Connect with us

Finans & Ekonomi

HAM MADDE VE MALİYET KRİZİ MOBİLYA SEKTÖRÜNÜ SARSIYOR

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, MDF ham maddesindeki fiyat artışı ve tedarik sorunu sebebiyle üretimde en az 3 aylık gecikme öngördüklerini; geçen sene ortalama 40 TL civarındaki evlilik paketinin 70 bin liraya yükseldiğini söyledi. Balcı, devletten destek beklediklerini ve mobilya alışverişindeki taksit sayısının artırılmasını istediklerini ifade etti.

 

MODEF İnegöl Mobilya Fuarı’nı ziyareti sonrası üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda sektörlerindeki kritik durumlara ilişkin açıklamalar yapan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, “Ham madde bulunamadığı için sektörümüzde üretim durma noktasına geldi, hatta bazı firmalar üretimi geçici olarak durdurdular bile” dedi.

“İÇ PAZARDA İŞLENMİŞ MDF VE SUNTA SORUNU VAR”
Mobilyanın Türkiye’nin ihracatta dış ticaret fazlası veren sektörlerinin başında geldiğine işaret eden Balcı, şunları dile getirdi: “Özellikle iç piyasayı domine eden en büyük ham madde üreticileri de tomruk tedarik edemediğinden ve mevcut malzemeyi yurt dışına ihraç ettiğinden iç pazarda işlenmiş MDF ve sunta satışa sunulamıyor. Sunta fabrikalarında tomruk ham maddesi olmadığı için fabrikaların çalışamadığını kendi gözlerimle gördüm. Bu konuda acilen bir operasyon yapılmalı. Orman yollarının hava muhalefetinden dolayı kapalı olduğu söyleniyor. Bu konuda gerekirse AFAD ekiplerinin yolları açması için iş birliği yapılması gerekiyor. Ticaret Bakanlığımız ihracata kota koymalı, iç piyasaya ürün vermeleri gerekiyor. Yoksa yurt içindeki fabrikalarda çalışan işçiler işsiz kalacaklar.”

“HAM MADDE KRİZİNE ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ EKLENDİ”
“Pandeminin başlangıcından beri dalga dalga yükselen ham madde fiyatları mobilya üreticisine çok fazla seçenek bırakmıyor, bu nedenle bazı fabrikalarımız zorunlu olarak üretime ara verme kararı aldı. Yalnızca ham madde fiyatları değil son bir yılda üretim maliyetlerinde yaşanan yükseliş ve gider kalemlerindeki yüksek maliyetler de üreticiyi bu yola itti.” diyen Balcı, dünyanın en büyük sunta ve MDF üreticilerinden biri olmamıza rağmen yeterli miktarda tomruğun kereste ve suntaya dönüştürülemediğinin altını çizdi: “Bu nedenle mobilya üretiminde ham madde ihtiyacının bir bölümünü de yurt dışından ithal ediyoruz. Ancak tüm dünyayı etkileyen pandemi süreciyle birlikte global ticarette dengeler değişirken, şimdi de ekonomik ilişkilerimizin oldukça yüksek olduğu Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşı kaygı ile izliyoruz. Dünyamızın içinde bulunduğu global pandemi hali hazırda tüm insanlığı yeterince yormuşken bir an önce barışın sağlanmasını diliyoruz. Her iki ülkeyle yoğun ticari işbirliklerimiz bulunuyor. Hem ihracat hem de ithalat bandında ürün tedariklerimiz oluyor. Savaş nedeniyle Rusya’dan ihtiyacımız olan hammadde ağaç ürünlerini tedarik etmede sıkıntı yaşıyoruz.”

Mustafa Balcı- Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı

“SEKTÖRÜMÜZLE İLGİLİ HAM MADE İHRACINA KISITLMA GETİRİLMELİ”
Artık ham maddedeki fiyat artışlarını takip edemez hale geldiklerinden yakınan Balcı, “aynı gemide olduklarının altını çizdiği” yerli ham madde üreticilerine şöyle seslendi: “Ancak üzülerek görüyoruz ki ham madde üreticileri ihracatta iki – üç dolar fazla girdi sağlasın diye katma değerli olarak ülke menfaatine satılacak işlenmiş mobilya ihracatının önüne geçiyor. Öncelikli olan iç piyasada üretimin devam edebilmesidir. Bu nedenle biz tüm mobilya sanayimiz adına devletimizden MDF – sunta ihracatında kısıtlama getirilmesini istiyoruz. İç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan hammaddeyi dışarıya satmak sektörümüze atılan bir çelmedir. Firmalarımız siparişlerde neredeyse 3 ay geriden gidiyor.”

“EVLİLİK PAKETİ FİYATI 40 BİN TL’DEN70 TL’YE YÜKSELDİ”
Balcı, tablonun yeni evlenecek çiftlerin bütçelerine olumsuz yansıyacağını da kaydedip devletten destek istedi: “Geçtiğimiz yıl yeni evlenecek bir çift; koltuk takımı, yatak odası ve yemek odası için ortalama 40 bin TL’lik bir bütçe ayırırken bu yıl fiyatlar doğrudan son kullanıcının cebine de yansıyor. B sene ise yeni evlenecek bir çiftin mobilya alışverişi ortalama 70 bin TL’yi bulabiliyor. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz. Mobilya alışverişlerinde taksit sayısının da uzatılması gerekmektedir. Sektörümüzün önü açıktır ancak iç piyasadaki son durum mobilya sanayisinin gidişatını olumsuz etkilemektedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir