Connect with us

Türkiye Gündemi

“METAVERSE, SANAL EMLAK SEKTÖRÜ OLUŞTURABİLİR”

E-ticaret altyapısı sağlayan yazılım şirketi ikas, Metaverse dünyasını masaya yatırdı. Metaverse’ün henüz tam anlamıyla hazır olmadığına dikkat çeken ikas kurucu ve CEO’su Mustafa Namoğlu, “Tam hazır olmayan bir teknolojinin etkilerinden bahsetmek kolay değil. Metaverse’in nasıl bir platform olacağı, nelere izin vereceği veya tam olarak kaç farklı Metaverse olacağı henüz bilinmese de bu konuda bazı öngörülerde bulunabiliriz.” dedi.

Metaverse kelimesi, Facebook’un ismini “Meta” diye değiştirmesinin ardından popülerlik kazandı. Metaverse’ü “internet veya sosyal medya platformu” biçiminde tanımlayan ikas kurucu ve CEO’su Mustafa Namoğlu, “Metaverse insanların sosyalleşebildiği bir alan haline geldiği takdirde; birçok şirketin gelecekte bu platform içinde yer alabileceğini” söyledi.

Mustafa Namoğlu-ikas kurucu ve CEO’su

Mustafa Namoğlu-ikas kurucu ve CEO’su

“SANAL EMLAK SEKTÖRÜ OLUŞABİLİR”
Metaverse sayesinde “e-ticaret dükkanlarının; fiziksel mağazaların dolaşılabilen bir formu haline gelebileceğine” işaret eden Namoğlu, konuyu şöyle detaylandırdı: “Metaverse insanların sosyalleşebildiği ve keşfedebildiği bir platform olursa, birçok şirketin bu platform içerisinde dükkan açıp satış yapabileceğini öne sürebiliriz. Böyle bir durumda e-ticaret dükkanları, fiziksel dükkanların dolaşılabilen bir formu haline gelebilir. Bu dükkanların bulunduğu sanal araziler ise bir çeşit emlak ekonomisi oluşturabilir. Böylece e-ticaret yapan insanlar dükkanlarının bulunduğu sanal araziyi satın alabilir veya kiralayabilir. Hatta sanal bir emlak sektörü de oluşabilir.”

“NFT VE BLOCKHAIN TEKNOLOJİLERİ YAYGINLAŞACAK”
Namoğlu, Metaverse içinde “NFT ve blockhain teknolohilerinin” daha da yaygınlaşacağının altını çizdi: “Metaverse içerisinde reklam verme seçeneği bulunacağı bilinse de, bunun tam olarak nasıl bir şekil alacağı belli değil. Reklamlar, sanal ilan panoları veya Metaverse içerisindeki binaların üstüne konulabileceği gibi, bugün sosyal medya platformlarının kullandığı kişisel reklam türlerine de benzeyebilir veya daha önce görmediğimiz bir form halini de alabilir. Önümüzdeki dönemde Metaverse içerisinde büyük ihtimalle NFT ve blockchain teknolojilerini daha yaygın göreceğiz.”

METAVERSE NEDİR?
Metaverse aslında belirli bir platform, halihazırda var olan bir teknoloji veya kullanımdaki bir araç değil, bir bilim kurgu terimi. Yazar Neal Stephenson 1992 yılında yazdığı bilim kurgu romanı Snow Crash’da bu terimi ilk kez kullanıyor. Günümüzde ise Metaverse terimi, bu bilim kurgu romanında betimlenen teknolojiye benzer teknolojileri belirtmek için kullanılıyor. Teknolojik açıdan değerlendirildiğinde Metaverse; kullanıcıların birinci şahıs perspektifinden deneyimleyebildiği bir nevi sanal dünya.

GAYRİMENKULDE METAVERSE!

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir