Connect with us

Finans & Ekonomi

GELECEĞE ROBOT-İNSAN İŞ BİRLİĞİ YÖN VERECEK

Gelecekte sektörlere “robot ve insan iş birliğinin” yön vereceği ve sürecin işbirlikçi robotlarla (cobotlar-collaborative robot) yürüyeceğini belirtildi. İnsanlarla birlikte çalışabilen robotlara talebin her geçen gün çoğaldığı; cobotlarla mevcut insan iş gücü korunarak üretkenliğin yüzde 50 artırılabileceği kaydedildi. Kullanımdakilerinin sayısı 50 bini aşan cobotların endüstriyel robotlarla kıyaslandığında “hızlı kurulum, kolay programlanabilme, dörtte bir maliyet ve sınırlı alan ihtiyacı” gibi özellikleriyle öne çıktığı vurgulandı.

 

Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nce organize edilen Nordic Talks webinar serisinin beşincisinde ‘İş Dünyasında Robotik ve Yapay Zekâ Uygulamaları’ ele alındı. Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjøt’un ev sahipliği ve TAGES CEO’su Leyla Arsan’ın moderatörlüğündeki online etkinlikte Aarhus Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zekâ ve Robotik Araştırmalar Bölüm Başkanı Dr. Erdal Kayacan, Upteko Kurucu Ortağı Mads Jørgensen, Universal Robots Türkiye Genel Müdürü Kandan Ö. Gök ve Odense Robotics İş Geliştirme Müdürü Bongki Engel konuya dair son durum ve gelişmeleri anlattı.

Anette Galskjøt- Danimarka İstanbul Başkonsolosu

“ÖZEL SEKTÖR-KAMU İŞ BİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjøt, “Avrupa’nın en dijital ülkesi konumuna” bir günde gelmediklerinin altını çizdi: “Dijitalleşme; modernleşme ve kamu sektörünü daha verimli hale getirmek için şart. Özel sektör ile kamunun iş birliklerini çok önemsiyoruz, çünkü dijitalleşmenin anahtarı özel sektör. Danimarkalılar, teknolojik yeniliklere çok açık. Bu nedenle de Danimarka, Avrupa drone (insansız hava aracı) ve robot pazarına girmek için en uygun ülke.”

“YARININ İŞ DÜNYASINI BİRLİKTE HAYAL EDELİM”
Galskjøt, Danimarka’nın robotik ve yapay zekâ alanındaki inovatif çözümlerinin Türk sanayisine değer katmaya devam edeceğini söyledi: “Birleşmiş Milletler’in (BM) 9’uncu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, dayanaklı altyapılar, sürdürülebilir endüstri ve gelişmiş inovasyonu, Türk ve Danimarkalı paydaşlarla daha da yaygınlaştırabiliriz. Kamu, özel sektör ve üniversitelerle kurduğumuz güçlü iş birliklerinden faydalanarak herkesi yarının iş dünyasını birlikte hayal etmeye ve gerçekleştirmeye davet ediyorum.”

Kandan Ö. Gök- Universal Robots Türkiye Genel Müdürü 

“İŞLERİN SADECE YÜZDE 10’U TÜMDEN OTOMATİKLEŞTİRİLEBİLİYOR”
Universal Robots Türkiye Genel Müdürü Kandan Ö. Gök gelecekte sektörlere “robot ve insan iş birliğinin” yön vereceğini ve sürecin işbirlikçi robotlarla (cobotlar-collaborative robot) yürüyeceğini belirtti. İnsanlarla birlikte çalışabilen robotlara talebin her geçen gün arttığını ifade eden Gök, “Sanılanın aksine, işlerin yalnızca yüzde 10 tamamen otomatikleştirilebiliyor. Cobotlar ile mevcut insan iş gücü korunarak üretkenlik yüzde 50 oranında artırılabilir.” dedi. Gök dünya genelinde kullanımdakilerinin sayısı 50 bini aşan cobotların endüstriyel robotlarla kıyaslandığında “hızlı kurulum, kolay programlanabilme, dörtte bir maliyet ve sınırlı alan ihtiyacı” gibi özellikleriyle öne çıktığını vurguladı.

Dr. Erdal Kayacan-Aarhus Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zekâ ve Robotik Araştırmalar Bölüm Başkanı

“2020’de 7,8 MİLYON TÜKETİCİ DRONE SİPARİŞİ VERİLDİ”
Aarhus Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zekâ ve Robotik Araştırmalar Bölüm Başkanı Dr. Erdal Kayacan; son yıllarda devreye giren ve yaygınlaşmaya başlayan İHA teknolojisinin küresel ölçekte yüzde 70’inin askeri ve yüzde 13’ünün ticari amaçlarla kullanıldığına, yalnızca yüzde 17’sinin tüketici odaklı olduğuna dikkat çekti: “2014 yılında tüketicilere yönelik sadece 450 bin drone siparişi verildi ve 700 milyon dolar ciro yapıldı. 2020’de ise 7,8 milyon tüketici drone siparişi verildi ve 3,3 milyar dolar ciro yapıldı. Bu rakamlar tüketime dayalı insansız hava aracı pazarının ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Talep artmaya devem edecektir.” Dr. Kayacan, otonom droneların arama kurtarma çalışmalarında aktif rol olması gerektiğine işaret etti.

 

 

DANİMARKA’NIN ROBOT VE DRONE BAŞARISINDAKİ SIRRI
Üniversitelere ve şirketlerle projeler üreten Odense Robotics’in İş Geliştirme Müdürü Bongki Engel, robotikte ve yapay zekada uluslararası iş birliğinin önemine değindi: “Danimarka, 10 yıl içinde robot, otomasyon ve İHA alanındaki liderliğini, özel sektör, kamu ile bilimsel kurumlar arasındaki iş birliğine, inovasyon, güven, bilgi paylaşımı ve sıkı çalışmaya borçlu.”

İLK OTONOM DENİZCİLİK DRONE SİSTEMİ
Upteko Kurucu Ortağı Mads Jørgensen, inovatif drone teknolojisinden faydalanarak denizcilik sektörünü kökten geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini; insansız hava araçları ve sektöre dair bilgileri birleştirerek ilk otonom drone sistemini inşa ettiklerini dile getirdi.

İNSAN MERKEZLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAKLAŞIMLAR…
TAGES CEO’su Leyla Arsan da günümüzde yapay zekâ ve robotik araştırmaları ile inovasyon faaliyetlerinin daha insan merkezli, sürdürülebilir, güvenli ve kapsayıcı yaklaşımlara ihtiyacı olduğunu hatırlattı.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir