Connect with us

Yaşam

“YATAY MİMARİYLE DEPREM HASAR RİSKİ AZALIYOR”

En az çeyrek asırdır şehirleşmede dikey mimari tercih ediliyor. Ancak bu mimariyle tasarlanan binaların daha fazla deprem riski barındırması, şehir planlamasını zorlaştırması ve sosyalleşmeyi engellemesi  tasarımcıları ve ev almak isteyenleri son yıllarda “yatay mimari” alternatifine yönlendiriyor. 

Son dönemde daha fazla rağbet görmeye başlayan “yatay mimari”, dikey mimariye nazaran pek çok avantaja sahip.  Özellikle Covid-19 salgınının etkisiyle şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenlerin sayısında ve kırsal bölgelerdeki arsalara yatay mimari tarzında villa veya müstakil ev inşasında belirgin bir artış söz konusu.

Home Yapı’nın Kurucu Ortağı Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu, yatay mimarinin avantajlarına dair şu bilgileri paylaştı:

Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu-Home Yapı’nın Kurucu Ortağı

Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu-Home Yapı’nın Kurucu Ortağı

“DEPREMDE HASAR RİSKİ DAHA AZ”
Deprem kuşağında yer alan ülkelerden olduğumuz için özellikle uygulamamız gereken mimari yatay mimaridir. Yüksek katlı yapıların, yatay mimariye sahip yapılara oranla depremden daha fazla etkilenmesi söz konusu. Maalesef çok katlı binalarda deprem anında daha fazla tehlike altındayız. Deprem sonrası meydana gelen yıkılma durumlarında da çok katlı binaların enkazlarındaki kurtarma çalışmaları çok zor olmaktadır.

“FERAH BİR YAŞAM ALANI SUNUYOR”
Pandeminin etkisiyle son dönemde bahçeli yapılara ilgi büyük. İnsanlar, özellikle tam kapanma dönemlerinde apartmanlarda yaşamanın dezavantajlarının farkına vardı. Yatay mimarili yapılar, genelde bahçe gibi yeşil alanlara sahip olduklarından dolayı, ferah bir yaşam alanı imkanı sunuyor. Bu durum da özellikle çocuklu aileler için büyük avantaj sağlıyor. Yatay mimaride kişi başına düşen yeşil alan miktarı artar. Ayrıca dikey mimarinin hakim olduğu şehirlerde, binaların birbirine çok yakın ve yüksek olması şehrin hava ve nefes almasını da önlüyor. Dikey mimari, özellikle yaz döneminde, şehirde hafif bir esinti oluşmasına bile izin vermiyor.

"Kişinin kendi zevklerine göre oluşturabileceği; kendisine ait yeşil alan, spor aktivite alanları, havuz, kış bahçesi, dinlenme yerleri gibi şahsa özel mekanlar hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelmektedir"

“Kişinin kendi zevklerine göre oluşturabileceği; kendisine ait yeşil alan, spor aktivite alanları, havuz, kış bahçesi, dinlenme yerleri gibi şahsa özel mekanlar hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelmektedir”

“RUH SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLİYOR”
Psikolojik olarak da avantajları vardır. Yatay mimari vahşi durmaz, daha sakin hissettirir. Yüksek katlı yapıların insanı küçülmüş ve güçsüz hissettiren olumsuz etkileri vardır. Dar ve yüksek yapılı konutlar yerine, geniş ve alçak yapılı konutlarda yaşamanın genel insan psikolojisini rahatlatan olumlu etkileri vardır. Ayrıca yatay mimari görsel ve psikolojik acıdan uzun gökdelenler gibi gözümüzü de yormaz. Yine kişinin kendi zevklerine göre oluşturabileceği; kendisine ait yeşil alan, spor aktivite alanları, havuz, kış bahçesi, dinlenme yerleri gibi şahsa özel mekanlar hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelmektedir.

“KOMŞULUK İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİYOR”
Yatay mimarinin yaygın olduğu bölgelerde, genelde villalar ve müstakil evler gibi geniş ve alçak yapılı konutlar yer alır. Bu mimari tipi, komşuluk ilişkileri ve sosyalleşme açısından da tarih boyunca yatay mimariyi tercih etmiş bir toplum olan ülkemiz için avantaj sağlıyor. Mahalle kültüründen vazgeçemediğimiz için komşuluk ilişkilerimizin güçlü olması, bizim gibi toplumlarda oldukça önemlidir.

“ŞEHİR SİLUETİNE UYUM SAĞLIYOR”
Dünyada özellikle büyük şehirlerin hepsinin kendine özgü siluetleri vardır. Bu siluetlerin Eyfel Kulesi, London Eye ya da bizdeki camiler, saraylar, köprüler gibi ana sembollerinin yanında, silueti tamamlayan şehir mimarisi olmak zorundadır. Yatay mimariyle inşa edilen yapılar, şehirde bulunan binalar arasındaki kat farkını ortadan kaldırarak şehrin siluetini korumasına katkı sağlar. Eğer devasa boyutta ve plansız bir dikey mimari yapılanması söz konusu olursa şehrin siluetindeki ahenk ortadan kalkar. Kadim bir siluete sahip sayılı şehirlerden İstanbul’da gerekli mercilerin bu konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir