Connect with us

Reel Sektör

“TÜRKİYE VERİ MERKEZİNDE BÖLGESEL ÜS OLACAK”

Bilişim sektörünün profesyonellerini buluşturacak Avrasya Bölgesi’nin alanındaki tek özelliğine sahip “DCF Veri Merkezi Fuarı”na geri sayım başladı. 28 – 30 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek organizasyonun, Türkiye’yi bölgesel veri üssü haline getirme hedefine katkı sağlayacağı kaydediliyor. 

Bilgi ve verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi ve dağıtılması çok sayıda bilgisayar ve ağ donanımlarının bir araya geldiği fiziksel veri merkezleriyle mümkün olabiliyor. Dünyada veri trafiğini yönlendiren merkez sayısının 10 milyona yaklaştığı; bu merkezlerin 2 milyar metrekareye yakın fiziki bir alanı kapladığı tahmin ediliyor. Bilişim sektörünün öncü isimleri, 28-30 Ekim 2021 tarihindeki DCF Veri Merkezi Fuarı’nda veri merkezlerinin önemini ve oynadığı kritik rolü anlatacak.

Savaş Kemal Burkay-DCF Data Center Expo Proje Müdürü

Savaş Kemal Burkay-DCF Data Center Expo Proje Müdürü

“SALGINDA VERİ MERKEZLERİNİN ÖNEMİ ANLAŞILDI”
Salgın döneminde veri merkezlerinin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten DCF Data Center Expo Proje Müdürü Savaş Kemal Burkay, merkezlerdeki doluluk oranlarının arttığını ifade etti: “Türkiye’de 100 bin metrekate civarında mevcut veri merkezi beyaz alanı bulunuyor. Kamu ve özel yatırımlarla birlikte 5 yıl içerinde 400 bin metrekareye ulaşılması hedefleniyor. Salgın öncesinde veri merkezlerinde Ankara’da doluluk oranının yüzde 85’ti. Salgından sonra veri merkezlerinin stratejik öneminin anlaşılmasıyla bu oranlar arttı. Bu anlamda, kullanım miktarları açısından şirket sistem odaları ve kamu kuruluşları ilk sıralarda yer alırken ardından veri işletmecileri ve bankalar geliyor.”

“VERİ ÜSSÜ OLMAMIZ  İÇİN BİR YOL HARİTASI BELİRLENMELİ”
Türkiye’nin bölgesel veri üssü konumuna gelmesi adına çizilecek yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Burkay, “5 Mayıs 2021’de Cumhurbaşkanlığı’nın Dijital Dönüşüm Ofisi’nde yayınladığı raporla Türkiye’nin bölgede veri merkezi üssü olması ve veri merkezi sektörünün güçlendirilmesi adına atılması gereken adımları belirlemesi sektör için büyük önem taşıyor. Bu anlamda, açıklanacak teşvik bizim için çok kıymetli. Kamu ve özel sektör iş birliği ve dayanışması sayesinde Avrasya bölgesindeki sektörel yapılanmada aktif rol oynayabilir, deneyimlerimizi hizmet ve ürün ihracatına çevirebiliriz. Düzenlediğimiz fuarla veri merkezleri konusunda bölgemizde ilgili tüm tarafları bir araya getirmeyi ve yeni yatırımların oluşmasına aracılık etmeyi ümit ediyoruz.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir