Connect with us

Sağlık

KANSER HASTALARINA COVID-19’DAN KORUNMA TAVSİYELERİ…

Covid-19, kronik hastalığı olanlarda, kanser hastalarında ve ileri yaş gruplarında daha ağır seyrediyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, kanser hastalarının Covid-19’dan korunmak için dikkat etmesi gereken önemli noktaları anlattı.

Hangi kanser hastaları, Covid-19’a karşı daha fazla risk altında? Kanser hastaları Covid-19’dan korunmak için neler yapmalı? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, Covid-19 ile ilgili kanser hastalarının en çok merak ettiği soruları yanıtladı.

Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar-İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı

Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar-İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı

HANGİ KANSER HASTALARI DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?
Hancılar, kemoterapi ve radyoterapileri devam eden tüm kanser hastalarını şu ifadelerle uyardı: “Hodgkin dışı lenfoma, kronik lenfositik lösemi, akut miyeloid lösemi, akut lenfoblastik lösemi ve multipl miyelom gibi kan maligniteleri olan hastalar, kemik iliği nakil hastaları, aktif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi uygulanmakta olan tüm kanser hastalarının Covid-19’dan korunma konusunda daha dikkatli olmaları gerekir. Hastalığın akciğer üzerindeki etkilerini değerlendirdiğimzde de, KOAH ve akciğer kanseri hastalıkları birlikte olanlar kendilerini dikkatle korumalı.”

TEDAVİSİ BİTEN KANSER HASTALARINDA DA RİSK DEVAM EDİYOR MU?
Hancılar, tedavisi bitenlerde riskin azaldığını, ancak kemoterapi ve radyoterapinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri uzun sürebileceği için, hastalara tedavi sonrası 2 ay daha kendilerini dikkatli biçimde korumalarını önerdi.

COVID-19’DAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Aktif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapisi devam eden hastaların “kesinlikle” tedavilerine ara vermemeleri gerektiğinin altını çizen Hancılar, kanser hastalarının Covid-19’dan korunmasını sağlayacak bilgileri bilgileri aktardı:

-Özellikle tedavi altındaki kanser hastalarına, kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Açık havada virüsün yayılma riski olmadığı için maske takmak gereksiz, ancak kapalı ortamda bulunması gereken kanser hastalarına ağız ve burun bölgesini, tam kapatan maske takmalarını öneriyoruz.

-El teması kaçınılmaz olduğu için ellerin; yüz ve ağız, burun ile temas etmemesine dikkat etmek gereklidir. Elleri sık sık en az 20 saniye sabunla yıkamak veya yüzde 60 alkol içeren solüsyonlar ya da dezenfektanlar kullanmak korunma açısından çok önemlidir.

-Tedavisi gören hastalara mümkün olduğunca yurt dışı seyahatinden kaçınmalarını öneriyoruz. Covid-19 belirtileri olmasa da taşıyıcıların kuluçka döneminde bulaşıcı olma özelliğinin devam ettiği göz önünde tutularak kalabalık yerlerde olmamaları gerekiyor ancak hastalara açık havada yapacakları gezileri öneriyoruz.

KANSER HASTALARI COVID-19’DAN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİLER?
Hancılar, kanser hastalarının beslenmesine yönelik şu tavsiyeleri paylaştı:
-Günde en az 2.5 litre sıvı tüketin.
-Kefir bağışıklık sistemi için çok yararlıdır ve tedaviler esnasında güvenle kullanılabilir. Mümkünse evde hazırladığınız kefiri günde 2 bardak içebilirsiniz.
-Propolis içeren solüsyonlardan günde bir kez tüketebilirsiniz.
-Gün içinde tüketeceğiniz suyun içine bir adet limon koyun, limon hem içerdiği C vitamini nedeni ile virüslere karşı koruyucu olacak hem de daha fazla miktarda su içmenizi sağlayacaktır.
-Öğünlerinizde mutlaka sebze ve yeşillik içeren salatalar olmalıdır.
-Meyve ve sebzeleri kullanmadan önce dikkatlice yıkayın.
-Kemoterapi sırasında kullanılmasını önermediğimiz; greyfurt ve nar suyu haricindeki meyve sularını taze olmak kaydı ile rahatlıkla tüketebilirsiniz.
-Deniz suyu içeren burun damlalarını gün içinde sık sık kullanarak ve tuzlu ya da karbonatlı su ile gargara yaparak, virüsün boğaz ve burun mukozasına yapışmasını engelleyebilirsiniz. Böylece hastalık riski, en aza indirilebilir.
-Dirseklerinizi de kapsayacak şekilde, gün içinde sık sık ellerinizi en az 20 saniye yıkayın.
-Sigarayı kesinlikle tüketmeyin ve sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
-Zerdeçal ve zencefilin, ağız yoluyla emilimi yüksek olmasa da bağışıklık sistemi için yararlıdır. Salatalara ekleyerek ya da yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir