Connect with us

Finans & Ekonomi

İŞ HAYATINDAKİ KADIN ORANINDA TÜRKİYE’NİN DURUMU…

TURKTRADE ve Ünsped Gümrük Müşavirliği ‘Kadın Liderliği Gelişim Komitesi’nce organize edilen “Dış Ticarette Kadın” konulu webinarda, dünyada ve Türkiye’deki konuya dair istatistikler paylaşıldı ve hedefler anlatıldı.

 

Türkiye Dış Ticaret Derneği (TÜRKTRADE) Başkanı Hayrettin Çaycı, etkinliğin açılışındaki konuşmasında, kadının iş hayatına katılımını yükseltmek için daha fazla mücadele etmek gerektiğini söyledi.

 

Hayrettin Çaycı-TURKTRADE Yönetim Kurulu Başkanı

“KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIMINDA 135’İNCİYİZ”
“Küresel çapta yapılan araştırmalara göre iş hayatındaki kadın oranının dünyada 2019 sonunda yüzde 47,3 iken Türkiye’de yüzde 33,9 olduğunu ancak Kasım 2020 verileriyle yüzde 30,6’ya gerilediğini” ifade eden Çaycı, “Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde Türkiye 153 ülke arasında 130’uncu sırada yer alıyor. Kadının ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 136’ncı, iş gücüne katılımda 135’inci, eğitim olanaklarına erişimde 113’üncü, siyasi yaşamda temsilde 113’üncü, aynı işe eşit ücrette 106’ncı ve sağlıkta 64’üncü sırada yer alıyoruz” dedi.

Dış ticarette kadın araştırması başlattıklarını ifade eden Çaycı, Bilgi Üniversitesi’yle ortaklaşa yürüttükleri çalışmayla “kadının iş hayatına daha aktif katılımını sağlayacak politikalara zemin oluşturmayı” hedeflediklerini belirti.

“KENDİ HESABINA ÇALIŞAN KADIN SAYISI 747 BİNE ULAŞTI”
Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ise kendi hesabına çalışan kadın sayısının 747 bin, işveren sayısının da 137 bine ulaştığını ifade etti: “Kadınlar artık işveren olarak yarattıkları istihdam ve ekonomik katkıyla da bir ekosistem oluşturmaya her zamankinden daha fazla katkıda bulunuyor.”

Kadınların istihdama eşit katılmasıyla gelişmekte olan en büyük 10 ekonomide kişi başı milli gelirin 2030’a kadar yüzde 20 artma potansiyeli bulunduğunu kaydeden Batur, “kadınlara yönelik negatif ayrımcılık olmadığı takdirde çalışan başına üretkenliğin de yüzde 40’lar mertebesinde artabileceğine” dikkat çekti. Batur, “Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranının” 2003’ten Kasım 2020’ye kadar geçen sürede yüzde 26.6 ’dan yüzde 30.6’a çıktığını; hali hazırda yüzde 16,5’inin sanayi, yüzde 21,5’inin tarım ve yüzde 61,2’sinin ise hizmet sektöründe çalıştığını kaydetti.

Gonca Yılmaz Batur- Ticaret Bakan Yardımcısı

TİCARET BAKANLIĞI’NIN KADIN İSTİHDAMI HEDEFLERİ
Batur, bakanlığın kadın istihdamı hedeflerine dair şunları dile getirdi: “2019 yılı Ocak ayında Kadın ve Genç Girişimciler İhracatçı Daire Başkanlığı’nı yapılandırdık. Kadın girişimcilerimizin ihracat desteklerinden daha fazla yararlanmalarını sağlıyoruz. Bir diğer önemli konu bakanlığımızın kadın girişimciler için online fiziki kadın girişimci networkü. Burada da tüm iller bazında kadın girişimcilerimize ulaşma hedefimiz var. Bu proje ile birlikte Şubat ayı itibariyle 47 ilimizde kadın girişimcilerimiz için gereken adımları attık. Ulusal çaptaki kadın girişimciler ağımıza yaklaşık 2 bin 500 kadın girişimci dahil oldu. Ve yaklaşık bin 400 kadın girişimcimiz bu ağlarda yapılan toplantılar aracılığıyla bir araya geldi.”

2019 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Export Akademi Projesi’ndeki 16 eğitime 4 bin 500 civarında kadın girişimcinin dahil olduğu bilgisini paylaşan Batur, “Bakanlık desteği ile 530 kadın kooperatifi kuruldu. Programımızın başlamasından bu yana gerçekleştirilen ilk uygulamayla 130 kooperatifin 149 projesine destek olduk” diye konuştu.

E-ticaret Bilgi Platformu’nu geliştirdiklerini belirten Batur, 2020 Mart ayında devreye alınan uygulamanın işletmeler için büyük bir bilgi kaynağı haline geldiğinin, uygulamanın yüzde 43’ü kadın olmak üzere 947 bin 981 kullanıcıya ulaştığının altını çizdi.

BATUR, ATATÜRK’ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum aynı hedefe kadın ve erkekleri ile beraber yürümezse ilerleyemez, uygarlaşamaz” sözünü hatırlatan Batur şöyle dedi: “Bir araştırmaya göre kadın ve erkek istihdamında eşitlik sağlanırsa dünya ekonomisine ekstra sağlanacak katkı 28 trilyon dolar olacaktır. Dolayısıyla bizim de kadınların iş gücüne katılım oranını gelişmiş ülkelerdeki seviyelere çıkarmamız gerekiyor. Evet, kadınların kritik pozisyonlarda yer alması daha fazla işgücüne dahil olması mutlaka hem iş yapma şekillerine farklı bakış açıları getirecek, hem de üretkenlik ve etkinlik anlamında fark yaratacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir