Connect with us

Araştırma ve Raporlar

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN VERİMLİLİK…

Şu kritik bilgiler Daha İyi Bir Gelecek Platformu’nun Türkiye Verim Araştırması Raporu’ndan: “Verimlilik artırma konusunda girişim yapan işletme oranı yüzde 22. Büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 17’ye geriliyor. -İşletmeler verimliliğe önem veriyorlar ancak, verimlilikten bekledikleri ana fayda maliyetlerin azalması ve tasarruf sağlama odağında. Bu nedenle verimlilik yoluyla inovasyon temelli bir rekabet gücü artırma perspektifi henüz gelişmemiş durumda.”

 

“Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı sağlamak” amacıyla Enerjisa Enerji öncülüğünde kurulan ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunun tanıtım toplantısında işletmelerin verimliliğine odaklanan “Türkiye Verim Araştırması Raporu” ile “Türkiye Verim Haritası” kamuoyuyla paylaşıldı.

‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunun tanıtım toplantısında işletmelerin verimliliğine odaklanan “Türkiye Verim Araştırması Raporu” ile “Türkiye Verim Haritası” kamuoyuyla paylaşıldı.

MEVCUT DURUM, ÖNCELİKLER, BEKLENTİLER VE RİSKLER…
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı (TEPAV), TÜBİTAK MAM, İTÜ Enerji Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi İklim, Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi (IICEC), Enerji Verimliliği Derneği (Enver) ve Tiyatro Kooperatiflerinin danışma kurulunda yer aldığı platformun ilk somut uygulaması niteliğindeki Türkiye Verim Araştırması Raporu’nda “İşletmelerin verimlilik konusundaki mevcut durumları, öncelikleri, gelecek beklentileri ve riskleri” ortaya konuldu.

18 İLDE BİN 249 İŞLETMEYLE GÖRÜŞÜLDÜ…
18 ilde 12 sektörde faaliyet gösteren bin 249 işletmenin katıldığı araştırmada elde edilen bulgulardan Türkiye Verim Haritası oluşturuldu. Tüm içeriklere http://dahaiyibirgelecek.org adresinden erişilebiliyor. Araştırma ve haritalandırma sürecinde, bağımsız bir araştırma şirketinin yanı sıra; ekonomi, enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında uzman akademisyenler görev aldı.

Kıvanç Zaimler- Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı

“SOMUT ADIMLAR ATMAMIZ GEREKİYOR”
Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, toplantının açılışında şunları dile getirdi: “Enerji sektörünün odak noktalarından biri olan enerji yoğunluğu, tam olarak ekonomik verimlilik ile ilişkili bir kavram. İklim krizine dur demek, yıkıcı teknolojiler geliştirmek gibi konuları yalnızca tartışmak veya ilgi çekici bir slogan olarak kullanmak yerine somut adımlar atmamız gerekiyor. İnsanlara yol gösterecek, ilham verecek ve her şeyden önemlisi birçok değerli paydaşın katkılarıyla somut adımlar atacak olan ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformu hepimizi çok heyecanlandırıyor. Amacımız, bu platform kanalıyla bir araya gelen tüm paydaşların ortak çalışması sonucunda, Türkiye’nin ekonomik verimliliği üzerine somut projeler inşa etmek ve bu projelerin hayata geçirilmesi noktasında Enerjisa Enerji olarak öncülük etmek. Aynı zamanda projelerle ilgili yeni fon mekanizmaları ve iş birliklerinin de arayışı içerisinde olacağız. Nihayetinde ise hedefimiz, Daha İyi Bir Gelecek platformunun, kendi ayakları üzerinde duran, etkin bir sivil toplum temsilcisi haline gelmesidir.”

Murat Pınar- Enerjisa Enerji CEO’su 

DAHA İYİ, TEMİZ VE VERİMLİ BİR GELECEK…
“Türkiye’nin en önemli gündemlerinden cari açığın azaltılması için en önemli başlığın verimlilik” olduğunu ifade eden Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Cari açığın en büyük kısmını oluşturan enerji sektörü ise bu alanda büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu amaçla kurulmasını hayal ettiğimiz ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunun, bugün hayallerimizin de ötesinde birçok kıymetli paydaşın katkı verdiği bir yapı haline gelmesi bu sorumluluğu daha da fazla hissetmemize yol açıyor. Amacımız gelecek nesiller için Türkiye’de daha iyi, daha temiz ve daha verimli bir geleceğe katkı sağlamaktır.” dedi.

“VERİMLİLİK YOLUYLA İNOVASYON TEMELLİ REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI”
Platformun çözüm ortaklarından IDEMA’nın Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür ise şunları söyledi: “Daha iyi bir gelecek için, Enerjisa Enerji, TBWA\İstanbul ve IDEMA olarak uzun soluklu bir projenin ilk adımlarını attık. Hazırladığımız Türkiye Verim Araştırması Raporu’na göre Türkiye’de işletmeler verimliliğe önem veriyorlar ancak, verimlilikten bekledikleri ana fayda maliyetlerin azalması ve tasarruf sağlama odağında kalıyor. Bu nedenle verimlilik yoluyla inovasyon temelli bir rekabet gücü artırma perspektifini geliştirme alanında ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bu projede; ihtiyaçları ortaya koyan araştırma tasarımı, Türkiye Verim Haritası ve Verim Raporu’nun oluşturulması, danışma kurulu koordinasyonu, ve çevrimiçi platform tasarımı alanlarında katkı sunduk. İş birliklerini sürdürerek, çevresel, ekonomik sürdürülebilirlik ve verimlilik odağında ülkemizin kalkınma serüvenine katkı sunacağımıza inanıyoruz.”

Verimlilik raporunda öne çıkan ana detaylar:
-Verimlilik artırma konusunda girişim yapan işletme oranı yüzde 22. Büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 17’ye geriliyor.
-İşletmeler verimliliğe önem veriyorlar ancak, verimlilikten bekledikleri ana fayda maliyetlerin azalması ve tasarruf sağlama odağında. Bu nedenle verimlilik yoluyla inovasyon temelli bir rekabet gücü artırma perspektifi henüz gelişmemiş durumda.
-Malzeme tasarrufu, atık azaltımı ve geri dönüşüm alanları, şirketlerin kaynak verimlilik odağında yürütmekte olduğu çalışmalarda başı çekiyor.
-Verimliliğe dair ilk müdahale alanlarından biri veri analizi yönetimi olabilir. Zira, firmalar analiz araçlarına yatırım yapsalar da veri analizini etkin bir şekilde yapamıyorlar ve bu durum bir verimsizlik döngüsüne yol açıyor.
-Çevresel eylemlerin (plastik kullanımının azaltılması, karbon yönetimi ve atık yönetimi) maliyeti önemli bir engel olarak görülmüyor. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimleri olduğu zaman bu eylemlerin maliyetlerini bir engel olarak görmeden faaliyete geçebilecekleri yönünde yorumlanabilir.
-Her ne kadar müşteriler tarafından talep ya da destek gelmesi daha verimli olunmasına en çok yardımcı olacak konu olarak görülse de, uygun finansman imkanları, hibe, krediler ve kaynak verimliliği çözümleri ile ilgili bilgilendirme sağlanması verimliliği sağlayacak başlıca kaynaklar olarak ortaya çıkıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir