Connect with us

Türkiye Gündemi

“HASTALARIN SADECE YÜZDE 11’İ HEPATİT B VİRÜSÜ TAŞIDIĞININ FARKINDA”

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde dünya çapında her yıl 700 bin ölüme yol açan viral hepatit enfeksiyon hastalığına dikkat çekti. İlaç firmasından gelen açıklamaya göre Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon hepatit B virüs taşıyıcısıyla dünya genelinde orta ergonomik bölgeler arasında yer alıyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, viral hepatitlerin tüm dünyada 250 milyon insanı etkilediğini ve her yıl 700 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan karaciğerde iltihaplanma yaparak siroz ve karaciğer kanserini tetiklediği bilgisini paylaştı.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü’nden gelen açıklama şöyle:

Hepatit B hastalarının sadece yüzde 11’i hepatit B virüsü taşıdığının farkında.

Hepatit B hastalarının sadece yüzde 11’i hepatit B virüsü taşıdığının farkında.

“KANINDA HEPATİT B VİRÜSÜ OLANLARIN ÇOĞUNDA BELİRTİ YOK”
“Kanında hepatit B virüsü bulunan bireylerin çoğunda hastalığa ait belirtilerin olmaması, hastalığın uzun süre tanı almamasına ve tedavisiz kalmasına yol açmaktadır. Hepatit B hastalarının sadece yüzde 11’i hepatit B virüsü taşıdığının farkında. Erken teşhis edildiğinde hepatit ve hepatit B nedenli komplikasyonlar önlenebilir. Bu nedenle hepatitle mücadelede aşı gibi koruyucu önlemlerin alınması, risk gruplarının taranarak belirlenmesi, değişik toplum katmanlarında ve sağlık çalışanlarında farkındalığın artırılarak hastalığın erken tespiti ve uygun tedaviyle takibinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.”

Akut veya kronik hepatitin semptom ve bulgularının izlendiği kişilere ve semptomsuz HBV enfeksiyonu açısından risk altındaki gruplara tarama yapılması öneriliyor.

Akut veya kronik hepatitin semptom ve bulgularının izlendiği kişilere ve semptomsuz HBV enfeksiyonu açısından risk altındaki gruplara tarama yapılması öneriliyor.

“RİSK GRUPLARINA TARAMA YAPILMALI”
“Akut veya kronik hepatitin semptom ve bulgularının izlendiği kişilere ve semptomsuz HBV enfeksiyonu açısından risk altındaki gruplara tarama yapılması öneriliyor. Kronikleşme riski taşıyan bu hastalıkta sonu ölüme varan komplikasyonların önlenmesi için günde tek doz ilaç tedavisi mümkündür. Yaklaşık 20 yıl içinde hastalıkla ilgili zorlu tedavilere kıyasla büyük bir aşama kaydedilmiştir.”

DSÖ ELİMİNASYON PROGRAMI KAPSAMINA ALDI
Kontrol edilebilen bu hastalığın Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2030 yılı eliminasyon programı kapsamına alındığını duyuran Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının da “Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı (2018-2023)” kapsamında yeni vaka sayısının azaltılması üzerine çalıştığını kaydetti. Çalışmayla birlikte hastalığa bağlı ölümlerin azaltılması, tanı alan hastaların bakımının iyileştirilmesi ve viral hepatitlerin toplumsal alanlarda oluşturduğu sosyoekonomik etkinin azaltılması planlanıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir