Connect with us

Finans & Ekonomi

TÜRKİYE’DE ARAÇ FİLOLARI BÜYÜYOR

Arval Mobility Observatory’nin TEB Arval’ın desteğiyle hazırladığı 2021 Mobilite ve Filo Barometresi’nin sonuçları açıklandı. Mobilite trendlerinin geleceği hakkında ipucu veren ve ülkeler bazında veriler sunan araştırmaya göre, Türkiye’deki şirket filolarında meydana gelen büyüme dikkat çekti.

Araç filolarında yaşanan değişimi belirleyen Mobilite ve Filo Barometresi araştırması için 20 farklı ülkeden yaklaşık 5 bin 200 filo yöneticisiyle görüşüldüğünü belirten TEB Arval Genel Müdürü Kağan Yaşa, Türk yöneticilerinin geleceğe dair beklentilerin olumlu yönde ilerlediğini söyledi.

Araştırmada öne çıkan veriler şöyle:

Kağan Yaşa-TEB Arval Genel Müdürü

Kağan Yaşa-TEB Arval Genel Müdürü

BÜYÜK ÖLÇEKLİ FİLOLARIN TAMAMINDA BÜYÜME BEKLENTİSİ
Türkiye’de ortalama kurumsal filo büyüklüğü 44’den 69’a yükseldi. Araştırmaya katılanların yüzde 71’i önümüzdeki üç yıl içerisinde artışın devam etmesini bekliyor. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 48 seviyelerindeydi. Küçük ölçekli işletmelerde beklenti yüzde 42’lerdeyken, büyük ölçekli şirketlerin tamamı büyüme bekliyor.

BÜYÜME İÇİN İNSAN KAYNAKLARI DA ÖNEMLİ ETKENLERDEN
Araştırma sonuçlarına göre büyüme beklentisinin temel unsurları; Covid-19 nedeniyle çalışanlara güvenli bir ulaşım aracı sunmaları (yüzde 66) ve şirket araç kullanımına ihtiyaç duyulan yeni bir proje veya büyüme gerçekleşmesi.  (yüzde 66) Ayrıca insan kaynaklarıyla ilgili gereklilikler de (yüzde 38) büyümede ön plana çıkıyor.

ŞİRKETLER DAHA FAZLA ARAÇ KİRALIYOR
Şirketlerin ortalama araç kullanım süresi binek araçlarda 4,8 yıldan 2,9 yıla düştü. Bu, şirketlerin daha fazla kısa ve orta vadeli kiralamayı tercih ettiğine işaret ediyor. Şirketlerin araç finansman önceliklerinde ilk sırada yüzde 39’la peşin satın alma gelirken, operasyonel kiralama yüzde 16’lık bir paya sahip. Özellikle büyük ölçekli şirketlerde bu oran yüzde 22’lere yükseliyor.

Araştırmaya katılanlar, önümüzdeki üç yıl içinde filolarındaki operasyonel kiralamanın artacağını öngörüyor.

Araştırmaya katılanlar, önümüzdeki üç yıl içinde filolarındaki operasyonel kiralamanın artacağını öngörüyor.

EN ÇOK BÜYÜK ŞİRKETLER ARAÇ KİRALAYACAK
Katılımcı şirketlerin yüzde 76’sı, önümüzdeki üç yıl içerisinde filolarındaki operasyonel kiralamanın artacağını öngörüyor. Operasyonel kiralamanın daha az tercih edildiği 1-9 çalışanlı küçük ölçekli işletmelerin yüzde 51’i operasyonel kiralamayı artıracaklarını belirtirken; 10-99 çalışanlı orta ölçekli şirketlerde bu oran yüzde 84’e, 250 ve üzeri kişinin çalıştığı şirketlerde ise yüzde 100’e ulaşıyor.

ŞİRKETLER ÇEVRECİ ARAÇLARLA İLGİLENDİ
Şirketlerin hibrit ve elektrikli araçlar gibi çevreci alternatiflere yönelmesi araştırmada tespit edilen önemli hususlardan. 2020 yılında her 10 şirketten 7’si hibrit, plug-in hibrit araçları filosuna kattığını veya önümüzdeki 3 yıl içerisinde dahil etmeyi planladığını belirtirken, geçen yıl yalnızca her 10 şirketin 3’ü bu seçenekleri değerlendirdi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA YOĞUN ARTIŞ BEKLENİYOR
Yüzde 100 elektrikli araçların ise önümüzdeki 3 yıl içerisinde filolardaki oranında önemli bir artış bekleniyor. 2019 yılı sonuçlarına göre, yüzde 100 elektrikli araç kullanan veya önümüzdeki 3 yıl içerisinde şirket filolarına eklemeyi planlayan şirketlerin oranı yüzde 30 iken, 2020 yılında bu oran yüzde 62’yi gördü. Özellikle binek araçlarda bu alternatif teknolojilerin ön plana çıkmasında yakıt maliyetlerini düşürmenin (yüzde 82), çevresel etkileri azaltmanın (yüzde 76) ve şirket imajını güçlendirmenin (yüzde 73) etkisi düşünülüyor.

Covid-19'la beraber yaşanan değişimden en çok etkilenen alanların başında toplu taşıma geldi.

Covid-19’la beraber yaşanan değişimden en çok etkilenen alanların başında toplu taşıma geldi.

COVID-19’DAN EN ÇOK TOPLU TAŞIMA ETKİLENDİ
Covid-19’la beraber yaşanan değişimden en çok etkilenen alanların başında toplu taşıma geldi. Geçen yılki katılımcıların yüzde 41’i toplu taşımayı kullanırken; 2020 yılında toplu taşımaya ilgi yüzde 20’lere düştü. Bu yıl en çok tercih edilen mobilite seçenekleri ise; kısa ve orta vadeli araç kiralama (yüzde 62), kurumsal araç paylaşımı (yüzde 50, geçen yıla kıyasla yüzde 18 artış) ve yolculuk paylaşımı. (yüzde 26)

TÜRKİYE, TELEMATİK KULLANIMINDA ZİRVEDE
Covid-19 hayatın her alanında dijitalleşmeyi hızlandırırken, Türkiye telematik kullanımında zirvede yer edindi. Araştırmada; Türkiye’deki şirketlerin yüzde 81’inin filolarında telematik kullandığı; bu oranın binek araçlarda yüzde 79 iken, hafif ticari araçlarda yüzde 45 seviyelerinde gezdiği aktarıldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir