Connect with us

Finans & Ekonomi

“ÇEVRE VE EKONOMİNİN GELECEĞİ RÜZGÂRLA ŞEKİLLENECEK”

15 Haziran, Dünya Rüzgâr Günü. Dünya genelinde toplam üretim kapasitesi 837 GW’ye ulaşan rüzgâr enerjisi sayesinde yılda 1,2 milyar tondan fazla karbondioksit salınımının önüne geçiliyor. Sektör, Avrupa’da 300 bini aşkın, Türkiye’de ise 15 ile 20 bin arasındaki kişiye istihdam sağlıyor. Her bir rüzgâr türbini 10 milyon euro tutarında ekonomik faaliyete sebep oluyor. Şimdiye dek 1500’ün üzerinde rüzgâr türbinine alanında uzman ekiplerle ve teknolojik donanımla hizmet verdiklerini ifade eden Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, “rüzgâr enerjisi yatırımların artması” ve “bakım onarım hizmetlerinin üst düzey teknolojiyle gerçekleştirilmesi” gerektiğinin altını çiziyor.

 

Fosil yakıtların tükenme tehlikesi, pahalılığı ve çevreye ciddi zararları göz önünde bulundurulduğunda temiz enerji kaynağı rüzgârın öneminin daha da arttığına dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, “dünyanın karbon yükünü azaltan ve ekonomiyi ciddi boyutta pozitif yönde etkileyen” rüzgâr enerjisinden alınan verimin çoğalması için “yatırımların artması” ve rüzgâr türbinlerinin “tüm bakım ve onarım hizmetlerinin üst düzey teknolojiyle gerçekleştirilmesi” gerektiğini belirtiyor.

“RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİM KAPSİTESİ 837 GW’YE ULAŞTI”
15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, geleceğin “hem çevre hem de ekonomi açısından rüzgar enerjisiyle şekilleneceğinin” öngörüldüğünün altını çizen Aydın, “Geçen yılı 93,6 GW yeni kapasite kurulumu ile geçiren rüzgar enerjisi sektörü, dünya genelinde 837 GW’lik bir kurulum gücü kapasitesine sahip.” bilgisini aktarıyor.

Ali Aydın- Ülke Enerji Genel Müdürü

“1,2 MİLYAR TONU AŞKIN KARBON SALINIMINI ENGELLİYOR”
Küresel rüzgâr enerjisi endüstrisinin günden güne gelişim gösterdiğini kaydeden Aydın, “dünya genelinde rüzgâr enerjisi kapasitesinin 837 GW seviyesine çıkmasının her yıl 1,2 milyar tondan daha fazla karbon emisyonundan kaçınılmasına yardımcı olduğunu” vurguluyor.

“AVRUPA’DA 300 BİN, TÜRKİYE’DE EN AZ 15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR”
“Rüzgâr, ciddi ekonomik faaliyetlere olanak sağlıyor. Her yeni kurulan rüzgâr türbini, ortalama olarak 10 milyon euroluk ekonomik faaliyet doğuruyor. Rüzgâr türbinleri, santrallerin kurulum aşamasından başlayarak yeni yerel işlerin oluşmasına da sebep oluyor.” diyen Aydın, şunları dile getiriyor: “Aynı zamanda gaz, kömür ya da nükleer gibi kaynaklara kıyasla daha kolay ulaşılabilir ve ucuz olduğu için elektrik faturaları üzerinde de ciddi düşüşlere neden olan rüzgâr enerjisi, bulunduğu ülkelere önemli ekonomik faaliyet sağlıyor. Avrupa’da 300 binde fazla, ülkemizde de yaklaşık 15-20 bin arasında kişi rüzgâr enerjisi sektöründe istihdam ediliyor.”

15 Haziran, Dünya Rüzgâr Günü. Dünya genelinde toplam üretim kapasitesi 837 GW’ye ulaşan rüzgâr enerjisi sayesinde yılda 1,2 milyar tondan fazla karbondioksit salınımının önüne geçiliyor. Sektör, Avrupa’da 300 bini aşkın, Türkiye’de ise 15 ile 20 bin arasındaki kişiye istihdam sağlıyor.

“ÜRETKENLİKTE BAKIM VE ONARIM HİZMETLERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Rüzgâr türbinlerine geçen yıllara oranla daha teknolojik, hızlı bakım ve onarımlarla müdahale ediliyor. Teknolojik gelişmelerin ve beraberinde getirdiği dijitalleşmenin, rüzgâr enerjisinin birçok alanında kazanımlar elde edilmesini sağladığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgâr enerjisi sektörünün önemli dişlisi durumundaki bakım ve onarım hizmetleri hakkında şu detayları paylaşıyor: “Hem Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) hem de Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği üyesi tek servis sağlayıcı olan Ülke Enerji, bugüne kadar 1500’den fazla rüzgâr türbinine alanında uzman ekiplerle ve teknolojik donanımla hizmet verdi. Özellikle insansız hava araçları ve yüksekte çalışma platformları ile rüzgâr türbinlerinin inceleme ve onarımlarını gerçekleştirerek, türbinlerin üretkenliğini devamlı kılmada ve duruş sürelerini azaltmada önemli kazanımları müşterilerimize sunmaktayız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir