Connect with us

Finans & Ekonomi

“İKİ YUMURTA KIRIP YEMEK“ DE LÜKS OLACAK!..

“Hiçbir şey bulamazsak iki yumurta kırar yeriz.” sözünün geçerliliğini kaybetmek üzere olduğuna söyleyen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Mevcut durum böyle devam ederse işletmelerin kapanması, tavukların kesilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalacağız.” dedi. Afyon, fiyatları kontrol etmek için üreticiye “yem desteği veya doğrudan destek sağlanması” gerektiğini kaydetti.

 

Covid-19 salgını sürecinde ve sonrasındaki kur krizinde girdi maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen üretime ara vermediklerini ve neredeyse maliyetinin yüzde 40 altında ürün sattıklarını ifade eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, üreticinin “yem-mısır temini için borçlanamaz hale geldiğini” belirtti.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, üreticinin “yem-mısır temini için borçlanamaz hale geldiğini” belirtti.

“FİYATLARIN MALİYETE ÇEKİLMESİ ZAM DEĞİL”
“Maliyet/satış fiyatı dengesizliğinin” sektörün en önemli sorunu olduğunu kaydeden Afyon, “Yem başta olmak üzere girdi fiyatları artmaya devam ettikçe yumurta fiyatları da buna paralel olarak artması gerekirken, fiyat düşüşü olmuştur. Üretim tarafında biz bu sıkıntıları yaşarken bir de ‘fiyatları artırdılar ve artıracaklar’ gibi tamamen algı yönetmeye yönelik yapılan haber ve sosyal medya paylaşımları yumurta üreticileri olarak bizleri derinden etkilemektedir. Maliyet fiyatının altına düşen fiyatların tekrar maliyet fiyatına yükselmesi zam değildir.” dedi.

“ÜRETİCİYE YEM DESTEĞİ YA DA DOĞRUDAN DESTEK SAĞLANMALI”
Daha uygun fiyata yumurta tüketilebilmesi için acilen “üretici ile özellikle marketlerin satış fiyatı arasındaki büyük farkın kapatılması” gerektiğini vurgulayan Afyon, şunları dile getirdi: “Yukarıda bahsettiğim tüm bu sebeplerden ötürü günlük hayatımızda en sık kullandığımız ‘hiçbir şey bulamazsak iki yumurta kırar yeriz’ sözü geçerliliğini yitirmek üzere. Mevcut durum böyle devam ederse işletmelerin kapanması, tavukların kesilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Fiyatları kontrol etmek için üreticiye yem desteği veya doğrudan bir destek sağlanmalıdır. Sektörün hem sürdürülebilirliği hem de emniyet ventili olan ihracatın devamlılığı için üretim maliyetlerinin desteklenmesi ve yeni ticaret fırsatlarının geliştirilmesi adına ivedilikle bu desteklerin sağlanması gerekir. Tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi ancak bu desteklerin sağlanması ile mümkün görünüyor.”

“HALKI EN ÖNEMLİ PROTEİN KAYNAĞINDAN MAHRUM BIRAKMADIK”
Afyon, 2 yıldır devam eden Covid-19 salgını sürecinde halkın ucuz protein kaynağı yumurtaya ulaşımının kesintiye uğramaması adına ellerinden geleni ortaya koyduklarının altını çizdi: “Pandemiyle birlikte tüketimi artan ancak artan tüketime rağmen üretici nezdinde fiyatı artmayan hatta öyle ki Ramazan ayı boyunca halkın en önemli protein kaynağından mahrum kalmaması adına fiyat artışı yapılmayan ve hatta ucuzlayan ürün yine yumurta oldu.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir