Connect with us

Araştırma ve Raporlar

BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜNÜN 2021 PERFORMANSI…

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), temsil ettiği bankacılık dışı finans sektörüne (finansal kiralama, faktoring, finansman ve varlık yönetimi) ait 2021 yılı konsolide verilerini açıkladı: İşlem hacmi 288 milyar TL, aktif toplamı 226 milyar TL, öz kaynak büyüklüğü 36 milyar TL, müşteri sayısı ise 6,2 milyon.

 

Türkiye’nin geçmişten bugüne yaşadığı zorlukların üstesinden gelmeyi başaran bir ülke olduğunu belirten Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Aynur Eke; “Covid-19 salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin devam ettiği 2021’in bünyemizdeki finansal kiralama, faktoring, finansman ve varlık yönetimi sektörlerimiz açısından da kolay bir yıl olmamasına rağmen, seneyi yine yüksek büyüme rakamlarına ulaşarak kapatmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Aynur Eke- Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı

“DENGELENME SÜRECİNDE ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATTIK”
Aynur Eke, 2021 yılında meydana gelen yüksek kur seviyesine rağmen “dengelenme sürecinde önemli bir başarıya imza atarak” tekrar büyüme yoluna girdiklerini ifade etti: “Bu süreçte, hem kamu otoritesiyle hem de reel sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiğimiz yoğun istişareler ve sağladığımız yakın dirsek teması, sektörlerimiz adına attığımız olumlu adımlara değer kattı. Tüm üye şirketlerimiz ile birlikte misyonumuza ve sorumluluğumuza sahip çıkarak; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da reel sektörümüzün, ihracatçımızın, KOBİ’lerimizin, tüketicilerimizin yanında olmaya devam edecek ve finansman ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi var gücümüzle sürdüreceğiz.”

“BANKACILIKTAKİNE BENZER BİR HIZLA GELİŞİYORUZ”
Yakaladıkları büyüme oranları ve 7 milyonu aşan güncel müşteri sayılarıyla temsil ettikleri “finansal kiralama, faktoring, finansman ve varlık yönetimi” sektörlerinin bankacılıktakine benzer bir hızla geliştiğini kaydeden Eke, şunları söyledi: “Bankaların üzerindeki fonlama sorumluluğunu paylaşarak, reel sektöre sağladığımız desteği daha da artırabileceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Temsil ettiğimiz Faktoring, Finansman, Finansal Kiralama ve Varlık Yönetim Şirketleri olarak, sürdürülebilir büyüme için reel ekonomiye kaynak sağlamaya her koşulda devam edeceğiz.”

“FİNANSAL KİRALAMA, YENİLENEBİLİR ENERJİYE ODAKLANDI”
Eke, yenilenebilir enerji finansmanına odaklandığını belirttiği finansal kiralama sektörü hakkında şu bilgileri paylaştı: “2021 yılında finansal kiralama alacaklarının 83 milyar TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 106 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün büyümesine pozitif katkı sunan yenilenebilir enerji alanına yatırımların 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyor; sektörümüzün temiz ve verimli enerji yatırımlarına finansman sağlayarak, sürdürülebilirliğe destek anlamında da önemli bir rol üstleneceğini düşünüyoruz.”

“FAKTORİNG SEKTÖRÜNDE İŞLEM HACMİ 200 MİLYAR TL’YE ULAŞTI”
Faktoring sektöründe işlem hacminin 200 milyar TL seviyelerine ulaştığını, alacaklarının ise 59,5 milyar TL olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü 65 milyar TL; öz kaynakları ise 10.8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.” diyen Eke, çatıları altındaki diğer iki sektörün durumuna ilişkin şunları dile getirdi:

“FİNANSMAN ŞİRKETLERİNİN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 48,7 MİLYAR TL”
“Finansman şirketleri tarafında ise işlem hacmi 51,8 milyar TL, aktif büyüklüğü 48,7 milyar TL, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle birlikte müşteri sayısı 2,1 milyon ve alacak büyüklüğü de 42,4 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Sektör olarak uzun yıllardır uzaktan müşteri edinimi ve kimlik tespitine ilişkin çalışmalarımız 2022 yılı başı itibariyle meyvelerini vermiş ve mikro krediler alanında önemli bir açılım sağlayacağına inandığımız ‘Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Ve Tasarruf Finansman Şirketlerince Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine Ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik’ 11 Şubat 2022 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu durumu finansman sektörünün önünü açan teknolojik gelişmeler olarak değerlendirmekteyiz. Bu gelişmeler doğrultusunda sektöre yeni katılan ve katılacak oyuncularla beraber bu yıl büyük bir hacim bekliyoruz.

“VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN ÖZ KAYNAKLARI 3,2 MİLYAR TL”
Bir yıldır FKB çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Varlık Yönetim Şirketleri (VYŞ) 2021 yılında birliğimize geçiş sürecini başarıyla tamamlamıştır. Sektörümüzün bir taraftan kanun değişikliği konusundaki çalışmaları devam ederken, diğer taraftan yeni yönetmeliğin getirdiği kriterlere tam uyum sağladıklarını gözlemliyoruz. Böylelikle süreçten güçlenerek çıkmayı başardılar. VYŞ’lerin 2021 yılı sonu itibariyle öz kaynakları 3,2 milyar TL, aktif büyüklüğü 6 milyar TL mertebesindedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir