Connect with us

Finans & Ekonomi

6 YILDIR TÜRKİYE’YE ‘SAHA’ AÇIYOR…

Savunma sanayi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli sistemler geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle kurulan SAHA İstanbul, 6 yaşında. Türkiye sanayi üretiminin yüzde 54’üne imza atan Kuzey Marmara Bölgesi’nden 2015’te yola çıkan SAHA İstanbul; 6’ncı yılında 17 üniversiteyle iş birliği halinde ve 51 sektörde faaliyet gösteren 620 üyeye sahip.

 

Türkiye’nin en geniş kapsamlı sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, kurulduğu 2015’te 27 olan üye sayısını 6 yılda 620’ye yükseltti. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, BAYKAR, BMC, TÜMOSAN, MKEK, THY Teknik, STM ve ASFAT gibi sektörün öncü firmaları üyeler arasında.

2018’de ilk SAHA EXPO Savunma Sanayii Fuarı’nı hayata geçiren oluşumun bünyesindeki SAHA Akademi, MBA Yönetici Yetiştirme Programı ve üniversite iş birlikleriyle sektördeki iş gücünün daha nitelikli hale gelmesine ve yönetim yapısının gelişimine katkı sundu.

Avrupa Kümeler Birliği’ne katılan SAHA İstanbul, Avrupa Havacılık ve Uzay Kümeleri Birliği’nin (EACP) en büyük ikinci kümesi konumunda. 2021 yılında Avrupa Kümelenme Analizi Sekreterliği’nden (ESCA) “bronz etiketi” almaya hak kazandı.

İlhami Keleş- SAHA İstanbul Genel Sekreteri

“DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”
Geçen 6 yıllık sürede kendilerine dert edindikleri “Türkiye’yi savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtarma” hedefiyle çalışmalar ortaya koyduklarını ifade eden SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, şunları söyledi: “Savunma sanayisinde milli ve yerli üretimin ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak için çıktığımız yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz. Avrupa’nın en büyük ikinci kümelenmesi olarak üyelerimizle savunma sanayimizde bu zamana kadar birçok ilke imza attık. SAHA İstanbul bünyesinde, Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi’ni (MİHENK) kurarak, Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke olma gururunu ülkemize yaşattık. Sektörün istihdam ihtiyacını iyi belirleyip, nitelikli yöneticiler yetiştirmek için SAHA Akademi’yi kurarak, 2019’da ilk MBA programını başlattık ve İstanbul, Ankara ve Gaziantep olmak üzere 3 ilde merkez açtık. Ayrıca MBA programımız ile 5 yılda dünyada ilk 10 MBA’den biri olmayı hedefliyoruz.”

“SAVUNMA SANAYİNDEKİ YERLİLİK YÜZDE 20’LERDEN 70’LERE ULAŞTI”
“620 üyemizle ihracata odaklanıyoruz ve ülkemizin savunma sanayisinin ihtiyacının yanı sıra müttefik olduğumuz ülkelerin de ihtiyacına özel teknolojiler geliştiriyoruz. Yaklaşık 20 yıldır sürdürülen ve artık Türkiye olarak sonuçlarını somut olarak görmeye başladığımız Milli Teknoloji Hamlesi 2021 yılında da yoğun bir şekilde devam edecek.” diyen Keleş, Türkiye’nin savunma sanayindeki gelişim sürecine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde 70’lere ulaştı. Üyelerimizle 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında; savunma ve havacılık yurt dışı satış gelirlerinin 6,2 milyar dolara, savunma ve havacılık sanayisi cirosunun 19,7 milyar dolara ve nitelikli istihdamının 81,5 bine ulaşması hedefinde katkı sağlıyoruz. Üyelerimize tersaneleri, askeri tesisleri ve fabrikaları ziyaret ederek ihtiyaçları yerinde tespit ediyoruz ve bu kurumlarla yakın temas sağlıyoruz. Üyelerimizi sadece taleple buluşturma değil aynı zamanda ülkede üretilemeyeni üretebilmek adına projelerde de buluşturarak, milli üretim yeteneklerini konsolide ediyoruz. Üyelerimiz arasındaki ticareti geliştirici platformlar oluşturuyoruz. Yerli ve yabancı pek çok ana yüklenici firma ile firmalarımızı buluşturan B2B görüşmeler yapıyoruz. Yeni nesil sanayi kümelenmemizle, Milli Teknoloji Hamlesi’ne en etkin desteği sunan STK olarak, ülkemizi savunma sanayisinde hak etiği noktaya taşıyacağımıza inanıyoruz.”

“DÜNYANIN İLK 3 BOYUTLU SAVUNMA SANAYİ FUARINI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Keleş, geleneksel savunma sanayi fuarı konseptine yeni bir soluk getirdiklerini vurguladı: “Dünyanın ilk 3 boyutlu savunma sanayi fuarı SAHA EXPO sanal fuarını gerçekleştirdik. SAHA İstanbul üyesi ve ASELSAN şirketi BİTES, etkinlik için sanal fuar uygulaması XperExpo’yu geliştirdi. Fuarı bugüne kadar 87 bin 249’u yerli, 14 bin 221’i yabancı, toplam 101 bin 470 kişi ziyaret etti. Kümeleşmemizin ilk yılından itibaren üyelerimizi savunma sanayi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli üretime teşvik ediyoruz. Ana yükleniciler ve üniversitelerle çalışmalarımızı yürütüyor, destek mekanizmalarından yararlanmaları için rehberlik ediyoruz. Böylece uluslararası rekabette üstünlük sağlamalarına destek oluyoruz. Yine illerimizin savunma sanayilerini geliştirmeleri için öncülük ediyoruz. Bu doğrultuda Gaziantep Sanayi Odası ile de iş birliği protokolü imzaladık.”

SAHA EXPO Sanal Fuarı bugüne kadar 30 bin 267 görüşmeye vesile oldu. İlk gün 60 firma 3D ürün sergiledi; sayı sonrasında 102’ye çıktı. Sergilenen 3D ürün sayısı da 355’ten 536’ya yükseldi.

2021 SAHA EXPO 10-13 KASIM’DA
10-13 Kasım 2021 tarihli SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı; SAHA EXPO 2018’in 5 katı büyüklüğündeki alanda gerçekleşecek. Adres, diğerlerindeki gibi İstanbul Fuar Merkezi. Organizasyona pek çok Avrupa, Amerika, Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkesinden alım heyetleri ve ziyaretçiler katılacak.

SAHA İstanbul 6’ncı yıl videosu: https://we.tl/t-4WGKXP17mP

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir