Connect with us

Finans & Ekonomi

1 TEMMUZ’A KADAR HANGİ ŞİRKETLER E-FATURAYA GEÇMEK ZORUNDA?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan yeni değişikliğe göre, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçişi zorunlu. DİA Yazılım, e-fatura geçişine özel hazırladığı www.efaturazorunlulugu.com’la işletmelerin merak ettiği konuları bütün detaylarıyla anlatıyor.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitlerini aşağı çekti. 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikle 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren “2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri işletmelerin e-fatura kullanmaları zorunlu” hale getirildi.

MERAK EDİLEN SORULARIN CEVAPLARI BU SİTEDE…
Çoğu firma sahibi “e-fatura mükellefi olup olmadığını ve e-fatura kullandıklarında şirketlerinde nelerin değişime uğrayacağını” merak ediyor. DİA Yazılım tarafından e-fatura geçişine özel hazırlanan https://www.efaturazorunlulugu.com adlı web sitesinde kafalardaki bütün sorulara cevap veriliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan yeni değişikliğe göre, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçişi zorunlu.

“ZORUNLU OLMASA BİLE E-DÖNÜŞÜME ADIM ATILMALI”
“Günümüz teknolojisinde zaman ve emek tasarrufu adına e-fatura hizmetini kullanmanın büyük avantajlar sağladığına” işaret eden DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “İşletmeler için 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçiş zorunlu oldu. E-faturaya geçişte yüzde yüz bulut teknolojisi kullanan işletmeler maliyeti azaltıp, işlerini kolaylaştırıyor. E-fatura kesen işletmeler için satış, tahsilât gibi çok sayıda süreç hızlıca gerçekleşiyor. Zorunluluk kapsamına girmeseler bile e-dönüşüme adım atmalarını tavsiye ediyoruz.” diyor.

“BULUT TEKNOLOJİSİYLE HER YERDEN E-FATURA MÜMKÜN”
Onay, konuya ilişkin şu bilgileri aktarıyor: “E-dönüşüm işletmelere hem maliyetlerden hem de zamandan tasarruf edebilme imkanı sağlıyor. Günümüzde bir matbu faturanın gönderim maliyeti oldukça yüksekken, e-fatura gönderen işletmeler için maliyetler düşük oluyor. Aynı şekilde e-fatura, normal faturaya göre çok daha kolay oluşturulup gönderilebiliyor. Hatta bulut teknolojisi ile istenilen her yerden, mobil cihazlar üzerinden e-fatura hazırlayıp göndermek de mümkün oluyor.

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay,E-fatura kesen işletmeler için satış, tahsilât gibi çok sayıda süreç hızlıca gerçekleşiyor. Zorunluluk kapsamına girmeseler bile e-dönüşüme adım atmalarını tavsiye ediyoruz.” diyor.

“750 BİN VERGİ MÜKELLEFİ FİRMA VAR”
Şu an Türkiye geneline bakarsak 750 bin vergi mükellefi firma olduğu tahmin ediliyor. En son araştırmalara göre ise e-belge kullanan firma sayısı takriben 427 bin civarında. Bu demek oluyor ki şu an ortalama olarak firmaların yüzde 56’sı herhangi bir e-belge kullanmakta. Bu yüzde 56’lık dilimin yaklaşık olarak yüzde 15’i, yani genele baktığımızda yüzde 8 gibi bir oranı kendi isteği ile e-belge kullanmak isteyen firmalar olarak istatistiklerde göze çarpıyor.

“E-DÖNÜŞÜME UYUL HİÇ DE ZOR DEĞİL”
Firma eğer yeni kurulmuş veya küçük ölçekli belirli limitler altında fatura kesiyor ise; istisna meslek mensupları hariç, en başta kâğıt fatura düzenleyebilirler. GİB’in belirlediği kurallar ve limitler çerçevesinde zorunlu geçiş veya isteğe bağlı geçişler sonradan olmaktadır. E-dönüşüme ayak uydurmak işletmeleri korkutsa da, aslında hiç zor değil. Özellikle DİA üzerinden entegratörlük hizmeti almak isteyenler için, ön başvuru süreçleri tamamlanmış firmalarda aynı gün içinde aktivasyon yapabiliyoruz.

“ÜYELERİMİZE E-DEVLET SÜREÇLERİNDE DESTEK OLUYORUZ”
Direkt kullandıkları muhasebe yazılımı üzerinden üyelerimize e-devlet süreçlerinde destek oluyoruz. E-irsaliye ile ürünleri sevk edebiliyor, e-arşiv ile son kullanıcıya, e-fatura ile bir e-fatura mükellefine resmi belgelerini tamamen dijital bir altyapı ile elektronik ortamda iletebiliyorlar. Bir nevi mal alım faturası işlevi gören e-müstahsil makbuzu da bu süreçlere dâhil oluyor. Zorunlu e-faturaya geçiş dönemi işletmeleri maddi ve manevi asla korkutmamalı.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir