Connect with us

Finans & Ekonomi

TÜRK MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN 2023 YURT DIŞI PERFORMANSI VE 2024 HEDEFİ…

Türk müteahhitlik sektörünün 2023 yılı yurt dışı performansı ve 2024 yılı vizyonu ile hedefi, “Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’nda” ele alındı.

 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ev sahipliğinde düzenlenen Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’nda “Türk müteahhitlerin Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yurt dışında 27,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendiğine” dikkat çekti.

Ömer Bolat- Ticaret Bakanı

“SON 21 YILDA 452 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENİLDİ”
Türk müteahhitlerince yurt dışında üstlenilen toplam proje bedelinin 452 milyar dolarının son 21 yılda elde edildiğini kaydeden Bakan Bolat, şu bilgileri aktardı: “Proje büyüklüğü bakımından bağımsız devletler ülkeleri yüzde 38 ile yine birinci sırada geliyor. İkinci sırada ise payı yüzde 27,1’e çıkan Avrupa Bölgesi bulunuyor. Ortadoğu ise yaklaşık yüzde 20 ile bu sene üçüncü sırada yer alıyor. Afrika kıtası ise yüzde 11,6’lık bir pay ile yerini sağlamlaştırmış bulunuyor. İlk 10 ülkeye baktığımızda, Rusya birinci sıradaki yerini her şeye rağmen korumaktadır. Bu yıl Rusya’da 4,6 milyar dolarlık bir proje büyüklüğüne ulaştık. İkinci sırada ise, firmalarımızın demiryolu, metro ve karayolu projeleri üstlendiği Romanya, 3,6 milyar dolarlık bir büyüklükle bulunmakta. Türkmenistan ve Suudi Arabistan üçüncü ve dördüncü sırada.”

“YURT DIŞI TEKNİK MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ DE MARKA HALİNE GELDİ”
Türk yurt dışı teknik müşavirlik sektörünün son yıllarda müteahhitlik gibi marka haline geldiğinin altını çizen Bolat “Sektör son iki yılda, çok önemli bir ivme kazanmış durumda. 2023 yılında 233,4 milyon dolar gibi, sektörün küresel büyüklüğüne nispetle ciddi bir rakam yakalandı. 2024 yılbaşı itibariyle, geçmişten günümüze toplam teknik müşavirlik proje değeri ise 137 farklı ülkede yaklaşık 3,22 milyar dolara; proje adedi 2.828’e ulaşmıştır.” dedi.

M. Erdal Eren- Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı 

“SUUDİ ARABİSTAN YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK YENİ İŞ POTANSİYELİ BARINDIRIYOR”
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren ise “sektörleri için yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli barındıran Suudi Arabistan’ı en önemli hedef belirlediklerini ifade etti.
Önümüzdeki dönemde Irak’ın kalkınmasına ve bölgenin istikrarına büyük katkı sağlayacak Kalkınma Yolu Projesi’nde önemli roller üstlenme gayreti içinde olduklarını belirten Eren, “ihracatçılarımızın, proje tamamlandığında Türkiye’den Basra Körfezi’ne kadar modern kara ve demir yolu ağıyla ulaşım imkânı elde edeceklerini” söyledi.

“BAŞARI, UYUMLU TAKIM ÇALIŞMASIYLA GELİYOR”
Koşulların değişken ve rekabetin çetin olduğu günümüzde, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde başarı elde etmenin ancak uyumlu bir takım çalışmasıyla mümkün olduğunu vurgulayan Eren, şunları dile getirdi: “Bizler, devletimizin desteği ve takım oyuncularımızın gücü ile yolumuzda ilerlemeye ve başarılar kazanmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla elde ettiğimiz başarılar hepimizindir. Bu kapsamda, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Ticaret Bakanımıza ve kendisinin şahsında Bakanlık mensuplarımıza, öncü kuvvetimiz olan Büyükelçilerimiz ile Ticaret Müşavirlerimize, bu mücadeleyi güç birliği içinde sürdürdüğümüz teknik müşavirlik ve mühendislik firmalarımız ile tüm meslektaşlarımıza, sektörümüze emek veren tüm çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye’nin ikinci yüzyılında, önümüze çıkacak tüm zorluk ve engellerin üstesinden kararlılıkla gelerek başka ülkelerin bütçelerinden Türk insanına daha fazla istihdam ve Türk sanayisine daha fazla ihracat imkânı yaratacağımıza inanıyorum.”

H. İrfan Aker- Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı 

“TÜRK MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK VE MİMARLIK FİRMALARI 2023’TE 166 YENİ PROJE ÜSTLENDİ”
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı H. İrfan Aker de, Türk mühendislik, müşavirlik ve mimarlık firmalarının 2023 yılında 3 yeni ülkede daha (Sierra Leona, Lüksemburg, Grenada) daha teknik müşavirlik hizmetlerine başladığını açıkladı.

Aker, şöyle konuştu: “2023 yılı içerisinde 166 yeni proje üstlendiğimizi ve üstlenilen proje bedellerinin bir önceki yıl ile aynı mertebede olduğunu belirtmek isterim. Bu hizmetlerin kapsamında altyapı projeleri yüzde 55 ve üstyapı projeleri ise yüzde 45 paya sahiptir. Son yıllarda, teknik müşavirlik firmalarının yurt dışında sözleşme bedeli 100-150 milyon dolar olan ihalelerde başarılı olduklarını özellikle belirtmek isterim. Teknik müşavirlik açısından firmalarımızın yurtdışında daha fazla proje gerçekleştirmesi, hem sektörümüzün küresel gücünü arttıracak hem de firmalarımızın marka değerlerini güçlendirmesine neden olacaktır. Müteahhitlik, lojistik ve inşaat malzemeleri ihracatı gibi alanlara da pozitif etki yaratılmasına imkân sağlayacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir