlık dünya kimya ihracatında 0,76 payla 29’unculuğu” elde etti.

2021’DE 25.4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT…
Plastikten, boyaya, kozmetikten ilaca 16 alt sektörüyle birlikte diğer sektörlere ham madde veya yarı mamul vererek ekonomide stratejik bir görev üstlenmiş durumda. 2021 yılında 25,4 milyar dolarlık ihracata imza atarak rekor kırdı. İhracatını, 2020’ye nazaran yüzde 39 büyütmeyi başardı.

KİMYA İHRACATININ YÜZDE 58,75’İNİ İKMİB YAPIYOR…
2021’de Türkiye’nin toplam kimya ihracatının yüzde 58,75’i, 8 bin 500’ü aşkın aktif ihracatçı firmayı temsil eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ne (İKMİB) ait.

(Soldan sağa) İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, .C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle

YEDİNCİ İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ…
İKMİB, geleneksel hale getirdiği “İhracatın Yıldızları Ödülleri’nin” yedincisini düzenledi.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in ev sahipliğinde T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin katımıyla gerçekleşen 2021 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde “kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 34 kategoride ilk 5’e giren 170 firmaya” ödülleri takdim edildi.

Ödül töreninde şunlar dile getirildi:

Rıza Tuna Turagay- T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı 

“KİMYA SEKTÖRÜNDE DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR”
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay: “2022 yıl sonu ihracat hedefimiz 250 milyar dolar. 2021 yılını yüzde 11 büyüme ile kapattık. Dünyada en yüksek büyüme hızına ulaşan ülkelerden biri olduk. PMI (Purchasing Manager’s Index / Satın Alma Yöneticileri Endeksi) rakamlarına baktığımız zaman karşımıza kimya sektörü ve plastik sektörü çıkıyor. Kimya ve plastik sektörümüz PMI’da Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri olduğunu açık ve net olarak ortaya koyuyor. Kimya sektörü geçen yılı 25,4 milyar dolarlık ihracatla tamamladı. Bu sene 3 ayda 20 Mart itibariyle 6,4 milyar dolara ulaştı. Yüzde 37,1’lik artıştan bahsediyoruz. Geçen sene Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 32,9 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 38,8 artırdı. Bu sene de baktığımız zaman ilk iki ayda ihracatımız 21,4 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 37 oranında artırmış. Ham madde fiyatlarındaki yüksek artışlar, emtiadaki yüksek artışlar var ama yine de biz başarılara imza atıyoruz sayenizde. Sektörün yüzde 75 ithalata bağlı bir yapısı da var. Bunun için endüstri bölgeleri, süper teşvikler, petrokimya yatırımları gibi Türkiye’nin geleceğini açacak yatırımlar önemli. Dünya ihracatı içerisindeki payımız binde 5. Bunu çok daha yukarılara çıkarmamız lazım. Daha çok çalışmamız daha çok yatırım yapmamız lazım. Kimya sektöründe daha gidecek çok yolumuz var. Kimya Teknoloji Merkezi önemli bir atılım önemli bir adım.”

Mehmet Fatih Kacır- T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı 

“HİÇBİR GELİŞMİŞ ÜLKE YOKTUR Kİ, KİMYAYI GELİŞTİRMEDEN BAŞARILI OLSUN”
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır: “Kimya sektörü bütün dünyada çok önemli bir sektör. Hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki bu sektörü geliştirmeden başarılı olmuş olsun. Çünkü pek çok sektörün gelişimine çok kritik katkılar sunan, ürettiği 100 ürünün 77’sini diğer sektörlere girdi olarak veren bir sektörden bahsediyoruz. Bizler bu önemin farkındayız ve çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyoruz. İhracatçı Birliğimizle, paydaşlarımızla şimdiye kadar çok yakın çalışmalar yürüttük. Hamle programını birlikte dizayn ettik. Öncelikli ürünleri yenilikçi teknoloji alanlarını birlikte tespit ettik. Yakın zamanda inşallah bu programın sonuçlarını açıklayacak, Türkiye’nin geleceğine değer katacak pek çok Ar-Ge projesinin, pek çok yatırımın önünü açmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak proje bazlı desteklerimizde de kimya sektörünü önceledik. Birlikte çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projesinde de desteklerimiz yanınızda olacak. Türkiye’mizin Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine önce 2023 daha sonra çok daha ileri hedeflere hep birlikte taşıyacağız” dedi.

İsmail Gülle- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı 

“HEDEFİMİZ DÜNYA KİMYA TİCARETİNDEN YÜZDE 1 PAY”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle: “2021’i büyük bir rekorla tamamladık. Şimdi ise önümüzde 250 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Türkiye geçen yıl sıkça dile getirdiğimiz tedarik zincirindeki bozulmadan dolayı bir tedarik merkezi olma sözünün altını 25 milyar dolarlık ihracat fazlasıyla gösterdi. Türkiye bundan sonraki süreçte bu tedarik merkezi ile ilgili pek çok güzel gelişmeye vesile olacak. Görüyoruz ki şu andan sonraki süreçte savaşın ve bölge ekonomisinin yeniden şekilleneceği bu pandemi sonrası Türkiye parlayan yıldız olacaktır. Bunun en büyük gücü siz ihracatçılar olacaksınız. Kimya sektörümüz geçen yıl ikinci sektörümüzdü, bu yıl rakamlara baktığımda bugün itibariyle birinci sektör pozisyonuna yükseldi. Şu ana kadar olan iki buçuk aylık süredeki ihracat performansı gerçekten çok fazla alkışı hak ediyor. Bu başarı hepinizin, sizleri yürekten kutluyorum. 3’üncülükten 2’inciliğe, 2’incilikten 1’inciliğe… Bu sektörle gurur duyuyoruz. Ülkemiz ilk defa 2021 yılında dünya ticaretinde yüzde 1 üzerinde pay aldı. Öyleyse bizim hedefimiz dünya ticaretinden kimya sektörü olarak yüzde 1 pay almak. 2030 yılına kadar 50 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğimize inanıyoruz.”

“KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ PROJESİ, 2022’DE HAYATA GEÇECEK”
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister: “2020 yılında ilk dijital satın alım heyetini, ilk dijital ödül törenini, ilk sanal fuar organizasyonunu ve Kimya Sektör Platformumuzla beraber ilk dijital Kimya Sektör Şuramızı da düzenlemiş ve bu yolla dijital dönüşüme hazırlıklı olduğumuzu da ispat etmiştik. Halen devam eden salgın sebebiyle, son iki yıl hepimiz için bir hayli zorlu geçti. Tüm olumsuz koşullara rağmen el ele, omuz omuza mücadele ettik ve bu zor sürece de hızla adapte olmayı başardık. Tabii ki devletimizin desteklerini görmezden gelemeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimize ve kamu bürokrasimize de teşekkürü bir borç biliyorum.

Adil Pelister- İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı 

Derin ekonomik dalgalanmaların yeniden yükseliş trendine girmesi ve hızlı bir yukarı yönlü ivme kazanabilmesi için yüksek teknoloji içeren ve yüksek katma değerli ürün üretip ihraç edebilmemiz gerekiyor. Biz de İKMİB olarak bu dalgalanmayı sektörümüz ve ülkemiz lehinde değerlendirebilmek için iki senedir üzerinde çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projemizi inşallah bu yıl içerisinde hayata geçiriyoruz. İçinde ihracatçılarımızın numune bedellerini yaklaşık yüzde 70 oranında azaltacak ve zaman tasarrufu sağlayacak uluslararası akredite referans laboratuvarlarının, girişimcilik ve start-up alanlarıyla ve kitlesel fon kuruluşlarıyla yeni buluşlara imkan tanıyıp sanayi ve üniversite işbirliğini canlandıracak, KOBİ destek merkeziyle ihracat yapmak ve ihracatını geliştirmek isteyen KOBİ statüsündeki şirketlerimize istihbarat, endeks ve trend desteği verecek, dijital kütüphanesi ile bilimsel yayınları tek tuşla kullanıcılara açacak çok önemli bir projeye imza atmış olmanın da haklı gururunu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Açılışını da yine bu sene içerisinde inşallah hep beraber yapacağız.

Hedefimiz 2030 senesinde kimya sektörü ihracatımızı 50 milyar dolarlık seviyeye yükselterek sektörel bazda birinciliğe yerleşmek.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir