Connect with us

Finans & Ekonomi

“RES” PROJELERİYLE 700 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK…

Rüzgar Enerjisi Santralleri’nin (RES) önemi; iklim değişikliğinin yarattığı küresel tehdidi ortadan kaldırmak için yürütülen çalışmalarla artıyor. 15 Haziran Dünya Rüzgar Günü kapsamında yeşil enerji kaynaklarının uluslararası boyuttaki etkisine dikkat çeken Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Kalkınma Yatırım Bankası’nın 2020 yıl sonu itibarıyla RES Projelerine 512 milyon dolar finans desteği sunduğunu belirtti.

RES projelerine desteklerinin süreceğini ifade eden Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, gelecekte 310 milyon dolarlık daha finansman sağlanıp; toplamda 822 milyon dolarlık kaynağın yalnızca bu alana ayrılacağını kaydetti.

İbrahim Öztop-Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü

İbrahim Öztop-Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü

“HEDEFİMİZ TOPLAMDA 882 MİLYON DOLARA ULAŞMAK”
Türkiye’de 2020 yılında gerçekleştirilen RES projelerinin yüzde 10’unu Kalkınma Yatırım Bankası’nın finanse ettiğini hatırlatan Öztop: “Finansman desteği sağladığımız enerji projelerinin kurulu güç bakımından yüzde 33’ünü RES projeleri oluşturuyor. Bugüne kadar toplam 23 RES projesine destek verdik. Faaliyete geçen RES’lerin kurulu gücü 626 MW ve bu projelere sağlanan toplam finansman miktarı ise 512 milyon dolar seviyesinde. 2021 yılı boyunca RES projelerine yoğunlaşarak, bu alana 310 milyon dolar daha finansman desteği sağlamayı ve 2021 yıl sonu itibarıyla RES projelerinin finansmanında toplam 822 milyon dolara ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

“DÜŞÜK KARBONLU EKONOMİYE GEÇİŞTE ÖNEMLİ ROL ÜSTLENDİK”
Bankanın, düşük karbonlu ekonomiye geçişte üstlendiği sorumluluğa işaret eden Öztop, konuyu şöyle detaylandırdı: “2020 yılsonu itibarıyla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri kredi portföyümüzün yüzde 57’sini oluşturuyor ve sürdürülebilirlik temalı kredilerin portföyümüzdeki payı ise yüzde 63 seviyesinde. Kurulu gücü yaklaşık 2.870 MW olan 309 adet enerji yatırımına 1,2 milyar TL civarında kredi kullandırımı gerçekleştirdik. Temiz enerjiye erişimde oldukça önemli rol üstlenen rüzgar enerjisi santrallerinin finansmanıyla, ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişinde önemli bir rol alıyoruz.”

475 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANDI
Finanse ettiği RES yatırımlarıyla 1,65 milyon ton eşdeğer karbondioksit emisyonu azaltımına katkıda bulunan Kalkınma Yatırım Bankası; 626 MW kurulu gücündeki RES projeleriyle 475 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşıladı. Banka, 2021 yılında finanse edeceği yatırımlarla toplamda 920 MW’lık RES kurulu gücüne ulaşılmasını sağlayarak 700 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacının giderilmesi için çalışacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir