Connect with us

Finans & Ekonomi

44’ÜNCÜ YAPI FUARI’NA TEKNO GİRİŞİMLER DAMGASINI VURDU…

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’deki 44’üncü Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 58 ülkeden satın alma profesyonellerini yerli sektör temsilcileriyle bir araya getirdi. 16 ülkeden 30’un üzerinde yabancı katılımcı yer aldı. Hyve Group’un organize ettiği 23-26 Mart 2022 tarihindeki fuarda 16 ülkeden 30’un üzerinde yabancı katılımcı yer aldı. Yapı Tech Garage Start-up Marathon Sunumları başlıklı oturumda yapı sektörünün geleceğini şekillendiren ve “yeni nesil teknolojilerle ürün ve hizmet sunan” tekno girişimler tanıtıldı.

 

44’üncü Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da; başta Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, İspanya, İsviçre ve Birleşik Krallık 58 ülkeden satın alma profesyonelleri yerli sektör temsilcileriyle buluştu. Yeni iş birliklerine zemin hazırlanan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’deki organizasyonda bu yıl; aralarında Almanya, Rusya, Avusturya, Çin, Romanya, İtalya, Danimarka, Çekya ve Polonya’nın da bulunduğu 16 ülkeden 30’un üzerinde yabancı katılımcı yer aldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER…
Oluşturduğu katma değer ve istihdamla ülke ekonomisinde kaldıraç görevi üstlenen sektörlerden biri durumundaki yapı sektörünün bileşenleri, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği 44’üncü Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da bir araya geldi. Hyve Group’un organize ettiği 23-26 Mart 2022 tarihindeki fuarın son gününde yapı malzemeleri ve teknolojilerinde sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir yaklaşımlarla üretilen çözümler tanıtıldı.

“İLK MÜŞTERİMİZ KOÇ HOLDİNG”
Natilon Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serdar Kılıç, fuarın üçüncü günündeki “Temelden Finale Otomatik Fotoğraflama ve Time-Lapse Sistemleri” başlıklı oturumda; nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka ve gömülü yazılım ve donanım geliştirme konuları üzerinde çalışmalar yürüten ve ağırlıkla bu alanda müşterilerine katma değerli çözümler sunmayı amaçlayan bir firma olduklarını söyledi: “Natilon yazılımı ve donanımı yerli üretimdir. İlk müşterimiz Koç Holding oldu. 2016’da üretimimizin patentini aldık. 2020 yılında ilk kez yurt dışına satış yaptık. Togg, Mercedes, Amazon, Koç, Cengiz Holding, 1915 Çanakkale Köprüsü, Halk GYO, Ciner, Eren Holding, Cengiz Holding, Rönesans Holding gibi büyük kurumsal firmalar bizim sistemimizi kullanıyor.”

Natilon Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Alaattin Serdar Balcıoğlu ise “tesis projeleri, enerji tesisleri, kentsel dönüşüm alanları, konut projeleri, köprü ve otoyollar, restorasyonlar, gemi inşaa gibi alanlarda” hizmet verdiklerini kaydetti.

PARAMİTRİK YA DA ALGORİTMİK TASARIM…
Nobon kurucusu Mimar Dr. Hasan Cenk Dereli moderatörlüğündeki “Ölçekler Arası Parametrik Tasarım” başlıklı günün diğer oturumunda; slasharchitects kurucusu Yüksek Mimar Şule Ertürk ile degostudio kurucu ortağı Yüksek Mimar Volkan Taşkın, parametrik ya da algoritmik tasarım olarak bilinen yaklaşımın yapılardaki uygulamaları üzerine konuştu.
Şule Ertürk, parametrik tasarımın herkes tarafından farklı bilindiğini, ancak imar sürecinde her şey anlamına geldiğini belirtti: “Parametrik tasarımda opsiyonlar gözünüzün önünde oluyor. Her parametreyi tanımlamış oluyorsunuz, analiz etmiş oluyorsunuz. Onların değişken sonuçlarını aynı anda görebiliyorsunuz.”

Parametrik tasarımda her zaman geri dönüş olabildiğini söyleyen Ertürk, “Analiz aşamalarımız oluyor, konsepte geçiyoruz, çizmeye başlıyoruz. Burada sistem tasarımı yaptığımız için istediğiniz zaman geriye dönebiliyorsunuz. Analiz verilerini değiştirebiliyorsunuz. Sonuç otomatik olarak değişiyor. Yani geri beslemeli bir yöntem oluyor.” dedi.

“BUNU BİR FRAGMAN OLARAK GÖRMEK LAZIM”
Yüksek Mimar Volkan Taşkın da konuya dair şu bilgileri aktardı: “Günümüzde verimlilik ve enerjinin kullanıldığı yerlerde parametrenin daha başka versiyonlarını göreceğiz. Kentsel tasarımda özellikle güneş, gölge, enerji verimliliği ile çok alakalı. Trafik yoğunluğu ve yolun, akıllı altyapılarla %10-11 kadar azaldığı düşünülüyor. Kentlerde, metropollerde binlerce dolar harcanan yerde %11 azalma çok ciddi bir rakam. Bunların hepsinin optimizasyonunu artık insan zihni tek başına yapamayacak. Büyük ekiplerle bunu yapmak günümüzde pratik değil. 3-4 kişi ile bunları yapabiliyoruz. Yetkin olduğu sürece 3-4 kişi ile bu ölçümlerin hepsini yapmak mümkün. Günümüzde kurulan ölçekler artık 100-150 kişilik ofisler çok pratik olmuyor. Hala kullananlar var ama artık daha pratik dikey değil yatay yapılanmalara giden sunumda gördüğümüz gibi mimardan çok ahşap üreticisi ile fazla vakit geçirilen protiplerin yapıldığı daha dinamik sürece doğru ilerliyoruz. Bunu bir fragman gibi görmek lazım. Bunlar kentsel ölçekte nereye gidecek çok merak ediyorum.”

TEL ÖRGÜ MAKİNELERİNDE YENİ ÜRÜN…
Sever Makine Yönetim Kurulu Başkanı Çoşkun Sever, “Tel Örgü Makinelerinde Yeni Ürün Lansmanı ve İhracat Hedefleri” başlıklı dördüncü günün ilk oturumunda kat ettikleri mesafeyi şöyle özetledi: “İmal ettiğim makine ile çit telleri üretmeye başladım. Ardından tam otomatik makine yaparak çit tellerini çevre illere ve ilçelere satmaya başladım. Türkiye’de ilk kez tam otomatik akıllı bir makine yaptım. Togo ve İran’a gerçekleştirdiğim ihracat ile bugünlerin temelini attım.”

Sever, Türkiye’de sektördeki en önemli eksiklerden birinin altıgen tel örme makinesi olduğunu ve bu alanda yaptıkları Ar-Ge çalışmasıyla 2014 yılında bu ürünün imalatına başladıklarını ifade etti: “İstanbul Yapı fuarına geldik. Yapı Fuarı’na ilk olarak katıldığımızda 7 ülkeye ihracat yapıyorduk. Bu 7 ülke bizim için çok önemliydi. Çok gurur vericiydi. Ancak bugün, 60 bin nüfuslu ilçe olan Burhaniye’den dünyaya, 54 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yapı Fuarı sektör temsilcileri için çok önemli bir fırsat.”

YENİ JENERASON ZEMİN SİSTEMLERİ…
Son günün “Yeni Jenerasyon Zemin Sistemleri” başlıklı ikinci oturumunda Bostik Pazarlama Direktörü Bilgehan Türkkan, Yapı Fuarı’nın kendileri için beklemedikleri kadar başarılı geçtiğini kaydetti. Bostik’in 2004 yılında Total Petrol’ün kimyasallar grubunun tekrar organize olmasıyla kurulan Arkema’nın alt firması kimliğiyle faaliyet gösterdiği bilgisini paylaşan Türkkan, “Arkema globalde 5 başlık altında Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyor. Hafif malzemeler, yeni enerjiler, doğal kaynakların yönetimi, elektronik çözümler ve pasif evlerin enerji sistemleri için çatılarında güneş enerjisi ile ürünlerin geliştirilmesi bunların arasında yer alıyor. 55 ülkede 144 fabrikası ile faaliyet gösteren Arkema’nın 2015 yılında Bostik’i satın aldı. Bugün Bostik Türkiye iki fabrikasında toz ürünleri ve silikon mastik yapıştırıcıları üretiyor.” dedi.

YENİ NESİL TEKNOLOJİLER SUNAN 13 START-UP…
Yapı Tech Garage Start-up Marathon Sunumları başlıklı son oturumda ise yapı sektörünün geleceğini şekillendiren ve “yeni nesil teknolojilerle ürün ve hizmet sunan” tekno girişimler, ürün ve hizmetlerini sektör profesyonelleri ve ziyaretçilere tanıttı. 13 start-up’ın isimleri şöyle: Albasoft, Arentek, BIMMADE, GMZ Enerji, HAU, inSuppliers, MONO, Nara, Ödüyo.com, Okka House, Sugar Technology, Surveyhands Mühendislik ve Technolight.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir