Connect with us

Finans & Ekonomi

2021’İN İLK YARISINDA 98 MİLYAR DOLARLIK FINTECH YATIRIMI…

2021’in ilk yarısında 98 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleşti. Blok zincir ve kripto sektörü 2020’ye nazaran iki kat fazla yatırım aldı. Fintech anlaşma hacmi de 2 bin 456’yla yeni bir rekor kırdı.

KPMG’nin düzenli hazırladığı raporlardan “Pulse of Fintech’in” 2021’in ilk yarısını inceleyen bölümüne göre küresel fintech yatırımı 87 milyar dolardan 98 milyar dolara yükseldi. Fintech anlaşma hacmi de 2 bin 456’yla rekor tazeledi.

RİSK SERMAYESİ YATIRIMI, 2018’DEKİ REKORA YAKLAŞTI…
Wealthtech ve regtech’ten kripto ve siber güvenliğe kadar çeşitli fintech alt sektörlerinde anlaşma hacimleri arttı. Küresel risk sermayesi yatırımı, 52 milyar doları aşarak 2018’deki 54 milyar dolarlık yıllık rekora hayli yaklaştı.

Sinem Cantürk- KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri

“ÖDEMELER , FINTECH’TE EN ÜST SIRADA”
KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri Sinem Cantürk, raporu değerlendirirken 2021’e güçlü bir başlangıç yaptığını ifade ettiği küresel fintech sektörünün birinci 6 aydaki performansını tanımlamak için en uygun kelimenin ‘çeşitlilik” olduğunu belirtti ve ardından şunları dile getirdi: “Bu yıl içinde ödemeler sektörü, küresel olarak fintech yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Anlaşma boyutu ve çeşitliliği, küresel insurtech yatırımını yönlendiriyor. Artan ilgi, regtech yatırımının yıl ortasında yıllık rekor seviyeye ulaşacağını gösteriyor. Siber güvenlik yatırımları rekor hızda devam ediyor. Wealthtech, 2021’in ilk yarısında risk sermayesi yatırımcıları arasında büyük bir başarı elde etti.”

FINTECH YATIRIMLARINDA EN GÜÇLÜ BÖLGE AMERİKA…
Rapordan öne çıkan başlıklar:
-Amerika, 51.4 milyar dolarlık fintech yatırımıyla en güçlü bölge. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 42,1 milyar dolarla küresel toplamın neredeyse yarısına sahip.
-Açık bankacılık düzenlemeleri, 39.1 milyar dolar yatırım bulunan EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde “fintech’in benimsenmesini hızlandırmaya, üçüncü tarafların verilere erişimini iyileştirmeye ve özellikle yerleşik finans gibi alanlarda bir iş birliği ortamını teşvik etmeye” yardımcı oldu.
-Asya-Pasifik bölgesindeki yatırım değeri geçen yıl 4.5 milyar idi. 2021’in ilk yarısında 7.5 milyar dolara yükseldi.

KÜRESEL BİRLEŞME SATIN ALMA İŞLEMLERİDE HIZLI ARTIŞ…
-Küresel birleşme satın alma işlemlerinin toplamı 2020 yılında 10.3 milyar dolardı. Tutar 2021’in ilk yarısında 27.7 milyar dolara ulaştı. Covid-19 salgının sebep olduğu durgunluk pek çok şirketi “sınır ötesi birleşme ve satın almalarla hizmet alanını genişletmeye” yöneltti. Londra Borsası veri analizi firması Refinitiv’i 14,8 milyar dolara, Nasdaq da Kanada merkezli finansal dolandırıcılık tespit firması Verafin’i 2,7 milyar dolara satın aldı.

-Küresel birleşme satın alma işlemlerinin toplamı 2020 yılında 10.3 milyar dolardı. Tutar 2021’in ilk yarısında 27.7 milyar dolara ulaştı.

ÖDEMELERE YÖNELİK KÜRESEL YATIRIMDA İVME YUKARIYA DOĞRU…
-Ödemeler sektörü, küresel fintech yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Ödemelere yönelik küresel yatırım, 2020’deki gibi 2021’in ilk yarısında da yukarıya doğru ivmesini sürdürdü. Buna “ABD merkezli SoFi tarafından 2.4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi”, “Birleşik Krallık merkezli Paysafe Group’un 1.4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi” ve iki risk sermayesi finansman turu öncülük etti.

-Finansal olmayan birçok şirket, erişimlerini ödemelere ve finansal hizmetlere doğru genişletmeye başladı. 2021’in ilk yarısında IKEA, tüketici bankacılığı hizmetleri sağlamak için Ikano bankasından bir hisse satın aldı.

-Walmart, dijital finansal ürünler için bir fintech oluşturmak amacıyla Ribbit Capital’le ortaklık yaptığını duyurdu. Walgreens de “mağaza içinde ve çevrim içi” banka hesapları sunmak için MetaBank ile bir ortaklık kurduğu açıkladı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir