Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KÜRESEL ÖDEME GELİRLERİ 2025’TE 2,5 TRİLYON DOLAR OLACAK

McKinsey & Company’nin her yıl yayımladığı raporun sonuncusuna göre 11 yıllık düzenli artışın ardından “yüzde 5 azaldığı 2020’de 1,9 trilyon dolar civarında seyreden” küresel ödeme sektörü gelirleri, yılda yüzde 6-7’lik büyümeyle 2025’e kadar 2,5 trilyon dolara ulaşacak.

 

Yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey & Company’nin raporunda, küresel ödeme sektörünün yakın geleceğine ilişkin tahminlere işaret ediliyor. 11 yıldır pozitif ilerleyen ve 2014 ile 2019 arasında ortalama yüzde 7’lik ivme yakalayan sektörün geliri, Covid-19 salgınının negatif etkisiyle yüzde 5 azaldığı 2020’de 1,9 trilyon dolar olmuştu. 2020’deki düşüş Latin Amerika’da yüzde 8, Asya-Pasifik bölgesinde yüzde 6; Kuzey Amerika’da yüzde 5 ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı içine alan EMEA bölgesindeyse yüzde 3’tü.

2020 KAYBI, 2021’DE TELAFİ EDİLİYOR

2021’de 2020’deki kaybın telafi edileceği yönünde öngörünün yer aldığı McKinsey & Company raporunda , küresel ödeme sektörünün geleceğini belirleyecek noktalara dikkat çekiliyor.“Elektronik işlemlerin sayısında ve payındaki artışın hızlanacağını; sabit faiz oranlarının öne çıkacağını” kaydeden McKinsey uzmanları; bu noktaların sektör oyuncuları açısından “ücrete dayalı yeni gelir kaynakları üzerinde çalışılmasına imkân tanıyacağını” ve “geleneksel yolların ötesinde ticareti kolaylaştıran alanlarda genişlemeleri teşvik edeceğini” dile getiriyor.

Atakan Hilal- McKinsey & Company Türkiye Ortağı 

“KOBİ’LERE 100 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT”
McKinsey & Company Türkiye Ortağı Atakan Hilal, raporu şu ifadelerle analiz ediyor: “Küresel ödeme gelirlerinin hızlı bir şekilde yüzde 6 ila 7 büyüme yörüngesine dönmesini ve 2025’e kadar yaklaşık 2,5 trilyon dolara ulaşmasını öngörüyoruz. Ödemeler sektöründe yazılımın etki alanı genişledikçe, ödeme süreçlerine eklenen inovatif hizmetler ve gelir modelleri, sektörün geleceğine yön vermeye devam ediyor. McKinsey & Company olarak bu durumu, geniş bir çerçevede ele alıyor ve değerlendiriyoruz. Raporumuzda, küresel bankacılığın, bu alanda özellikle son 18 ayda yaşadığı dönüşümü yakından inceliyor ve gelişen ekosistemlerde sahip olabilecekleri seçenekleri ortaya koyuyoruz. Ayrıca genel olarak ödemeler sektörün sunduğu, küçük ve orta ölçekli işletmelerdeki 100 milyar dolarlık fırsata dikkat çekiyor ve çok kanallı ticaretin, hizmetler üzerindeki etkilerini açıklıyoruz.”

RAPORDA ÖNE ÇIKAN DETAYLAR…
McKinsey & Company raporunda şu konuların altı çiziliyor:
-Covid-19 salgını ödeme davranışındaki büyük değişiklikleri güçlendirdi. Azalan nakit kullanımı ve mağaza içi ticaretten çevrimiçi ticarete geçiş gibi değişimler, ödeme yapan oyuncular için yeni fırsatlar oluşturdu. Perakendeciler bu dönemde; özellikle dijital ticaret pazarları, geleneksel kredi kartı, tüketici finansmanı ve ödeme çözümlerinden yararlanan derinleştirilmiş müşteri katılımını sürdürmek için kendi ekosistemlerini kurmaya çabalıyor.

-Temassız ödeme formlarını daha fazla tercih ettiği bu dönemde tüketicilerin dijital cüzdan kullanımı arttığı görülüyor. Avustralya’da, dijital cüzdan işlemleri Mart 2020’den Mart 2021’e yüzde 90 büyüdü.
-Gerçek zamanlı ödemeler, giderek daha önemli bir rol oynuyor. Bu konuda 2020’de yüzde 41 artış gerçekleşti.
-Dijital kimlik özellikli ödeme çözümleri her geçen gün daha geniş bir kullanım alanı buluyor.
-KOBİ’lere sağlanan temel ödeme hizmetleri son 10 yılda metalaşmaya başlamıştı. Sektörün büyümesinde, KOBİ’lerin e-ticaret yapmasını mümkün kılan katma değerli hizmet ve çözümlerin belirleyici olacak.
-KOBİ’lerin ihtiyaçları e-ticaretle sınırlı kalmıyor. KOBİ’ler; sadakat programları, hediye kartları ve bağlı kuruluş pazarlaması gibi ticareti etkinleştiren hizmetlerin yanı sıra gelişmiş yetkilendirme oranları ve ters ibraz azaltma gibi iyileştirmeler için ödeme yapmaya daha istekli hale geliyor. Bunların sonucunda KOBİ’ler -başta pazarlama hizmetleri- çeşitli alanlarda yeni gelir fırsatlarına erişiyor.
-Ödeme hizmetlerinin yazılıma entegrasyonu arttıkça, KOBİ’lere katma değerli hizmetler sağlayan şirketler, daha büyük değer havuzlarını ele alabiliyor. ABD’de, KOBİ’ler ve onlara hizmet eden platformlarda ödeme sistemlerinden sağlanan gelir miktarının yüzde 80 artması bekleniyor. Böylelikle KOBİ’lerin ödeme hizmetlerine 2025’e dek 100 milyar doları harcama yapacağı öngörülüyor.
-Kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri 2 trilyon doları aşsa da hâlâ pratik bir değer değişim aracı kabul edilmelerinin önünde engeller var. Değerdeki hızlı değişkenliğin önüne geçmek için Stablecoin’lerin ortaya çıktı.

Raporun tamamı http://2021-mckinsey-global-payments-report.pdf  adresinde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir