Connect with us

Araştırma ve Raporlar

2022 SAĞLIK ENFLASYONU YÜZDE 122,17…

Estonya, Türkiye ve Tunus ofisleriyle Doğu Avrupa, Batı Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da kamu ve akademik kurumlara, tıbbi malzeme ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına pazar ve sağlık ekonomisi araştırmaları yapan ECONiX Araştırma tarafından hazırlanan “Türkiye Sağlık Enflasyonu İnceleme Raporu’nda” fiyat artış oranının 2017 ile 2021 yılları arasında ortalama yüzde 25’i geçmezken 2022’de yüzde 122,17’ye fırladığı ve Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesindeki verilere göre 2022 yılı sonunda özel hizmet bedellerinin 2022’de yüzde 184,75 arttığı bilgilerine yer verildi.

 

 

Dünya genelinde artan maliyetler sağlık sektöründeki enflasyon oranlarını da yükseltti. ECONiX Araştırma’nın Türkiye Sağlık Enflasyonu İnceleme Raporu’nda, Türkiye’deki 2022 yılı sağlık enflasyonunun yüzde 122,17 olduğu belirtildi.

2017’DEN 2022’YE DEĞİŞİM HESAPLANDI…
ECONiX Araştırma Yönetim Ekibi Üyesi Dr. Güvenç Koçkaya, söz konusu raporu “sağlık enflasyonunun 2017-2022 yılları arasındaki değişimini hesaplamak” amacıyla çalışma hazırladıklarını ve çalışma kapsamında “kamu ve özel sektör için tıbbi malzeme bedelleri, ilaç ve medikal cihaz fiyatları, özel hizmet bedelleri ve gıda takviyesi fiyatları gibi” değişkenlerin incelendiğini açıkladı.

HANGİ VERİLERDEN FAYDALANILDI?
ECONiX Araştırma Yönetim Ekibi Üyesi Dr. Birol Tibet ise Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Türk Tabipler Birliği ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün kamuoyuna duyurduğu verilerin değerlendirildiğini kaydettiği raporda ayrıca “KOSGEB destekli sağlık pazarı araştırma platformu ECONALiX ile elde ettikleri verilerin de” kullanıldığını kaydetti.

MALİYETLER DOLAR BAZINDA YÜZDE 51 ARTTI
Sağlık sektöründeki üretim maliyetlerinin dolar bazında yüzde 51 arttığına işaret eden Dr. Güvenç Koçkaya, “Ham madde, işgücü, nakliye, enerji gibi sektörlerde görülen artış girdi maliyetlerini değiştirirken, bu artış sağlık hizmeti alanlara ister istemez sağlık enflasyonu olarak yansıyor. Başta ABD olmak üzere enflasyona dair gelen gerileme haberleri ve uzmanların enflasyonun 2022’de zirve yaptığına dair düşünceleri fiyatlardaki artışın azalmasına dair umutları artırsa da sağlık otoritelerinin ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların hizmetleri daha erişilebilir kılmak için çözümler üretmesi gerekiyor.” dedi.

ORAN 2021 YILINA KADAR YÜZDE 25’Tİ…
Estonya, Türkiye ve Tunus ofisleriyle Doğu Avrupa, Batı Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da kamu ve akademik kurumlara, tıbbi malzeme ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına pazar ve sağlık ekonomisi araştırmaları yapan ECONiX Araştırma’nın “Türkiye Sağlık Enflasyonu İnceleme Raporu’nda” fiyat artış oranının 2017 ile 2021 yılları arasında ortalama yüzde 25’i geçmezken 2022’de yüzde 122,17’ye fırladığı ve Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesindeki verilere göre 2022 yılı sonunda özel hizmet bedellerinin 2022’de yüzde 184,75 arttığı bilgilerine yer verildi.

İSTATİSTİKLER NELER SÖYLÜYOR?
Raporda öne çıkan detaylardan bazıları şöyle:
-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayımladığı ilaç fiyat listelerinden oluşturulan veri setine göre, ilaçların perakende satış fiyatları 2015’ten bu yana artış eğiliminde.
-Değişim katsayısı üzerinden kümülatif hesap endeks hesaplama yöntemiyle elde edilen Türkiye İlaç Perakende Fiyat Endeksi 2015’teki 272,2 seviyelerindeyken, 2022’de 1.531,7’ye çıktı.
-İlaçlardaki gibi “vitaminlerin perakende satış fiyatlarına ilişkin endekste de 2019’dan beri artış meydana geliyor.
-Sağlık enflasyonu yalnızca özel hizmet bedellerini ve ilaçları değil, tıbbi malzeme fiyatlarını da etkiledi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yayımladığı tıbbi malzeme fiyatlarından yola çıkılarak oluşturulan veri setinin kümülatif endeksi 2021’deki 137,90 iken 2022’de 271,25’e yükseldi.

Türkiye Sağlık Enflasyonu İnceleme Raporu’nun linki:

https://econalix.net/media/files/publications/ECONiX_Turkiye_Saglik_Enflasyonu_2022.pdf

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir