Connect with us

Yaşam

SU KUŞLARININ GÖÇ DURAĞI “GEDİZ DELTASI”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKM) İzmir Şube Müdürlüğü, Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığı ve gönüllü gözlemcilerin katılımıyla “2021 Sonbahar Dönemi Kuş Göçü İzleme Çalışması” Gediz Deltası’nda gerçekleştirildi. Çalışmada; göç döneminde deltayı ziyaret eden su kuşları ve sıklıkla kullandıkları habitatlar tespit edildi.

Barındırdığı biyoçeşitlilikle uluslararası değere sahip sulak alan “Gediz Deltası” göç dönemlerinde hayati önem taşıyor. Kışlama alanlarına giden su kuşları; Gediz Deltası’nda besleniyor konaklıyor ve yolculuğuna devam ediyor.

Ahmet Kaya-Doğa Derneği Kuş İzleme Sorumlusu

Ahmet Kaya-Doğa Derneği Kuş İzleme Sorumlusu

“KUŞLARDAKİ VE ALANDAKİ DEĞİŞİMLERİ İZLEYEBİLİYORUZ”
Göçmen su kuşu türlerinin Gediz Deltası’ndaki mevcut durumlarını araştıran Doğa Derneği Kuş İzleme Sorumlusu Ahmet Kaya, düzenli gözlem sayesinde kuşların göç dönemindeki değişikliklerinin izlenebildiğini ifade etti: “Eylül ayında haftada dört gün boyunca deltada kullandığımız gözlem noktalarında sayımlar gerçekleştirdik. Düzenli gözlem yapmak, hem kuşların göç dönemindeki değişikliği hem de alandaki değişimi gösteriyor. İki yıldır sonbahar göç döneminde bu sayımı tekrarlıyoruz. Bu sayede kapsamlı veriler elde ediyoruz. Sonbahar göç döneminde su kuşlarının deltanın hangi bölgelerini ve nasıl kullandıklarını belirledik. Deltanın iç kesimlerindeki sulak alanların kuruması nedeniyle kuşların kıyılarda büyük gruplar halinde toplandığını gördük. Kara karınlı kumkuşu, halkalı cılıbıt, küçük kumkuşu, kızılbacak; gruplar halinde göç eden ve Gediz Deltası’nın kıyılarında bir arada görülen türlerin başında geliyor.”

Dicle Tuba Kılıç-Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Dicle Tuba Kılıç-Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

“UNESCO’NUN DÜNYA MİRASI KRİTERLERİNİ SAĞLIYOR”
Gediz Deltası’nın UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerini sağlayan uluslararası ölçekte öneme sahip sulak alanlardan biri olduğunu vurgulayan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, derneğin 2002 yılından beri “bu benzersiz doğal alanın zarar görmeden yaşamaya devam etmesi için” çalışmalar yürüttüğünü söyledi: “Gediz Deltası’ndaki biyolojik çeşitliliği izlemek için gerçekleştirdiğimiz araştırmalar, Gediz Deltası Sonbahar Kuş Göçü İzleme Çalışması, deltanın göç dönemi içerisindeki hareketliliğini ve hassas habitatları ortaya koymak açısından çok değerli. Bu çalışmayla, Gediz Deltası’nı göç esnasında kullanan türler ortaya çıkarıldı. Aralarında alanda nadiren görülen türler de mevcut. Yaklaşık iki milyon yaşındaki Gediz Deltası, uzun yıllardır doğaseverlerin ve bilim insanlarının çalışmalarıyla korunuyor. İnanıyoruz ki yürüttüğümüz bu çalışmalar, deltanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesiyle taçlanacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir