Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“SAĞLAM VERİ KORUMA, HER ZAMANKİNDEN DAHA HAYATİ”

Veeam Veri Koruma Eğilimleri 2022 Raporu’nun “kritik önemi artan verileri tatmin edeci düzeyde korumanın” giderek zorlaştığını gözler önüne serdiğini belirten Veeam Türkiye Genel Müdürü Kürşad Sezgin, “Şirketler hem BT hem de siber tehdit ortamlarındaki zorlukların artarak devam ettiğini göz önüne almalı ve sağlam veri koruma önlemlerine duyulan ihtiyacın her zamankinden daha hayati olduğunu fark etmek için daha fazla beklememeliler.” dedi.

 

“Sağlam bir yedekleme, çoğaltma ve kurtarma planının” Modern Veri Koruma stratejisinin önemli bir bileşeni olduğunun altını çizen Veeam Türkiye Genel Müdürü Kürşad Sezgin, “iş sürekliliğinin ve anında harekete geçme kapasitesinin” bu planla sağlanabileceğini kaydetti. EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesindeki 10 şirketten yaklaşık 9’unun “artan veri kullanılabilirliği ve koruma açığı” riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

“KESİNTİYE YOL AÇABİLECEK BİRÇOK OLAY VAR”
“Veeam Veri Koruma Eğilimleri Raporu 2022’ye göre, hemen hemen her kuruluşun beklenmedik kesintiler yaşadığını açıklayan Sezgin, şu bilgileri paylaştı: “Kesintiye yol açabilecek birçok olay var. EMEA’daki işletmelerde genellikle altyapı veya ağ kesintileri, sunucu donanım arızaları ve uygulama yazılımı arızaları kesintilere neden oluyor. Ayrıca, fidye yazılımları ve diğer siber tehditleri durumu daha da kötüleştiriyor, EMEA kuruluşlarının yüzde 51’inin son 12 ayda bir siber saldırı nedeniyle kesinti yaşaması da bunu destekliyor.”

“YEDEKLENMEYEN VERİLER SONSUZA DEK KAYBOLABİLİR”
Bir kesinti durumunda yedeklenmeyen tüm verilerin sonsuza dek kaybolabildiğini vurgulayan Sezgin, “Önemli verilerin her zaman en az üç kopyası, en az iki farklı ortam türünde, en az bir site dışı ve biri çevrimdışı ortamda değişmez bir kopya olarak saklanmalı ve son olarak sıfır doğrulanmamış yedekleme veya hatalarla tamamlanan yedeklemeler olmalıdır. Şirketler hem BT hem de siber tehdit ortamlarındaki zorlukların artarak devam ettiğini göz önüne almalı ve sağlam veri koruma önlemlerine duyulan ihtiyacın her zamankinden daha hayati olduğunu fark etmek için daha fazla beklememeliler.” uyarısında bulundu.

Veeam Türkiye Genel Müdürü Kürşad Sezgin, “Şirketler hem BT hem de siber tehdit ortamlarındaki zorlukların artarak devam ettiğini göz önüne almalı ve sağlam veri koruma önlemlerine duyulan ihtiyacın her zamankinden daha hayati olduğunu fark etmek için daha fazla beklememeliler.” dedi.

“FİYDE YAZILIMLARI SADECE ŞANSSIZ BİR AZINLIĞI VURMUYOR”
“Fidye yazılımının şanssız bir azınlığı vurduğuna dair bir algı var, ancak durum böyle değil.” diyen Sezgin, şunları dile getirdi: “EMEA’daki kuruluşların çoğunluğu (yüzde 71) son 12 ayda fidye yazılımı saldırılarına maruz kaldı. Fidye yazılımı gibi siber saldırıların kaçınılmaz doğası göz önüne alındığında, işletmelerin kurtarılabilmesi çok önemlidir. Ancak Veeam’in araştırmasına katılanlara göre, kuruluşların üçte birinden fazlası (yüzde 36) bir fidye yazılımı saldırısından sonra verileri kurtaramıyor. Dolayısıyla, artık işletmelerin fidye yazılımı saldırılarına maruz kalıp kalmayacağını değil, bunun ne zaman olacağını sorduğumuz bir dönemdeyiz. Hali hazırda kaybettikleri verileri kurtaramayan çok fazla kuruluş var.”

“KORUNMA STRATEJİSİ ÜÇ UNSURDAN OLUŞUYOR”
Verileri fidye yazılımlarına karşı korumada nihai stratejinin üç unsurdan oluştuğunu belirten Sezgin, konuyu şöyle detaylandırdı: “Bunlardan ilki, insanların bir güvenlik duvarına dönüşmesi için eğitimi kullanmak. Bu adımda kimlik avı gibi siber suç kitabındaki en eski numaralara kanmamaları için çalışanlarınızı dijital hijyen araçları ve gerekli bilgilerle hazırlayın. Bunun iş uygulamalarınızın ayrılmaz bir parçası olduğundan emin olun. İkinci adımda 3-2-1-1-0 yedekleme kuralını uygulayın; tanımladığınız RPO’lara ve RTO’lara uygun olarak sağlam Olağanüstü Durum Kurtarma hükümlerine yatırım yapın; fiziksel, sanal, bulut, SaaS ve Kubernetes dahil tüm platformlarda verileri koruduğunuzdan emin olun. Son unsuru ise iyileştirme olarak adlandırabiliriz. Eğitim ve uygulama stratejilerinizin başarısız olması durumunda fidye ödemeyin. Bu durumda tek seçenek verileri geri yüklemektir.”

“KARAR VERİCİLER ŞUNU ANLAMALI: İŞLERİNİN CAN DAMARI VERİ.”
Karar vericilerin, “işlerinin can damarının veri olduğunu ve ‘Modern Veri Korumasına’ yapılan yatırımın geleceklerine yapılan bir yatırım olduğunu” anlamaları gerektiğini ifade eden Sezgin, “Fiziksel, sanal ve bulutta barındırılan iş yüklerini bir platformdan diğerine taşıma yeteneği, kuruluşların ‘dijital dönüşüm’ girişimleriyle ilerlemesini ve eski yedekleme araçlarını kullanımdan kaldırmasını sağlıyor. Elbette bu BT esnekliği korunarak yapılıyor.” dedi.

“Yedekleme, kurtarma ve veri yönetimi çözümlerinde” dünya genelinde 450 bin müşteriye hizmet veren Veeam’ın Veri Koruma Trendleri 2022 Rarporu’nun linki: https://go.veeam.com/wp-data-protection-trends-2022

Modern Veri Koruma liderliği hakkında ayrıntılı bilgiler için: https://www.veeam.com

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir