Connect with us

Finans & Ekonomi

“TEKNOLOJİNİN DESTEĞİYLE TARIMDAKİ HİKÂYEYİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ”

Tarımdaki tablonun pozitif anlamda değişebilmesi için “çiftçilerin daha az maliyetle ve yüksek verimlilikte üretebilmesi” ve “rekabetçi bir ortamda ürününü satabilmesi” gerektiğini belirten Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Teknolojinin değdiği tarımsal üretim alanları hızla artıyor. Teknolojinin desteğiyle tarımdaki hikâyeyi değiştirebileceğimize inanıyorum.” dedi.

Türkiye İş Bankası’nın, Dünya Gazetesi iş birliğiyle 2008 yılından beri organize ettiği İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın “Tarımda teknoloji ve sürdürülebilirlik” konulu 44’üncüsü İzmir’de gerçekleşti.

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki toplantının açılış bölümünde Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar konuştu.

Ardından yapılan panelde; Taze Süt ve Süt ürünleri Yönetici Ortağı Murat Bolat, Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Müdürü Kerem Akıner, TTGV Stok Tarım Eş Başkanı Murat Salih, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ve BloombergHT Tarım Editörü İrfan Donat söz aldı.

Hakan Aran- Türkiye İş Bankası Genel Müdürü

“TARIM, STRATEJİK ÖNCELİKLİ ALANLARIMIZIN EN ÜSTÜNDE”
“Tarımı, stratejik öncelikli alanlarımızın en üstüne koyuyoruz. Çünkü bazı kavramlar vardır ki ne kadar konuşursak konuşalım, bu kavramın içi doldurulmadıkça, somut fiillerle, eylemlerle iş yapmadıkça çok da büyük katkısı olamıyor.” diyen Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, şunları söyledi: “Ülke olarak tarımın önemini, bizler için ne kadar kritik ve stratejik olduğunu hep konuşuyoruz. Ancak bunun hakkını vermede, bu alanda farklı bir yere gelme konusunda önemli eksiklikler olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde artık tarımda da elimizi taşın altına koyarak, sektörde gördüğümüz eksikliklerin giderilmesi, birtakım sorunların aşılması ve tarımda farklı bir hikâyenin yazılması için son derece aktif ve etkin bir İş Bankası göreceksiniz.”

“TARIMLA UĞRAŞMAK HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR”
Türkiye’deki büyük tarım potansiyeline rağmen ekili alanların ve çiftçi sayısının azaldığına işaret eden Aran, “tarımla uğraşmanın her geçen gün çok daha zor ve meşakkatli hale geldiğinin“ altını çizdi: “Tarımda kullanılan tüm girdilerin fiyatlarının arttığı bir ortamda bütün oyuncular, artan fiyatlara rağmen fiyat arttırmakla arttırmamak arasında kalıyor. Çiftçiler, harcadığından daha az kazanması nedeniyle bir sonraki yılı nasıl geçirebileceğini düşünüyor.”

“9 VE 10’UNCU KALKINMA PLANINDA NELER YAPILMASI GEREKTİĞİ YAZIYOR”
“Tarım sektörünün 2021 yılında 22,9 milyar dolarlık ihracatı ve 17,2 milyar dolarlık ithalatıyla 5,7 milyar dolar cari fazla verdiği; tarımın GSYİH içindeki payının 2011’de yüzde 8,2 iken 2021’de yüzde 5,6’ya düştüğü ve yine 2021’de Türkiye’de GSYİH’nın yüzde 11 büyüdüğünü ancak tarımın yüzde 2,2 küçüldüğü” bilgilerini ve “Tarımda pek çok şey söylüyoruz, pek çok vaatte bulunuyoruz. Ama sonuçlar, tarımda kesinlikle çok daha fazlasının yapılması gerektiğini gösteriyor.” görüşünü paylaşan Aran, “9 ve 10’uncu kalkınma planındaki tarım politikasında yazılanların aslında ne yapılması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu” vurguladı: “Ne yapılacağını ortaya koyduktan sonra yapma, yapılanı takip etme ve ona ekleme konusunda biraz kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu metinlerde çok az eksik bulursunuz. Çünkü bunlar oluşturulurken sektörün bütün oyuncularından, yıllarını bu konuya vermiş kişilerden fikir alınıyor. Bu politika oluşturulduktan sonra hayata nasıl geçirildiği, hedeflerin ne kadar tutturulduğu konusunda son derece ciddi mesafeler kat etmemiz ve bir takım şeyleri değiştirmemiz gerekiyor.”

“ÇİFTÇİMİZİN TARIM YAPARAK KAR EDEBİLMESİ GEREKİYOR”
İş Bankası bünyesinde tarım bankacılığı ekibini oluşturduklarını kaydeden Aran, “özellikle teknoloji aracılığıyla, girdi maliyetleriyle üretim verimliliği konusundaki dengeyi değiştirmeyi” amaçladıklarını dile getirdi: “Biz eğer tarımda bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, çiftçimizin tarım yaparak kar edebilmesi gerekiyor. Daha az maliyetle daha yüksek verimlilikte üretebilmesi ve rekabetçi bir ortamda ürününü satabilmesi gerekiyor. Teknolojinin değdiği tarımsal üretim alanları hızla artıyor. Teknolojinin desteğiyle tarımdaki hikâyeyi değiştirebileceğimize inanıyorum.”

İzlem Erdem- Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı

“TEKNOLOJİYİ DAHA ÇOK TARIMIN İÇİNE KATMALIYIZ”
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem ise şöyle konuştu: “Özellikle gübre ve kimyasal girdilerde ciddi, çiftçinin karşılamakta çok zorlandığı artışlar söz konusu. Bu, yönetilmesi çok güç bir artış… Bunun içinde iklim değişikliğinin yarattığı etkiler, Covid-19 pandemisinin artırdığı maliyetler, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı faktörler var. Ama bunun yanında yaşadığımız kur şoklarının da etkisi var. Bunun bir kısmını yönetebiliriz. Bir kısmı ise hala önemli bir maliyet kalemi olarak karşımızda… O zaman ülke, kurumlar ve bireyler olarak çiftçilerimizle el birliği içinde yönetemediğimiz alanları mümkün olduğunca yönetebilir, verimlilik artışı sağlayacak alanları daha dengeli bir hale getirebiliriz. Burada da yol göstericimiz bilim olacak. Bunu Banka olarak çok önemsiyoruz. Teknolojiyi daha çok tarımın içine katmak, bunu yaparken ziraat fakülteleriyle iş birliği yapmak, oradaki öğrencilere tarım bankacılığını öğretmek, aynı anda çiftçilerimizi yakından dinlemek önemli. Bugün açtığımız tarım ihtisas şubesinde olduğu gibi onlara ne kadar yakın olduğumuzu hissettirmek, çiftçilerimizin verimini artıracak, her alanda onlarla birlikte hareket edeceğimizi onlara anlatabilmek de önemli kazanımlarımız olacak.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir