Connect with us

Finans & Ekonomi

YEŞİL ENERJİYLE 300 BİN KİŞİYE İSTİHDAM İMKANI…

Ankara’da açıklanan UNDP-ILO raporunda, “yeni enerji yatırımlarının fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara kaydırılmasıyla” çok büyük ekonomik fayda elde edilebileceği dile getiriliyor.

 

Yenilenebilir rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarının çevreye sağladığı yararın yanı sıra; ekonomilerin büyümesine, istihdama ve ticaret dengesine pozitif etkide bulunduğu belirtiliyor.

GSYH YILDA 8 MİLYAR DOLAR ARTABİLİR…
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Ankara’da kamuoyuyla paylaştığı ortak raporda, “yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmenin, 2030 yılına kadar Türkiye’de GSYH’yı yılda 8 milyar ABD dolar artırabileceği ve böylelikle 300 bini aşkın kişiye istihdam imkânı oluşabileceği” kaydediliyor. Rapora göre sera gazı salımı da 2019’dakine nazaran yüzde 8 azalabilir.

Ankara’da açıklanan UNDP-ILO raporunda, “yeni enerji yatırımlarının fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara kaydırılmasıyla” çok büyük ekonomik fayda elde edilebileceği belirtildi. 

Louisa Vinton- UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi

“YEŞİL ENERJİ BİR KAZAN-KAZAN SENARYOSU”
İklim politikalarıyla ilgili tartışmalarda maliyetlere odaklanıldığını ve “gezegeni korumak ve ekonomiyi muhafaza etmek arasında tercih yapmak gerektiği algısı” meydana getirildiğine dikkat çeken UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bu çalışma ise bunun çok büyük bir yanılgı olduğunu gösteriyor. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak ve hidrokarbonlardan uzaklaşmak, istihdamda büyük bir net artış da dahil olmak üzere kapsamlı ekonomik kazanımlar getirecek. Yeşil enerji bu nedenle bir kazan-kazan senaryosu ve analize dayanarak, ülkedeki liderlerin çok daha iddialı politika kararları almaları için bir alan görüyoruz.” dedi.

Numan Özcan- ILO Türkiye Direktörü 

“YEŞİL EKONOMİ, TÜRKİYE’NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU BİR MODEL”
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ise şunları söyledi: “İklim aktivizmi ancak ve ancak çevreye ilişkin yararlar hakkında güçlü bir sosyal adalet duygusunun var olduğu adil geçişi sağlayabilirsek başarıya ulaşır. Analizimiz, yeşil ve düşük karbon politikalarının hızla uygulanmasının Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu birçok yapısal sorunu çözebileceğini gösteriyor. Yeşil ekonomi, Türkiye’nin yüksek gelirli, müreffeh bir ülke olma vizyonuna ulaşması için ihtiyaç duyduğu model olabilir.”

YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARIYLA HANGİ SONUÇLARA ULAŞILABİLİR?
Norveç merkezli araştırma şirketi SINTEF, ILO için geliştirilen ve bugüne dek 15 ülkede hayata geçirilen “yeşil işler değerlendirme modeli” adlı makro-ekonomik simülasyonu Türkiye için de uyguladı. Enerjideki “aynı tas aynı hamam” ile “yeşil” senaryolarını karşılaştıran şirket; aynı düzeyde tutularak tüm yeni enerji yatırımlarının çoğunluğu ithal edilen “kömür, doğalgaz ve petrolden güneş ve rüzgâr enerjisine” kaydırılmasıyla şu sonuçların elde edileceğini ortaya koydu:

İstihdam kazançları yaygınlaşacak. Bu kazanım, Türkiye’deki 66 sektörün 3’ü hariç hepsinde hissedilecek.
-Yenilenebilir enerji, yüksek nitelikli işler için daha büyük talep oluşturacak. Bu da becerilere yatırımı gerektirecek.
-Yeşil enerji daha ucuz olduğundan, yenilenebilir kaynakların kullanılması, enerji verimliliği gibi diğer alanlara finansman tahsis edilebilmesine imkan tanıyacak;
-Yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması, Türk ürün ve hizmetlerine talebi artıracak.
-Çeşitlenme, Türk elektrik sistemini iklim ve fiyat şoklarına daha dirençli kılacak.

Raporun linki: http://undp.org/turkiye/publications/social-and-employment-impacts-climate-change-and-green-economy-policies-türkiye

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir