Connect with us

Finans & Ekonomi

EKONOMİ “IHLAMURLA” ŞİFALANIYOR…

Kış mevsiminin vazgeçilmez şifa kaynağı bitkilerinden ıhlamurun hasat dönemi başladı. Sağlığa faydalarının yanı sıra ekonomik açıdan da önemli kazanç sağlayan bitki, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre; orman köylüsüne yılda 5 milyon TL, ülke ekonomisine ise yaklaşık 30 milyon TL katkıda bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl 39 ülkeye ihraç edilen ıhlamurdan 1.5 milyon dolarlık döviz girdisi de sağlandı. Tıbbi ve aromatik bitkilerden kabul edilen ıhlamurun yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması adına çalışmalar yürüten Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2021 yılında ürettiği 950 bin fidanının 750 binini toprakla buluşturdu.

Soğuk algınlığı ve öksürüğe birebir.

Ihlamur, soğuk algınlığı ve öksürüğe birebir.

SOĞUK ALGINLIĞI VE ÖKSÜRÜĞE BİREBİR
İçeriğindeki manganez, uçucu yağ, saponin, tanen, C vitamini, sterol sayesinde soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelen ıhlamur; yatıştırıcı, idrar ve balgam söktürücü etkiye de sahip. Uykusuzluk için de tavsiye edilen ıhlamur çayı; gözler için dinlendirici etkisinin yanı sıra; çapaklanmayı da önlüyor.

EN ÇOK MARMARA VE KARADENİZ’DE YETİŞİYOR
Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun görülen mucizevi bitki; en çok Yalova, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Karabük, Balıkesir, Artvin, Zonguldak, Kocaeli, Düzce, Çanakkale, Bartın ve Samsun’da yetiştiriliyor. Özellikle Bursa Karacabey, ıhlamur ormanlarıyla dikkat çekiyor.

HAZİRAN VE TEMMUZ AYLARINDA TOPLANIYOR
Ihlamur üretimini desteklemek için çalışan OGM; Türkiye ormanlarında 2020 yıl sonu itibariyle 22 bin hektar alanda 385 ton faydalanılabilir ıhlamur yer aldığını kaydetti. Her yıl bahar aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçları, genellikle Haziran ve Temmuz aylarında toplanıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir