Connect with us

Türkiye Gündemi

GAYRİMENKULDE METAVERSE!

Gayrimenkul alanında çalışmalar yürüten Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP), “Metaverse ve Gayrimenkul” başlığı altında son dönemin en ilgi çeken konusunu masaya yatırdı. Toplantıda ayrıca; NFT, Avatar, Blockchain, Web 3.0, İkinci Deri (Second Skin), teleport (ışınlanma) gibi kavramlar dünyayla eş zamanlı biçimde tartışmaya açıldı.

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş moderatörlüğünde gerçekleşen “Metaverse ve Gayrimenkul” adlı toplantıda; Fütürist ve Girişimci Alphan Manas, YouthHolding Kurucusu Emrah Kaya, Roofstacks CEO’su Burak Soylu ve YellowX Kurucu Ortağı Ozan Sönmez metaverse kavramının gayrimenkul sektörüyle ilişkisi değerlendirdi. Yakın zamanda Sandbox’da 650 bin dolar, Decentraland’da ise 2 milyon 400 bin dolar bedelle yapılan sanal arsa yatırımları Metaverse üzerindeki gayrimenkul piyasasının ulaşabileceği noktalara dair fikir veriyor. Bugün sanal arsa ve NFT satışlarıyla 32 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşan “Decentraland” gibi Metaverse ortamları yatırım alanının yanı sıra; mimarlar, iç mimarlar ve tasarımcılar için de yeni bir çalışma alanı sunuyor.

Toplantıda konuşulanlardan öne çıkan bölümler şöyle:

Hakan Gümüş-Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Yönetim Kurulu Başkanı

Hakan Gümüş-Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Yönetim Kurulu Başkanı

“DÜNYA NÜFUSUNUN 1/4’Ü METAVERSE’TE YER ALACAK”
GİSP Başkanı Hakan Gümüş, “Sanal Gerçeklik gözlüklerinin gelişmesiyle görme ve duyma; ikinci deri teknolojisiyle birlikte hissetme; yeni çalışmalarla koku ve tat duygularının da eklenmesiyle ‘Gerçeklik’ algımızın değişeceğinden bahisle yakın zamanda dünya nüfusununu 1/4’ünün Metaverse’te yer alacağını” vurguladı. Metaverse’teki gayrimenkul hareketlerinin şu an “başlangıç seviyesinde olduğunu” hatırlatan Gümüş, buraya hızlı konumlananların “kar elde edeceğini” kaydetti.

Alphan Manas-Fütürist ve Girişimci

Alphan Manas-Fütürist ve Girişimci

“İŞ TOPLANTILARI METAVERSE’TE YAPILACAK”
“Kullanıcı deneyiminin gelişmesiyle birlikte toplumun arttırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) kavramlarına ve sanal dünyaya beklenenden daha hızlı adapte olacağına dikkat çeken Fütürist ve Girişimci Alphan Manas, “önümüzdeki 3 yıl içinde günlük hayat rutinimizin büyük oranda değişeceğini, iş toplantılarının artık Metaverse’te yapılacağını” belirtti.

Emrah Kaya-YouthHolding Kurucusu

Emrah Kaya-YouthHolding Kurucusu

“WEB 3.0 ÜZERİNDEN VERİ ANALİZİ KRİTİK ÖNEME SAHİP”
YouthHolding Kurucusu Emrah Kaya, Web 3.0 teknolojisi üzerinden veri analizinin kritik öneminden söz ederek, “hayatımızın her alanında yer almaya başlayan dijital asistanların ‘davranışsal Veri’yi, nasıl analiz ettiğini ve teknoloji firmaları için bu verinin önemli olduğunu” açıkladı.

Burak Soylu-Roofstacks CEO’su

Burak Soylu-Roofstacks CEO’su

“METAVERSE’TE GAYRIMENKUL YATIRIMI MÜMKÜN”
“Metaverse dünyasında gayrimenkul yatırımı yapmanın mümkün olduğunu” söyleyen Roofstacks CEO’su Burak Soylu, “Bir Metaverse geliştiricisi olarak ‘Beyoğlu ve Harput Zaman Kapıları’ projesiyle dünyanın ilk sanal şehirlerini 4 yıl önce inşa etmeye başladık. Buna ek; blockchain teknolojisiyle birlikte Metaverse dünyasında gayrimenkul yatırımı yapılabilir ancak bu yatırımı yapmak için fazla geç kalmamak gerekir. Parekende alanında hizmet veren birçok kurumsal markanın Metaverse dünyasında yer almak üzere sanal mağazalar tasarlatıyor. Bu pazar 2030 yılında 50 Milyar Euro’luk bir hacme ulaşacak.” dedi.

Ozan Sönmez-YellowX Kurucu Ortağı

Ozan Sönmez-YellowX Kurucu Ortağı

“24 AY SÜRECEK PROJE 4 SAATLİK ÇALIŞMAYLA ONBİNDE BİR MALİYETLE TAMAMLANIYOR”
YellowX Kurucu Ortağı Ozan Sönmez, “Metaverse’nin neden bir anda bu kadar önemli hale geldiğini” dünya çapındaki örneklerle açıkladığı sunumunda; pandemi etkisiyle hızla değişen günlük yaşam rutinlerinin Metaverse kavramının benimsenmesine olumlu katkı yaptığını anlattı. Ayrıca, mevcut dünyada 24 ay süren bir gayrimenkul projesinin Metaverse’te 4 saatlik bir çalışmayla Onbinde bir maliyetle tamamlanabildiğini ve çok daha yüksek karla satılabildiğinin altını çizdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: "METAVERSE SANAL EMLAK SEKTÖRÜ YARATABİLİR" • Kobi Yaşam

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir