Connect with us

Finans & Ekonomi

ALBAYRAK’IN HALEFİ ELVAN…

Berat Albayrak’ın istifa etmesiyle boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan atandı. Resmi Gazete’deki atama kararı şöyle: “Görevden affını isteyen ve görevden affı kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Türkiye Cumhuriyeti Anasayasının 104’üncü ve 106’ıncı maddeleri gereğince atanmıştır.” Elvan ile gayri resmi sonuçlara göre ABD’nin 46’ncı Başkanı seçilen Joe Biden arasında ortak bir nokta var. Biden, University of Delaware mezunu. Elvan da aynı üniversitede ekonomi üzerine yüksek lisans yaptı.

 

 

AK Parti hükümetlerinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı da yapan Berat Albayrak, muhalefet partilerince mevcut ekonomik tablodan sorumlu tutuluyor ve görevden ayrılması gerektiği ifade ediliyordu.

Meral Akşener-İYİ Parti Genel Başkanı

AKŞENER’DEN ERDOĞAN’A: “YA MİLLETİNİ YA DA DAMADINI SEÇ”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuya ilişkin son açıklamasında aynı zamanda Albayrak’ın kayınbabası olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Ya milletini seçip yoluna devam edeceksin; ya da damadını seçip ilk seçimde gideceksin.” diye seslenmişti.

 

 

ALBAYRAK’I İSTİFA NOKTASINA GETİREN OLAY
6 Kasım 2020 Cuma gecesi yayımlanan bir kararnameyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınıp yerine Naci Ağbal’ın atanmasının ve akabindeki gelişmelerin Albayrak’ı istifa noktasına getirdiği ileri sürülüyor.

Berat Albayrak-Hasine ve Maliye eski Bakanı

“HAK İLE BATILI AYIRT ETMENİN ZORLAŞTIĞI…”
Albayrak, bu atamanın üzerinden henüz iki gün geçmeden 8 Kasım Pazar akşamı saat 19.00’da instagram hesabından yayınladığı mesajla sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini bıraktığını duyurdu. Mesajındaki “At izinin it izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda” ve “Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah, bizleri Sırat-ı Müstakim’den ayırmasın” ifadeleri hayli dikkat çekti.

 

BİR GÜNÜ AŞAN DERİN SESSİZLİK
Cumhurbaşkanlığı’ndan ve AK Parti’den herhangi bir açıklama gelmeyince mesajın doğru olup olmadığı uzun süre anlaşılamadı. Medya kuruluşlarının büyük çoğunluğu bir gün boyunca olayı hiç haberleştirmedi.

 

 

 

 

Lütfi Elvan-Hazine ve Maliye Bakanı

LÜTFİ ELVAN KİMDİR?
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, 1962 Karaman doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi’nde lisans; İngiltere Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında yüksek lisans eğitimi aldı. İkinci yüksek lisansını ABD’de Delaware Üniversitesi’nde ekonomi üzerine yaptı.
1987-1989 yılları arasında Etibank’ta mühendis olarak çalışan Elvan; 1989-2007 yıllarında Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nda çeşitli görevlerde bulundu. 1999-2003 döneminde OECD Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Evli ve iki çocuk babası Elvan; 2007 Genel Seçimlerinde AK Parti’den Karaman Milletvekili seçildi. 2011’e dek o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yaptı. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı, Türkiye Macaristan Dostluk Grubu Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği vazifelerini yerine getirdi.

2011 Genel Seçimlerinde yeniden Karaman Milletvekili seçildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerini yürüttü. 26 Aralık 2013’te Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu.

TBMM’de 25’inci Dönem’de Antalya, 26’ıncı Dönem’de de Mersin Milletvekili olan Elvan; 64’üncü Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı, 65’inci Hükümet’te ise Kalkınma Bakanlığı yaptı. 2018 Haziran’da da Mersin Milletvekili seçilen Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanı atanması öncesindeki son görevi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir