Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KİMYA SEKTÖRÜNDEN 260 MİLYON DOLARLIK COVID-19 İHRACATI

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre “dezenfektan, kolonya, sabun, ilaç ve tanı kitinden oluşan Covid-19 ürünleri ihracatı”, 2020 yılının ilk on aylık döneminde 2019’un aynı zaman dilimine nazaran yüzde 61,43 artarak 258,6 milyon dolara ulaştı. Bu kategoride en fazla tanı kiti ihraç edildi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Covid-19 salgınıyla birlikte en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin ihracatında artış yaşandığını açıkladı: “Covid-19 ürünlerindeki ihracatın önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceğini öngörüyoruz.” On aylık dönem dikkate alınarak kaydedilen veriler en çok tanı kiti ihracatının yapıldığını ortaya koyuyor. Tanı kitini, sabun, dezenfektan, kolonya ve ilaç ihracatı izliyor.

Adil Pelister – İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı

TOPLAMDA 706,7 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Pelister, Covid-19 ürünü ihracatının geçtiğimiz ay yüzde 50’den fazla arttığını kaydetti: “Dezenfektan, kolonya, sabun, ilaç ve tanı kitleri ihracatı toplamı ekim ayında yüzde 50,26 artarak 27,2 milyon dolara ulaştı. Solunum cihazı, maske ve önlük gibi diğer sektörlerdeki ürünlerin de dahil olduğu Covid-19 ürünlerinin toplam ihracatı ilk on ayda 706,7 milyon dolar, kimya sektörü içinde değerlendirilen Covid-19 ürünlerinin ihracatı ise geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 61,43 artışla 258,6 milyon dolara ulaştı. Böylece tüm Covid-19 ürünlerinin ihracat rakamı toplamda 706,7 milyon doları buldu.”

EN ÇOK TANI KİTİ İHRAÇ EDİLDİ
Covid-19 ürünlerinde bu yıl ilk on aylık dönemde tanı kiti ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 154,71 artarak 89 milyon 238 bin dolara yükseldi. En çok ihraç edilen ülke ise 18,6 milyon dolarla Azerbaycan-Nahçivan.

LİBYA’YA REKOR SABUN İHRACATI
Sabun ihracatında 2020 Ocak-Ekim döneminde ilk sırada yüzde 706,56 artış ve 7,05 milyon dolarla Libya yer aldı. İlk ondaki diğer ülkeler sırasıyla; Iran, Hollanda, Romanya, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İran, İngiltere ve İsrail.

DEZENFEKTAN İHRACATINDA ABD ZİRVEDE
ABD, Ocak-Ekim 2020’de en çok dezenfektan ihracatı yapılan ülkeler arasında 9,3 milyon dolar ile ilk sırada. Listede ikinci ve üçüncü sıralarında İngiltere ve Çekya var. Onları Romanya, Senegal, Ukrayna, Irak, Türkmenistan, Hollanda ve Rusya takip ediyor. 2019 Ekim’de 8 milyon 13 bin dolar olan ihracat rakamı 2020 Ekim’de 10 milyon 217 bin doları buldu.

KOLONYA SATIŞINDA ADRES ALMANYA
Ocak-Ekim dönemindeki kolonya ihracatında yüzde 499,23 artışla Almanya’ya zirvede. Almanya’ı Hollanda ve Irak izliyor. Irak’ın ardından ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Belçika, KKTC ve İran geliyor. Ekim ayı bazındaki ilk 10 şu ülkelerden oluşuyor: Almanya, Hollanda, Irak, İngiltere, ABD, Kenya, Türkmenistan, KKTC, Fransa ve Kosova. Kolonya ihracatı, bu yıl Ekim ayında yüzde 214,29 artışla 2,83 milyon dolara ulaştı. İlk on aylık dönem için elde edilen ihracat geliriyseyüzde 221,42 artışla 23,2 milyon dolara çıktı.

EN ÇOK İLACI İTALYA SATIN ALDI
İlk on aylık dönemde en çok ilaç ihracat yapılan ülke 3,5 milyon dolarla İtalya. İtalya’yı İspanya ve İrlanda izliyor. İlk 10’daki diğer ülkeler Almanya, Kanada, Portekiz, ABD, Beyaz Rusya, Ürdün ve Finlandiya. Ekim ayında ise en fazla ilaç ihraç ettiğimiz ülkeler ise İspanya, Portekiz, Ürdün, Finlandiya, Fas, İrlanda, Panama, KKTC, İtalya ve Bulgaristan. İlaç ihracatı bu yıl ekim ayında yüzde 11,80 azalırken; ilk on aylık dönemde yüzde 18,82 oranında artışla 13 milyon dolara tırmandı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir