Connect with us

Sağlık

30’DAN FAZLA ÜLKE YERLİ SOLUNUM CİHAZIYLA NEFES ALDI…

Sağlık Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın; Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendisleri iş birliğiyle geçtiğimiz yıl seri üretime geçtiği “Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı” 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Yerli solunum cihazı geliştiren Biosys Biyomedikal Kurucusu ve Genel Müdürü Cemal Erdoğan, tıbbi cihaz teknolojilerinde dış ülkelere bağımlılığı ortadan kaldırmak istediklerini belirtti.

Biosys Biyomedikal Kurucusu ve Genel Müdürü Cemal Erdoğan, 2012 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kurdukları firma bünyesinde tasarlanan 3 farklı solunum cihazını geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Cemal Erdoğan-Biosys Biyomedikal Kurucusu ve Genel Müdürü

Cemal Erdoğan-Biosys Biyomedikal Kurucusu ve Genel Müdürü

“SALGIN SOLUNUM CİHAZI İHTİYACINI ARTIRDI”
Erdoğan, salgıla birlikte solunum cihazına duyulan ihtiyacın arttığını kaydetti: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın devreye girmesiyle süreç hızlandı. Bu süreçte cihazın haklarını Sağlık Bakanlığı’na devrettik. Sonrasında Selçuk Bayraktar’ın liderliğinde Baykar, Arçelik ve ASELSAN’ın desteğiyle bir seferberlik başlatıldı.”

“GÜNDE 300 TANE CİHAZ ÜRETİLİYOR”
Solunum cihazı için başlatılan çalışmaların ardından Arçelik’te seri üretim için hazırlıklar yapıldığını ifade eden Erdoğan, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “2 haftada seri üretime başladık. Bu süreçte Baykar, ASELSAN ve Arçelik mühendisleriyle birlikte günde 18-20 saat arası bir çalışma yürüttük. İlk 5 bin adet cihaz Arçelik’te üretildi ve dağıtımı yapıldı. Sonrasında üretim ASELSAN’a geçti. Şu anda da üretim ASELSAN’da devam ediyor. Maksimum kapasitede günlük 300 adete kadar üretim yapılabiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 20 bin adet cihaz üretildi ve şu an birçok ülkede ve Türkiye’nin 81 ilinde aktif olarak kullanılıyor.”

“YERLİ ÜRETİM YAPILMASAYDI SIKINTI YAŞARDIK”
Salgın sürecinde solunum cihazlarının önemine değinen Erdoğan, konuyu şöyle detaylandırdı: “Tüm dünya salgına hazırlıksız yakalandı. Salgın sürecinde solunum cihazları çok değerli ve neredeyse ulaşılmaz hale geldi. Yeterli sayıda üretim de yoktu. Dünyada üretimini yapan sınırlı sayıda firma bulunuyor. Eğer bu cihazın yerli üretimi sağlanmasaydı ihtiyaç duyulan cihaza ulaşmak çok zor olacaktı. Ülkeler kendi şirketlerinin önce kendi ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılamasını istedi ve bazı kısıtlamalar getirildi. Yerli üretim Biyovent’ler sayesinde hem kendi ülkemizdeki ihtiyacı fazlasıyla karşıladık hem de 30’dan fazla ülkeye cihazlarımızı gönderdik.”

Firmada günde 300 cihaz üretiliyor

          Firmada günde 300 cihaz üretiliyor

“30’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ”
Üretilen solunum cihazlarının yüzde 50’sinin yurt dışına ihraç edildiğini hatırlatan Erdoğan, “Aralarında Brezilya, Kazakistan, Azerbaycan ve Romanya’nın da bulunduğu 30’dan fazla ülkede Türkiye’den çıkan yerli teknoloji insanlara nefes olmaya devam ediyor. Yardım amaçlı Afrika’ya gönderilen de pek çok cihazımız var.” dedi.

“AMACIMIZ TIBBİ CİHAZ TEKNOLOJİLERİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRMAK”
Erdoğan, tıbbi cihaz teknolojilerinde dışa bağımlılığı yok etmek istediklerinin altını çizdi: “Sağlık çalışanlarımızdan olumlu yorumlar alıyoruz. Ayrıca geliştirmemizi istedikleri kısımlarda da iyileştirmeleri hızla tamamlayıp sahada güncellemeleri yapıyoruz. Şu an yine Covid-19 tedavisinde kullanılan bir cihazımız üzerinde çalışıyoruz ve birkaç hafta içerisinde duyurusunu yapacağız. Solunum cihazında da en gelişmiş versiyonu yapmak için sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Aynı zamanda yine yerli üretimi olmayan 8 farklı tıbbi cihazın daha Ar-Ge sürecini yürütüyoruz. Tıbbi cihaz teknolojilerinde çok önemli bazı kalemlerde dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyoruz.”

(AA)

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir