Connect with us

Finans & Ekonomi

“AHMET BUĞDAYI İHRACAT PAZARINDA BÜYÜK İLGİ GÖRECEK”

Türkiye’nin 2 bin yıllık yerli buğdayı “Ahmet Buğdayı” Duru Bulgur’un desteğiyle yeniden tarım sanayisine kazandırılıyor. Duru Bulgur’un Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’yle ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Türkiye’de çoğunlukla kıraç arazilerde ekimi gerçekleştirilen buğdayın daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Duru Bulgur Onursal Başkanı İhsan Duru, 2023 yılında çiftçilere dağıtılması planlanan Ahmet Buğdayının ülkenin tarım ihracatına katkı sağlayacağını söyledi.

İhsan Duru-Duru Bulgur Onursal Başkanı

İhsan Duru-Duru Bulgur Onursal Başkanı

“EKİM ÇALIŞMALARIMIZ OLUMLU İLERLİYOR”
Ahmet Buğdayının ekim çalışmalarının olumlu ilerlediğini ifade eden Duru Bulgur Onursal Başkanı İhsan Duru, “Ahmet Buğdayını çiftçilerimiz bugüne dek Karaman Taşkale’deki tarihi tahıl ambarlarında ve küplerde sakladı. Birkaç yıl önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesiyle ortak bir projede buluşarak, Ahmet Buğdayını yeniden üretmek üzere çalışmaya başladık. Şu ana kadar elde edilen sonuçlar son derece olumlu. Ahmet Buğdayında deneme aşamaları sona erdiğinde elde ettiğimiz tohumları çiftçimizle paylaşacağız. Son derece değerli bu ürünün özellikle ihracat pazarlarında büyük bir ilgi göreceğine inanıyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Aydın-Karamaoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Nevzat Aydın-Karamaoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı

“ÇİFTÇİ İÇİN VERİMLİ HALE GETİRMEK İSTEDİK”
Üretimin “geleneksel” yöntemlerle yapıldığını belirten Karamaoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın, devamında şunları dile getirdi: “Ahmet Buğdayını çiftçi için verimli hale getirmek istedik. Buğdayın genetik kalitesini korumak üzere başlattığımız projeyle lezzetli bulgur veren bu buğdayı tekrar üretime kazandırmayı amaçladık. Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında yürüttüğümüz projede, tohumları geliştirmek adına tüm dünyada kullanılan geleneksel melezleme yöntemi kullanıldı. Sera şartlarında tohumları hızlı bir şekilde, doğal süreç içerisinde geliştirdik. Geliştirmiş olduğumuz tohumların arazi şartlarındaki test aşamaları devam ediyor. Yapacağımız kalite analizlerinin ardından elde ettiğimiz tohumlar üreticilerimize kazandırılacak.”

Bizi Paylaşın
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2021 Kobi Yaşam .