Connect with us

Finans & Ekonomi

“VESTEL’İN GELİŞİMİNİ TOPLUMUN GELİŞİMİYLE EŞDEĞER GÖRÜYORUZ”

Akıllı baston WeWALK’ın her aşamasında aktif rol oynadıklarını belirten Vestel Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak, “ürün, servis, teknoloji ve hizmetleri engelliler için ulaşılabilir ve kullanılabilir olması amacıyla yürüttükleri çalışmaların tümünü Erişilebilirlik Projesi çatısı altında topladıklarını” söyledi.

 

 

2019 Haziran’dan itibaren Türkiye’nin yanı sıra onlarca ülkede kullanıma giren ve yoğun ilgi gören akıllı baston WeWalk Projesi’nin hayata geçmesinde Zorlu Holding kuruluşlarından Vestel’in payı büyük. Firmanın “Iot, Bulut ve Otomasyondan Sorumlu” Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak’la hem başta “ileri teknoloji özellikleriyle donatılan WeWALK” olmak üzere engelllilerin hayatlarını kolaştırmaya dönük çalışmalarını; hem de Endüstri 4.0 konusundaki strateji ve hedeflerini konuştuk.

-Vestel’in WeWALK ile tanışma hikayesini anlatır mısınız?
Young Guru Academy (YGA) her yıl onlarca ödüllü sosyal inovasyon projesi üretiyor ve hayata geçiriyor. YGA’lılar “görme engelliler, korunma altındaki çocuklar ve yenilenebilir enerji” konularında birlikte hayal kuruyor, birlikte proje üretiyor, birlikte ilklere imza atıyorlar. WeWALK da bu projelerden biri. YGA’nın projesine Vestel teknolojisi entegre edildi ve iki kurumun mühendisleri bir araya gelerek örnek bir işe imza attılar.

Vestel olarak kendi gelişimimizi toplumun gelişimiyle eşdeğer görüyoruz. Bu bilinçle, topluma değer katan sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye, yenilerine öncülük etmeye ve toplumsal bilinci şekillendirmek için engellilere yatırım yapıyoruz.

“VESTEL, VEWALK’IN HER ADIMINDA AKTİF ROL OYNADI”

-Vestel bu ürünle ilgili Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının içinde de yer almış mıydı?
Vestel, WeWALK projesinin tüm adımlarında aktif rol oynadı. Vestel’in Erişebilirlik Projesi kapsamında gerçekleştirdiği Engelsiz Hackhaton’da doğan WeWALK Teknoloji desteğiyle görme engellilerin hareket özgürlüğünü artırmak ve hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir akıllı baston. YGA ve Vestel mühendislerinin birlikte geliştirdiği ve teknolojiyle donatılmış bir baston olan WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor.

ENGEL ALGILAMA MODU ÖZELLİĞİ

Yalnız çalıştığı modda önceden ayarlanmış mesafedeki engelleri ultrasonik sensör ile algılar ve iki yanda bulunan titreşim motorları ile kullanıcıyı uyarabilir. Kullanıcıların isteğine göre buradaki davranışlar telefon bağlantısı sağlandıktan sonra ayarlanabilir.

TELEFONLA ENTEGRASYON ÖZELLİĞİ

WeWALK’a eşsiz özellikler katan akıllı telefon kontrol yeteneği Bluetooth ile gerçekleşiyor. Baston üzerinde bulunan touchpad yardımı ile görme engellilerin alışık olduğu şekliyle akıllı telefon kontrol edilebiliyor. Ekran üzerindeki dokunuşları simüle ettirebilen touchpad ile telefonunuzu cebinizden çıkarmadan, akıllı telefonunuzla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik şu anda yalnızca Android telefonlarda sunuluyor.

AÇIK PLATFORM ÖZELLİĞİ

WeWALK SDK ile tüm uygulama geliştiriciler cihaza bağlanıp mevcut sensör ve touchpad girdilerini alabilir, ayrıca titreşim motorları ve ledler ile de istedikleri komutları cihaza gönderebilirler. Hayal gücü ile sınırlı birçok uygulama bu sayede cihaza entegre olacaktır.

ÜST DÜZEY TEKNOLOJİK DONANIM

WeWALK, üstün teknoloji ürünü birçok parçayı içeriyor. Uzun süre kullanılabilmesi için, güçlü bir yeniden şarj edilebilir pil, donanımın içinde sabit olarak sunuluyor. USB girişini kullanarak cihazını şarj edebilirsiniz. Telefona bağlı olmadığı durumlarda üzerindeki mikro işlemci ile çalışabilecek bir yazılım mevcut. Bluetooth ile telefona bağlandıktan sonra ise touch pad, titreşim motorları, ultrasonik sensör, pusula ve ledler uzaktan kontrol edilebilir ve erişilebilir hale geliyor.

Burak Savak – Vestel’in “Iot, Bulut ve Otomasyondan Sorumlu” Genel Müdür Yardımcısı

“HERKESİN TEKNOLOJİYE ULAŞMA HAKKI VAR”

-WeWALK, Türkiye’nin dev toplu üreticilerinden Vestel için ne anlam ifade ediyor?
Vestel olarak geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin yanı sıra ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerden ötürü toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgi ve teknolojiye erişimine katkıda bulunmayı, kurumsal sorumluluk bilinci olarak görüyor ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Biz engellilere eşit fırsat verildiğinde engelsiz bireyler gibi hayatın her alanında var olabileceklerine inanıyoruz. Bu vizyonumuz doğrultusunda, herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğundan yola çıkarak ‘Erişilebilirlik Projesi’ altında üretimden satış noktasına, ürünlerimizden müşteri hizmetleri ve web sitemize kadar birçok hizmet ve ürün sunuyoruz. Engellilere yönelik hizmetlerimizi 3 ana başlık altında topluyoruz: 1-Engelli istihdamı; 2-Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için geliştirdiğimiz ürünler; 3-Engellilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri.

BEYAZ EŞYA PANELLERİNE BRAİLLE ALFABESİ

-Peki bu konularda şimdiye dek hangi çalışmalar yapıldı ve hangi uygulamalar pratiğe dönüştürüldü?
Vestel ürün, servis, teknoloji ve hizmetlerinin engelliler tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olması adına yapılan çalışmaların tümü Erişilebilirlik Projesi çatısı altında toplandı. Beyaz eşya ürünlerimizin üzerindeki kontrol panellerine Braille Alfabesi ile kabartma uygulaması gerçekleştirdik.

Vestel televizyonlarının kumandalarına eklenen Braille alfabesi ile görme engelliler hiçbir engele takılmadan, başka bir kişiden yardım almadan televizyonu açıp, kapayabilir, televizyonun sesini açabilir, kanalı değiştirebilirler.

CEP TELEFONLARINDA OTOMATİK “TALKBACK”

Vestel Venus’ün 2GB ve üzeri RAM’e sahip modelleri bir görme engelli için kutusundan çıkarıldığı andan itibaren erişilebilirlik modu ile çalışıyor. Bu modellerde yer alan Google’ın Talkback uygulaması, menü isimlerini ve metin kutularını kullanıcılar için otomatik olarak sesli şekilde okuyarak onların hayatını kolaylaştırıyor.
www.vestel.com.tr Erişilebilirlik Projesi kapsamında görme engellilerin özel bilgisayarlarında çalışır hale geldi. Görme engelliler, ürünler ve kampanyalar hakkında bilgiyi veya ürün satın alma aşamalarının tümünü sesli olarak dinleyebilirler.

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN KULLANIM VİDEOSU

İşitme engelliler için de ürün kullanım videoları hazırladık. Ürünün kurulumu sonrası cep telefonlarına gönderilen bir SMS’le işitme engelli kullanıcılarımız ürünün kullanımı ve özellikleri ile ilgili işaret diliyle anlatım yapan videoya ulaşıp detaylı şekilde ürün hakkında bilgi alabiliyor.

MÜŞTERİ HİZMETLERİNDE ENGELLİ TÜKETİCİ HAVUZU

Vestel Müşteri Hizmetleri’nde engelli tüketici havuzu oluşturuluyor. Bu havuz sayesinde engelli müşterilerimize daha iyi hizmet ve ürün sağlayabileceğiz.
Mağazalarımızda tanıtım amaçlı hazırladığımız tanıtım materyallerimizin üzerine Braille alfabesi ile açıklama ekledik.

“VESTEL, ENDÜSTRİ 4.0’IN EN BÜYÜK SAHİPLENECİSİ”

-Vestel’in dünyada hızla ilerlemeler kaydedilen “Endüstri 4.0 ve Iot (nesnelerin interneti)” hakkında bizimle paylaşacağı yaklaşım ve stratejileri nelerdir?
Vestel yalnızca bir TV ve beyaz eşya üreticisi değil, bir teknoloji şirketi. Kendimizi Endüstri 4.0’ın en büyük sahiplenicisi olarak görüyoruz. Bu dönüşümü Türkiye’de ilk gerçekleştiren fabrikanın Vestel City olması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Uzun yıllardır yatırım yaptığımız bu dönüşümde önemli ölçüde yol kat ettik. Karanlık üretim, robot-insan iş birliği, robot-robot iş birliği gibi birçok uygulamamız bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Akıllı Evler, Akıllı Şehirler ve Nesnelerin İnterneti konsepti çatısı altında sunulan hizmetler, Vestel’in adını sıkça duyuracağı alanlar olacak.

“ÜRÜNLERİMİZ AKILLI EV KONSEPTİNE BAŞARIYLA ENTEGRE OLDU”

Dünya pazarlarına yenilikçi ürünler ve katma değerli projeler sunmak adına farklı noktalardaki Ar-Ge merkezlerinde bilgi ve teknolojiye yatırım yapıyoruz. İnternet ve kablosuz haberleşme sistemlerinin gelişimi ile akıllı çözümler önem kazanıyor. Bu kapsamda Akıllı Telefon, Akıllı Ev, Akıllı Fabrikalar ve Akıllı Şehirler gibi farklı uygulama alanları ilgi çekiyor. Vestel Elektronik’in ürettiği ürünlerin Akıllı Ev konseptindeki entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Vestel Smart TV, tablet ve akıllı telefon aracılığıyla yönetilebilen klima, fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinden oluşan akıllı ev sistemleri oluşturuldu. Bu alana yönelik çözümler kit halinde son kullanıcıya veya kurumsal müşterilere yönelik piyasaya sunulmaya hazır.

VESTEL BEYAZ EŞYA’NIN AR-GE EKSENİ

Vestel Beyaz Eşya’nın Ar-Ge eksenini ise işlevsel ve estetik tasarımlara sahip, enerji ve su tasarrufunu maksimize ederek kaynakları verimli kullanan, çevreci, gıda ömrünü ve tazeliğini uzun süre koruyabilen, ekstra hijyen sağlayan, akıllı sensörler sayesinde maksimum performans sunan ve internet bağlantısı ile uzaktan kontrol ve kumanda edilebilen teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi oluşturuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir