Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KANATLI ET SEKTÖRÜ ÇİN PAZARINA UÇTU

Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının girişimleri ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) desteği Türkiye’ye Çin pazarının ihracat kapısını araladı. Yılda 2,2 milyon ton üretim yapan ve bunun 500 bin tonluk kısmını 81 ülkeye ihraç eden Türkiye kanatlı et sektörü, Çin Halk Cumhuriyeti’ne ilk ihracatını gerçekleştirdi.

Dünya ticaretinde üretimde 10. ihracatta 7.sırada yer alan Türkiye kanatlı et sektörünün Çin’e ilk ihracatı 6 Kasım’da, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) üyesi Gedik Piliç tarafından yapıldı. Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında uzun süredir devam eden resmi temas ve görüşmelerin ardından “Türkiye’den Çin’e İhraç Edilebilecek Kanatlıların Denetimi, Karantina ve Veteriner Sağlık Şartları Hakkında Protokol Taslağında” anlaşma sağlandığı kaydedildi.

D.r Bekir Pekdemirli – Tarım ve Orman Bakanı

TÜRKİYE İÇİN BİR İLK
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Türkiye’den Çin’e ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatına imza attıklarını belirtti: “Ülkemizden Çin’e ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatı gerçekleştirilecek. Bakanlığımız tarafından uzun süren çalışmalar sonucunda, kanatlı et ve ürünlerinin ihracatında, dünyanın önemli ithalatçılarından biri olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kapılarını Türk kanatlı sektörüne açması, sektörümüz açısından çok önemli. Önümüzdeki süreçte daha fazla kanatlı işletmesinin ihracat yapması için bakanlık olarak onaylı işletme sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek.”

Naci Kaplan – Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı

SEKTÖR ADINA GURUR VERİCİ
Çin’e ihracatın hem Türkiye hem de kanatlı et sektörü adına gurur verdiğini ifaden eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan: “Sektörümüz ihracatının yarısından fazlasını Irak’a yapıyor ancak yeni pazar arayışlarımız hız kesmeden devam etti. Japonya’dan sonra Çin’e açılan ihracat kapısı bizim için memnuniyet verici. Yeni ihracat kapısı aralayarak, dünya standartlarında üretim yapan ve gıda güvenliği kurallarına büyük titizlikle uyan tesislerimiz bir kere daha kendini ispatlamış oldu. Kısa sürede sektörün kalitesi ile Çin’e yaptığımız ihracat kapasitesi artacak, diğer tavuk eti ürünleri de talep görecek ve tüm üyelerimiz pazarda yerini alacaktır. Burada öncelikle Tarım ve Ticaret Bakanlıklarına, ardından 9 yıl boyunca dernek başkanlık görevinde bulunan ve Çin pazarının açılması konusunda büyük özveri ile çalışan Dr. Sait Koca’ya sektör adına şükranlarımızı sunmak isterim.” diye konuştu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir